Sigorta Gazetesi

Çocuklarımıza koyduğumuz kurallara kendimiz uymuyoruz

Yapılan ankete göre ebeveynlerin yarısından fazlası tüm aile üyeleri için sağlıklı dijital alışkanlıklar ve kurallar oluşturmaya çalışıyor. Ebeveynlerin yüzde 62’si çocukları için rol model olmayı zor buluyor ve bazen küçükler için koydukları kurallara uymuyor.

Türkiye’de ebeveynlerin yüzde 62’si çocukları için rol model olmayı zor buluyor ve bazen küçükler için koydukları kurallara uymuyor. Aynı zamanda ebeveynlerin yarısından fazlası (yüzde 57) tüm aile üyeleri için sağlıklı dijital alışkanlıklar ve kurallar oluşturmaya çalışıyor. Kaspersky tarafından yaptırılan yeni küresel anket, sağlıklı dijital alışkanlıkların ailedeki rolünün yanı sıra ebeveynlerin davranışlarının çocuklar üzerindeki etkisini araştırıyor.

ÇOCUKLARIN YÜZDE 70’İ İLK CİHAZLARINI 9 YAŞINDAN ÖNCE ALIYOR

Ankete göre, küçük yaşlardan itibaren çocuklar, dijital cihazlara yönelik tutumlar da dahil olmak üzere yaşamın her alanında yetişkinlerin davranış ve alışkanlıklarını kopyalamaya eğilimli. Buna ek olarak birçok çocuğa ilk cihazları küçük yaşta veriliyor. Çocukların yüzde 70’i ilk cihazlarını 9 yaşından önce alıyor. Ebeveynler bunu akılda tutarak çocukluktan itibaren sağlıklı dijital alışkanlıkların temellerini atmak istiyorlarsa, teknoloji kullanımında rol model olmaları gerekiyor.

EBEVEYNLERİ İLE AYNI SÜREYİ GEÇİRİYORLAR

Anket sonuçları ayrıca ebeveynlerin davranış normlarını kendileri ve çocukları için farklı algıladıklarını gösteriyor. Örneğin, ankete katılanların yüzde 55’i her gün cihazlarda üç ila beş saat geçirdiklerini itiraf ediyor ve yüzde 56’sı bu süreyi normal buluyor.

Çocukların yüzde 52’si cihazlarda ebeveynleriyle aynı miktarda, günde üç ila beş saat zaman harcıyor. Ancak buna rağmen yetişkinlerin yüzde 61’i çocuklarının cihazlarda daha az zaman geçirmesini ve iki saate kadarla sınırlı tutmasını istiyor.

AİLE FOTOĞRAFLARI SORUN OLUYOR

Bazı senaryolarda katılımcılar belirli davranışların kendileri için kabul edilebilir olduğunu, ancak çocukları için kabul edilmediğini düşünüyor. Örneğin, yetişkinlerin yüzde 33’ü aile üyelerinin fotoğraflarını sosyal ağlarda paylaşmanın normal olduğuna inanıyor. Ebeveynlerin ise yüzde 7’si bunun çocukları için kabul edilebilir olduğunu düşünüyor.

Türkiye’den ankete katılanların yüzde 12’si aynı zamanda aramaları atlamayı ve kimsenin kendileriyle iletişim kurmaması için telefonlarını kapatmayı makul buluyor. Ancak, ebeveynlerin sadece yüzde 10’u bu tür davranışların çocuklar için kabul edilebilir olduğunu düşünüyor.

EBEVEYNLERE İNTERNETTE GÜVENLİ VAKİT GEÇİRME ÖNERİLERİ

Kaspersky, çocukların internette güvenli şekilde vakit geçirmelerine yardımcı olmak için ebeveynlere şunları öneriyor:

Exit mobile version