Sigorta Gazetesi

DASK uyuşmazlıklarında yeni model uygulamaya girdi

Kahramanmaraş depremi sonrası DASK ile anlaşmazlığa düşen sigortalıların haklarını aramaları için alternatif model uygulamaya girdi. Hasarını alamayan ya da az alanlar TOBB Uyum’a başvurabilecek. DASK Koordinatörü Erdal Turgut, DASK Hukuk Birimi Avukatı Hilal Serdar Özkan, TOBB Uyum Genel Müdürü Dr. Onur Yüksel, DASK’ın yeni uygulaması hakkında bilgiler verdi. 

Kahramanmaraş depremi sonrası DASK ile anlaşmazlığa düşen sigortalıların haklarını aramaları için yeni bir kapı daha açıldı. İsteyenler, arabuluculuk ve uyuşmazlık çözüm merkezi TOBB Uyum’a başvurabilecekler. Böylece hukuk yolu ve Sigorta Tahkim Komisyonu yanında DASK uyuşmazlıklarında yeni bir kapı daha açılmış oldu. DASK Koordinatörü Erdal Turgut, DASK Hukuk Birimi Avukatı Hilal Serdar Özkan, TOBB Uyum Genel Müdürü Dr. Onur Yüksel, DASK’ın yeni uygulaması hakkında bilgiler verdi.

Erdal Turgut, Kahramanmaraş depreminde, bugüne kadar 600 bin hasar dosyası karşılığında 34 milyar TL hasar ödediklerini, ödemelerin yüzde 98’inin tamamlandığını belirterek, bu süreçte bazı sigortalıların memnuniyetsizliği olduğunu söyledi. Bu durumda da sigortalıların yanında olmaya devam ettiklerini ifade eden Turgut, “Bölgede özellikle bu tür hadiseleri kendi lehine kullanmak isteyen bazı oluşumlar var. Sigortalıların bu tür oluşumlara itibar etmemesi gerekiyor. Bundan dolayı bu yeni sistemi oluşturduk” dedi.

PARALARI TAHSİL EDİP KAÇMIŞLAR

Vatandaşların hukuki hak arayışında herhangi bir sınırlama olmadığını, sigortalıların Tahkim Komisyonu’na, mahkemelere gidebileceğini, avukatlara başvurabileceklerini vurgulan Turgut, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz, özellikle herhangi bir aksiyon almadan önce bize başvurmalarını önemsiyoruz. O kadar ilginç vakalar var ki, bazı kötü niyetli avukatlar, para tahsil etme yetkisini de sigortalılardan alarak, hatta ve hatta bunu çok ısrarla vurgulayarak aldıkları tazminatın üzerinde bir yüzde alma peşindeler. Çünkü sigortalıya biz tazminatın farkını ödediğimizde avukatın alacağı bedel sadece asgari bir tutar olacak. Öyle olaylar duyuyoruz ki, bu paraları tahsil edip bazıları ortadan kaçmışlar. Bu mağduriyetlerin önüne geçmek için özellikle biz arabuluculuk müessesemize başvurmalarını istiyoruz.”

Erdal Turgut, TOBB Uyum’a, tüm sigortalıların başvurabileceğine de değinerek, “Bizim gönderdiğimiz eksper yanlış bakmış olabilir. Rapor yanlış gitmiş olabilir. Tutar eksik ödenmiş olabilir. Ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilk tespiti hafif hasardır da sonradan orta hasara çevrilmiştir. Bu durumda olanların hepsi arabuluculuk için başvurabilir” şeklinde konuştu.

TOBB UYUM’A KİMLER BAŞVURABİLİR?

Hilal Serdar Özkan, Kahramanmaraş depremi sonrası anlaşmazlığa düşen bin kadar hasar dosyası olduğunu, bunların da tamamının orta ve hafif hasarlı konutlardan kaynaklanan dosyalar olduğunu söyledi. Sigortalıların DASK’ın internet sitesi üzerinden TOBB Uyuma başvuru lingi üzerinden, poliçe bilgileri, hasar dosya numarası ve kimlikleriyle başvuruda bulunabileceklerini ifade eden Özkan, “Birkaç gün içerisinde çokça başvuru aldık. TOBB Uyum bize bunların listesini iletiyor. Biz bu dosyalar üzerinde inceleme yapıyoruz. Dosyaları inceledikten sonra dönüş yapıyoruz TOBB Uyum’a ve arabulucularla sigortalılarımızla aynı çerçevede birleşerek anlaşma yoluna gidiyoruz” dedi.

Hilal Serdar Özkan, TOBB Uyum’a, hasarını almış kişilerin de başvurabileceğini, en büyük başvuruların da bu sigortalılardan geldiğini vurgulayarak, bugüne kadar da yüzlerce dosyada anlaşma sağladıklarını kaydetti. Özkan, Sigorta Tahkim Komisyonu öncesinde arabuluculuk şartı olmadığını, mahkeme öncesinde arabuluculuk şartı olduğunu savunarak, isteyen sigortalıların Tahkim Komisyonu’na da başvurabileceğine dikkat çekti.

MAHKEMEYE GİTMEYE GEREK YOK

TOBB Uyum Genel Müdürü Dr. Onur Yüksel, TOBB Uyum’un, uyuşmazlık çözümlerinde araya giren profesyonel bir destek hizmeti olduğunu söyledi. Yüksel, başvurmak isteyen herkesin TOBB’un internet sitesinden kolay arabuluculuk başvurusuna tıklayarak çok kısa bir formla başvurularını elektronik ortamda iletebileceklerini kaydetti.

Onur Yüksel, başvuru sürecini de şöyle anlattı: “Başvuruyu aldığımız zaman objektif taraf olarak, masada karşı tarafa bir davet mektubu gönderiyoruz. Karşı taraf kabul ederse, iki tarafı müzakere masasına getiriyoruz. Bizim burada yaptığımız aslında iki tarafı bir araya getirebilmek. Karar verme yetkimiz gibi bir durum söz konusu değil. Adalet Bakanlığı siciline kayıtlı arabulucularla müzakereler yapılıyor. İki tarafta uygunluk verirse, bir orta noktada buluşurlarsa; alınan karar mahkeme kararı niteliğinde oluyor ve anlaşılan maddeler üzerinde tekrar dava açılamıyor. Bizim buradaki işlevimiz, iki taraf arasında iletişimi sağlamak. Bu iletişimi sağlayabiliyorsak artık mahkeme yoluna gidip yıllarca beklemeye gerek yok.”

Exit mobile version