TSB Başkan Yardımcısı Taylan Türkölmez, Türk sigorta sektörüne yabancı ilgisinin devam ettiğini belirterek, “Yabancı sermayeli bazı şirketlerin pazardan çıktığını görüyoruz. Ama bu şirketlerin küçük ölçekli şirketler olduğunun altını çizmek istiyorum. Büyük ölçekli şirketlerde yabancı sermayenin varlığını Türkiye’de devam ettiriyor” dedi.
Editör: AYTAÇ NALLAR
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkan Yardımcısı Taylan Türkölmez, Türk sigorta sektörüne yabancı ilgisinin devam ettiğinin, bunun da nedeninin sektörün büyümesini 2024’te de sürdürmesi olduğunun söyledi.
Sektörün yüzde 100’lere yaklaşan bir büyüme performansı olduğunu, sermaye karlılığının yüzde 60’lara ulaştığının söyleyen Türkölmez, “Birçok sektör karlılık açısından zorlanırken, mali gelir ortamının finansal enstrümanların sağladığı getirilerinden de faydalanarak iyi bir yıl kapattığımızı söyleyebilirim. Diğer taraftan baktığımızda, yabancı sermayeli bazı şirketlerin pazardan çıktığını görüyoruz. Ama bu şirketlerin küçük ölçekli şirketler olduğunun, özellikle altını çizmek istiyorum. Büyük ölçekli şirketlerde yabancı sermayenin varlığını Türkiye’de devam ettirdiğini, devam ettirme niyeti olduğunu ve daha da fazla yatırım yaptığını, yapacağını da söyleyebiliriz” dedi.
KÜÇÜK ÖLÇEKLİ ŞİRKETLER ÇIKTI
Konunun tamamen ölçekle alakalı olduğuna dikkat çeken Türkölmez, “Bugün yalnızca Türkiye’de değil, yalnızca sigorta sektöründe de değil artık bir yerde var olabilmeniz için belli bir ölçeğe ulaşmanız gerekiyor. Eğer ölçeğe ulaşamıyorsanız verimliliği de sağlayamıyorsunuz. Verimliliği sağlayamadığınız noktada da artık oradaki varlığınız sürdürülebilir olmaktan çıkıyor ve ben bu sektörde yokum diyorsunuz. O nedenle bugün çıkan yabancı sermayenin küçük ölçekli şirketlerden çıktığını, var olan büyük şirketlerde varlığını devam ettirdiğini söyleyebiliriz. Konu ölçek konusudur” şeklinde konuştu.
BÜYÜK ŞİRKET NİÇİN TÜRKİYE’DE KÜÇÜK KALIYOR?
Taylan Türkölmez, “Türkiye’den çıkan yabancı sermayeli şirketler dünyanın büyük global şirketleri. Bu bir çelişki değil mi?” sorusunu ise şöyle yanıtladı.
“Büyük şirket niçin Türkiye’de küçük kalıyor? Her yabancı sermayenin büyüklüğünden bağımsız bir stratejisi vardır. Sermayesini optimize etme duruşu vardır. Onun için bu ülkeden ülkeye yatırım yapma kararlarında etkili olur ve değişkenlik yaratır. O büyük şirketin illa Türkiye’de büyük yatırımlar yapmasını bekleyemeyiz. Evet, sektör büyüyor ama her şirketin aynı seviyede büyüdüğünü görmüyoruz. Büyüyemediği noktada buradan çıkabiliyor ama yurtdışında varlıklarını devam ettiriyorlar. Buradan çektiği sermayeyi başka büyüyebileceğini düşündüğü bir ülkeye yatırım olarak aktarabiliyor. Bu bizi, yabancı sermaye Türkiye’yi tercih etmiyor noktasına da götürmemeli. Yabancı sermaye Türkiye’ye yatırım yapmak istiyor. Yabancı sermayenin eğer burada belli bir ölçeği varsa yatırım yapılabilecek bir büyüme hikayesi olduğunu da söyleyebilirim.”
PRİM ARTIŞININ NEDENİ MALİYET ENFLASYONU
Taylan Türkölmez, sigorta fiyatlarının artışlarına yönelik şikayetlere de değinerek, konunun temelinde maliyet enflasyonunun yattığını söyledi. Sigorta priminin en önemli girdilerinden birinin hasar maliyeti olduğuna dikkat çeken Türkölmez, “İster sağlık sigortası, isten oto sigortaları olsun maliyetlerin yükselmeye devam ettiğini görüyoruz. Çünkü biz birçok paydaşla çalışıyoruz ve o paydaşların da fiyatlamaları enflasyonun oldukça üstünde. O fiyatlar olduğu sürece ve biz de iyi hasar hizmeti vermeye devam ettikçe bunların prime yansıması da kaçınılmaz ki, 2024 yılında, örneğin kaskoda fiyata yansımadığını gördük. Çünkü mali gelirin finansmanı ile şirketlerimiz çok daha makul fiyat artışları ile bu yılı kapatıyorlar” şeklinde konuştu.
Sürdürülebilirlik açısından 2025’te fiyat artışlarının yüksek olacağına da vurgu yapan Türkölmez, “Çünkü mali gelirin azaldığı yerde hepimizin o sermaye gücünü devam ettirebilmek için o fiyat artışlarını yapmamız gerekiyor. Şunu da eklemek lazım, varlıklarımızın değeri arttığı için fiyatları artıyor” dedi.