Sigorta Gazetesi

Demirok: TARSİM’in yükü ve kapsamı artacak

TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı ve Tarım Reformu Genel Müdürü Burhan Demirok, devlet destekli tarım sigortası ve TARSİM’in projeleri hakkında açıklamalar yaptı. Demirok, yapılacak yeni düzenleme ile ÇKS’ye kayıt olamayanların da TARSİM’e otomatik kayıt olabilecekleri açıkladı.

Editör: Aytaç NALLAR

TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı ve Tarım Reformu Genel Müdürü Burhan Demirok, TARSİM’in, kar amacı olmadığını, tamamen Türk tarımına ve çiftçisine hizmet etmek için kurulduğunu söyledi. Demirok, devlet destekli tarım sigortası ve TARSİM’in projeleri hakkında açıklamalar yaptı.

Burhan Demirok, yapılacak yeni düzenleme ile Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) dışındaki Tarım Bakanlığı tarafından uygun görülen kayıt sistemlerinin de tarımsal desteklerde kullanılacağını belirterek, ÇKS’ye kayıt olmayanların bitkisel üretimde desteklerden yararlanamadığını, özellikle örtü altı kayıt sistemi ile yani seralarla uğraşanların, Antalya ve Ege, Akdeniz’deki çiftçilerin çoğunluğunun ÇKS’ya kayıt olamadıklarını kaydetti. Şimdi örtü altı kayıt sistemine üye olanların da ÇKS ile ilişkilendirileceğini ifade eden Demirok, şunları söyledi:

YENİ TARIM SEZONUNDA BAŞLAYACAK

“Alt mevzuatını şu günlerde hazırlıyoruz, çıkartmak üzereyiz. Yeni tarım sezonunda bunu da yürürlüğe koymuş olacağız. Böylece o kişileri de ÇKS kapsamına almış olacağız. Yani siz, örtü altı kayıt sistemine kayıt olduğunuz vakit, bizim ÇKS ile ilişkilendirileceksiniz ve TARSİM’e de otomatik kayıt olma şansını bulacaksınız. Bu durum büyük bir sıkıntıydı. Ülkemizde örtülü olan 600 bin dekar var, bu az bir alan değil ama bunun yarıya yakını da bizim TARSİM kayıtlarına erişemiyordu ve hatta kapsamına girmiyordu. Düşünün, şimdi ülkemizde iklim değişikliği belli, sıcaklık artışı belli veya mevsimsel değişiklikler belli. Devamlı doğal afet oluyor. İşte Anamur’u hepimiz gördük. Daha önce Antalya’yı gördük. Buralarda zararınızı karşılayabilmeniz için TARSİM’li olmanız gerekiyor. Onun da şartları vardı. Bu uygulama çiftçilerin TARSİM’e veya ÇKS’ye kayıt olmasını kolaylaştıracak bir uygulama olacak.”

TARIM ÜSTÜ AÇIK FABRİKA, AFETLERE AÇIK

Burhan Demirok, TARSİM’e, katkı sağlayacak bir başka uygulamanın da sözleşmeli tarım olduğuna dikkat çekerek, “Sözleşme iki taraf arasında yapıldı, ama tarım, üstü açık fabrika. Afetlere, doğaya açık. Yağış olur, sel olur; olur da olur. Böyle olunca sözleşmeye konu olan ürünlerin de bir şekilde garantilenmesi gerek. İşte tam burada kanunun da özü ortaya çıkıyor. TARSİM zorunluluğu getirdik. Biliyorsunuz TARSİM’in özelliği neydi? Yüzde 50 ile 67 arasında değişen bir oranda devlet katkısı vardı. Bu ne demek? TARSİM’in yükü ve kapsamı biraz daha artacak” dedi.

TARSİM’İN KAR AMACI YOK

Burhan Demirok, TARSİM sayesinde üreticinin birçok riske karşı sigortalandığını, üreticinin risklerini aldıklarını ve gereğini yaptıklarını belirterek, şu açıklamaları yaptı:

“Yurtdışına gittiğimizde de gördük; Türkiye’deki tarım sigortalarının uluslararası örnek teşkil edecek seviyeye geldiğini ifade ediyorlar. Tarım sigortalarının şöyle bir güzelliği var; devlet katkısı ve devletin kontrolünde. Şunu da söylemem gerekir, TARSİM’in kar etmek gibi bir hedefi yok. TARSİM masraflarını aldı mıydı; karı bu. Diğer ticari sigortalar gibi TARSİM’in; işte bugün şöyle kar edeyim, şu kadar kar edeyim gibi bir hesabı yok. Tamamen Türk tarımına ve Türk çiftçisine hizmet etmek için kurulmuş bir kuruluştur.”

Exit mobile version