Sigorta Gazetesi

Çarpıcı rapor. Ekonomik kayıp 150 milyar dolar

TEPAV, Kahramanmaraş Merkezli Depremin Etkileri ve Politika Önerileri başlıklı rapor yayınladı. Raporda, bölgenin yeniden kalkınma planının maliyetinin 5 yıllık dönemde 150 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilirken, altyapı ve üstyapı inşaat faaliyetlerinin maliyetinin 88 milyar dolara, mal kayıplarının da 35 milyar doları bulması bekleniyor.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Kahramanmaraş Merkezli Depremin Etkileri ve Politika Önerileri başlıklı bir rapor yayınladı. TEPAV Ekonomik ve Yapısal Politikalar Merkezi Direktörü Burcu Aydın Özüdoğru tarafından hazırlanan raporda, depremin 150 milyar dolarlık ekonomik maliyeti olacağı belirtildi.

Raporda, depremden en çok etkilenen illerde oluşan can ve mal kaybı ile deprem sonrası yapılacak barınma ve bakım, onarım ve inşa maliyetlerinin ekonomik aktivite, istihdam, fiyat ve finansman başta olmak üzere Türkiye ekonomisi üzerinde önemli ve uzun vadeli olumsuz etkileri olacağı ifade edilerek, deprem sonrası ilk verilerle yapılan ön çalışma, bölgenin yeniden kalkınma planının maliyetinin 5 yıllık bir dönemde yaklaşık 150 milyar dolara ulaşacağı ve bu maliyetin Türkiye’nin kamu maliyesi ve finansal risk indikatörlerini olumsuz yönde etkileyeceği vurgulandı.

HASAR TEMİN ORANI YÜZDE 8

Raporda, sigortaya da değinilerek, “DASK tarafından yapılan açıklamalara göre, deprem bölgesinde sigortalı konut sayısı 1,1 milyondur. Bu raporda bölgede 5,4 milyon konut bulunduğu ve 3,7 milyon hanenin ikamet ettiği tahmin edilmektedir. Aşağıdaki tabloda da gösterildiği üzere, sigorta oranı konut başına %21, hane başına ise yüzde 30’dur. Yapılan açıklamalara göre yıkılan konut başına ödenecek en yüksek tazminat tutarı 640 bin TL’dir. Buna göre deprem bölgesinde yıkık veya acil yıkılması gerektiği tahmin edilen 584 bin konut için tahmin edilen yeniden inşaat maliyeti 964 milyar TL iken DASK kapsamında tazmin edilebilecek tutar 79 milyar TL’dir. Hasar temin oranı yüzde 8’dir.”

MAL KAYIPLARI 35 MİLYAR DOLAR

Kahramanmaraş Merkezli Depremin Etkileri Ve Politika Önerileri raporundan çarpıcı başlıklar şöyle:

BÜYÜMEYİ 1,2 PUAN AŞAĞI ÇEKECEK

CARİ DESTEKLER 17 MİLYAR DOLAR

Exit mobile version