Sigorta Gazetesi

2023 iklim katliamı yılı. 15.700 kişi hayatını kaybetti

2023’te Afrika’daki aşırı hava felaketlerinde 15 bin 700 kişi hayatını kaybetti ve 34 milyon kişi de etkilendi. Yayınlana rapora göre bu olayların tamamı iklim değişikliğinin etkileri.

Afrika’da iklime bağlı ölümlerin sayısı artıyor. African Risk Capacity Limited (ARC), 2023’te Afrika’daki aşırı hava felaketlerinde 15 bin 700 kişinin hayatını kaybettiğini, 34 milyon kişinin de etkilendiğini belirtiyor.

Yayınlanan rapora göre, 2023’ün Afrika’da bir ‘iklim katliamı’ yılı olduğu gözlemledi ve bu yıkıcı istatistiklerin, BM’nin COP25 Zirvesi’ne hazırlanırken benzeri görülmemiş ölçekte bir insani acil durumuna işaret ediyor.

Sadece Libya’da, Eylül ayında Daniel Fırtınası’nın kıyı kenti Derna’da iki barajın taşmasına neden olması sonucu 11 bin 300’den fazla insan öldü. ARC, iklim değişikliğinin aşırı hava olayının olasılığını ve yoğunluğunu yüzde 50’ye kadar artırmaktan sorumlu olduğunu öne sürdü. 2023’te kıta genelinde çok sayıda ülkeyi etkileyen 20 sel felaketi daha meydana geldi.

Afrika Boynuzu, 29 milyondan fazla insanı etkileyen kalıcı kuraklık koşullarından etkileniyor. ARC, “Afrika’da bir yıl içinde birkaç aşırı hava olayının yıkıcı etkisi, iklim değişikliğinin sonuçlarının acımasız bir hatırlatıcısı olarak hizmet ediyor” dedi.

Exit mobile version