Sigorta Gazetesi

Çiftçi daha az prim ödedi daha fazla tazminat aldı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım sektörünün 2022 yılını değerlendirdiği ve 2023 yılı beklentilerini açıkladığı basın açıklamasında tarım sigortalarına da değindi. Bayraktar, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşanan kuraklık sonucunda çiftçilerin tarım sigortasına daha az prim ödeyerek daha fazla tazminat aldıklarını söyledi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşanan kuraklık sonucunda çiftçilerin tarım sigortasına daha az prim ödeyerek daha fazla tazminat aldıklarını söyledi. Bayraktar, tarım sektörünün 2022 yılını değerlendirdi ve 2023 yılı beklentilerini açıkladı. Bayraktar, tarım sigortalarına da değindi.

Şemsi Bayraktar, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin, TARSİM’e, kurulduğu 2006 yılından bu yana desteğini sürdürdüğünü belirterek, 1 Ocak-22 Aralık 2022 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam primin yüzde 85 oranında artarak, 8,2 milyar liraya ulaştığını söyledi.

TAZMİNAT YÜZDE 30 ARTTI

2022’de yaşanan afetler nedeniyle sigorta yaptıran üreticilerin aldığı tazminatın geçen yıla göre yüzde 30 oranında artarak, 3,1 milyar lirayı bulduğunu ifaden eden Bayraktar, “Sigortalanan alan yüzde 21 oranında artarak 32,9 milyon dekara, toplam sigortalanan hayvan sayısı ise yüzde 31 oranında artarak 17,1 milyona ulaştı. Tarım sigortaları kapsamının genişletilmesi bakımından Odalarımız ve çiftçilerimizin talepleri Birliğimizce, Tarım Sigortaları Havuzu Yönetim Kuruluna iletiliyor. 2022 yılında da önerilerimiz doğrultusunda bazı ürünlerin ve risklerin kapsama alınması üreticilerimizi memnun etti” dedi.

2022 yılında kuraklık verim sigortası prim desteğinin yüzde 60’tan, yüzde 70’e getirilirken, tazminat ödeme oranının da yüzde 70’den yüzde 80’e çıkarıldığını kaydeden Bayraktar, “2022 yılında en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşanan kuraklık sonucunda çiftçilerimiz daha az prim ödeyerek daha fazla tazminat alabildiler” şeklinde konuştu.

Şemsi Bayraktar, Gelir Koruma Sigortası’nın ilk kez 2021-2022 tarımsal üretim döneminde Konya’nın Cihanbeyli, Kadınhanı ve Karatay ilçelerinde buğday ürününde pilot olarak başlatıldığına değinerek, “Çiftçi gelirlerini artan afetlere ve fiyat risklerine karşı koruyacak olan Gelir Koruma Sigortasında devlet desteği sigorta priminin yüzde 60’ı olarak uygulandı” dedi.

ÖDENEN TAZMİNAT YETERSİZ KALIYOR

Devlet destekli tarım sigortaları sisteminin başladığı günden bu yana gelişme gösterdiğini, ancak 2022 yılında çiftçi kayıt sistemine kayıtlı tarım alanı 153 milyon dekar iken sigorta yaptırılan alanın 32,9 milyon dekar olduğunu, 2022 yılında Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı tarım alanlarının yüzde 21,5’inde tarım sigortası yaptırıldığına dikkat çeken Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çiftçimiz başta kuraklık olmak üzere, her türlü afet ile karşılaştığında, aldığı tazminat zararını karşılamalıdır. 2022 yılında çiftçilerimizden gelen en önemli şikâyetler de sigortadan ödenen tazminatların yetersiz kaldığı yönündedir. Tarım sigortalarının geliştirilmesi ve çiftçinin karşılaştığı her türlü riskin kapsama alınması adına, TARSİM tarafından bu konularda devam eden projeler ve yapılacak her türlü çalışma Birliğimizce destekleniyor.”

DEVLET YARDIMLARI DEVAM ETMELİ

Bayraktar, çiftçi gelirlerinin yetersizliği, bazı afetlerde çiftçi zararının karşılanmasında beklentilerin altında kalınması, ortalama işletme ölçeklerinin küçüklüğü, küçük alanlarda tarım yapan çiftçilerin sigortaya ilgi göstermemesi, işletme başına düşen hayvan sayısının azlığı ve bu işletmelerin gelirinin düşük kalması gibi sebeplerle tarım sigortasının yeteri kadar gelişemediğini belirterek, “Yaşanan ve gelecekte beklenen afetlere karşı ülkenin gıda güvencesini korumak ve çiftçiyi tarımda tutmak için yaşanan afet sonrasında devlet yardımlarının devam etmesi ve bu alana daha fazla kaynak ayrılması zorunluluktur” dedi.

Exit mobile version