Sigorta Gazetesi

Covid-19 geçirenler çalışmakta zorlanıyor

Uzun süreli covid-19 belirtileri çalışanlar için risk oluşturuyor. Yapılar araştırmalar durumun vahim boyutta olduğunu ortaya koyuyor. Uzmanlar, hastalığa yakalanan kişilerin endişeli ve sinirli olduklarını gözlemlerken; uykusuzluk, kızarıklık, bulanık görme ve göğüs ağrısı, sürekli susama da covid-19’un uzun süreli semptomları arasında yer alıyor. Semptomlar çalışanların işe dönme yeteneklerini azaltıyor. Uzmanlar, uzun süreli covid’in neden olduğu ‘sakatlık tsunamisi’ yaşanacağı konusunda uyarıyor.

Uzun süreli covid-19 belirtileri çalışanlar için risk oluşturuyor. Şu sıralar dünya basını covid-19 geçirenlerin çalışma hayatındaki tepkilerini tartışıyor. Ulusal Tazminat Sigortası Konseyi bu konuda bir rapor yayınladı. Rapora göre, covid-19’a yakalanan kişilerin yüzde 10’u aylar sonra da kalıcı semptomlar yaşamaya devam ediyor. Bu da milyonlarca kişide uzun süreli iş görememe sorunu yaratıyor.

Uzmanlar, hastalığa yakalanan kişilerin endişeli ve sinirli olduklarını gözlemlerken; uykusuzluk, kızarıklık, bulanık görme ve göğüs ağrısı, sürekli susama da covid-19’un uzun süreli semptomları arasında yer alıyor. Araştırmacılar, ilk enfeksiyondan dokuz ay sonrasına kadar devam eden 21 semptom belirlediler.

ÇALIŞANLAR TAZMİNAT İSTİYOR

Sadece ABD’de, 45 milyon kişi covid-19’a yakalandı ve bu kişilerin çoğunluğu işyerlerinde hastalığa yakalandığını iddia ederek davalar açarak, tazminat taleplerinde bulundu.

Ulusal Tazminat Sigortası Konseyi, covid-19’un uzun vadeli sağlık etkilerine neden olacağı konusunda uyarılarda bulunurken, benzer uyarıları başka kuruluşlar da yaptı ve uzun süreli covid’in neden olduğu bir ‘sakatlık tsunamisi’ yaşanacağı konusunda uyarılar yapıyor.

6 AY SONRA EN AZ BİR SEMPTOM GÖRÜLÜYOR

Konseyin raporu, covid-19’a yakalanan kişilerin yüzde 81’inin yalnızca hafif semptomlar yaşadığını veya asemptomatik olduğunu ve yalnızca yüzde 5’inin şiddetli semptomlar yaşadığını öne sürüyor. Şiddetli semptomları olan kişilerin yüzde 76’sında da 6 ay sonra en az bir semptom görüldüğü, en yaygın olanı yorgunluk, kas güçsüzlüğü ve uyku güçlüğü olduğuna dikkat çekiliyor.

Bir başka araştırmaya göre de virüse maruz kalanların yüzde 10’u üç haftadan daha uzun bir süre sonra semptomlar yaşıyor. Uzmanlar da kardiyovasküler sistem, pulmoner, endokrin ve oto bağışıklık sistemlerinin yanı sıra duygudurum bozuklukları ve uyku bozukluklarını etkileyen birkaç semptom grubu tanımladılar.

Rapora göre da semptomlar kişilerin işe dönme yeteneklerini azaltıyor ve önceki işlev düzeylerine dönmelerini önemli ölçüde geciktiriyor, yaşam kalitesini bozabiliyor.

Exit mobile version