Coface, ‘Risk İncelemesi-Haziran 2025: Geriye Doğru Büyük Sıçrama’ bültenini yayımladı. Eşi benzeri görülmemiş jeopolitik ve ticaret belirsizliğinin yaşandığı bir ortamda, küresel ekonomi beklenen bir yavaşlama ile tırmanma riski arasında seyrediyor. Ekonomilerde ise belirgin yavaşlama bekleniyor.
Eşi benzeri görülmemiş jeopolitik ve ticaret belirsizliğinin yaşandığı bir ortamda, küresel ekonomi beklenen bir yavaşlama ile tırmanma riski arasında seyrediyor. Trump’ın gümrük tarifesi kararları ve Orta Doğu’daki gerilimler, 2025-2026 için öngörülemez bir ekonomik manzarayı şekillendiriyor. Coface, ‘Risk İncelemesi-Haziran 2025: Geriye Doğru Büyük Sıçrama’ bültenini yayımladı.
Bültene göre, ABD tarifeleri, askıya alınmış veya azaltılmış olsa bile, tarihsel olarak en yüksek seviyelere ulaştı. 2025’in ilk çeyreğinde gelişmiş ekonomilerin neredeyse %80’i, 2024’e kıyasla iflaslarda artış bildirdi. Metal sektörü en çok etkilenen alan olurken, geleneksel sanayi kolları (otomotiv ve kimya) baskı altında.
Küresel ekonomik görünüm, (jeo)siyasi gelişmelere ve ABD Başkanı’nın ticaret kararlarına bağlı olarak her zamankinden daha belirsiz. 90 günlük askıya alma süresi sonrası tarifelerin tekrar yürürlüğe girmesi küresel büyüme üzerinde ciddi etkiler yaratabilir.
EKONOMİLERDE BELİRGİN YAVAŞLAMA
Bültene göre, ekonomilerde belirgin bir yavaşlama beklenirken; 2025’te %2,2, 2026’da %2,3 büyüme bekleniyor. Ancak jeopolitik ve ticari risklerin tırmanması durumunda %2’nin altına inme olasılığı göz ardı edilemez.
Enflasyona ilişkin belirsizlik de yüksek. Mevcut istikrar tehlikeye girebilir. Enerji fiyatlarının artması durumunda ABD’de yılsonunda %4’e ulaşabilir. Büyük merkez bankalarının temkinli tutumlarını sürdürmesi bekleniyor. Ancak ABD enflasyonu kontrol altına alınırsa, FED 2025 sonbaharında faiz indirimi başlatabilir. ECB, faiz indirimlerine devam edeceğini açıkladı ancak nihai seviyeye yaklaşıldığını belirtti.
İSRAİL-İRAN ÇATIŞMASININ ETKİLERİ
Avrupa’da ise, uzun süredir ertelenen mali konsolidasyon politikalarının nihayet uygulanmaya başlanması gündemde. Almanya’nın teşvik programının kapsamı ise hala net değil.
İsrail-İran çatışması petrol konusundaki endişeleri yeniden alevlendirdi. Hürmüz Boğazı’nın (günlük 20 milyon varil, küresel arzın %20’si) tıkanması veya kapatılması fiyatları 100 doların üzerine taşıyabilir.
ABD ekonomisi iki büyük belirsizlikle karşı karşıya: Gümrük tarifelerinin boyutu ve ekonominin bu yükü nasıl absorbe edeceği. Avrupa’da Almanya ilk çeyrekte hafif büyüme kaydetti, Fransa durgun, İtalya momentumunu kaybedebilir, İspanya ise turizm ve Avrupa fonları sayesinde ivmesini koruyor.