Sigorta Gazetesi

Deniz turizmi sigortasında önemli değişiklik

Resmi Gazete’de yayımlanan Deniz Turizm Yönetmeliği ile sigorta alanında da değişikliğe gidildi. Buna göre, yolcu kapasitesi 12’den fazla olan deniz turizmi araçları sigorta gerekliliğine tabi olacak. Ayrıca, deniz turizmi tesisi işletmeleri ve deniz turizmi araçları işletmelerinin sigorta kapsamı dışındaki zararları Tüketici Kanunu kapsamında değerlendirilecek.

Deniz Turizm Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle yolcu kapasitesi 12’den fazla olan teknelere sigorta zorunluluğu getirildi. Deniz Turizmi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikle deniz turizminde uygulanan sigortanın şartlarında da değişikliğe gidildi.

Geçmiş yönetmelikte ‘belgelendirilen deniz turizmi tesisi işletmelerinin, üçüncü şahıs mali mesuliyet veya marina sorumluluk veya liman sorumluluk sigortası yaptırmaları zorunludur’ maddesi yeni yönetmelikte de korundu.

YENİ YÖNETMELİKLE NELER DEĞİŞTİ?

Yine geçmiş yönetmelikte yer alan ‘belgelendirilen deniz turizmi araçları işletmelerinin, işletme belgelerinde belirtilen deniz turizmi araçlarının mürettebatına, ziyaretçilerine ve üçüncü kişilere verebileceği zararları kapsayan sigorta yaptırmaları zorunludur’ maddesinde ise değişikliğe gidilerek; maddedeki sadece ‘ziyaretçiler’ ibaresi kaldırıldı.

Yeni yönetmelik, ‘belgelendirilen deniz turizmi araçları işletmelerinin, işletme belgelerinde belirtilen deniz turizmi araçlarının mürettebatına ve üçüncü kişilere verebileceği zararları kapsayan sigorta yaptırmaları zorunludur’ olarak değişti.

SİGORTA KAPSAMI DIŞINDAKİ ZARARLAR

Ayrıca yeni yönetmeliğe, ‘yolcu kapasitesi 12’den fazla olan deniz turizmi araçları sigorta gerekliliğine tabidir’ maddesi eklenerek, 12 üzeri yolcu taşıyan teknelere sigorta zorunluluğu getirildi.

Yeni yönetmelikle deniz turizmindeki sigorta uygulamasına yeni düzenleme de getirildi. Buna göre de; ‘Deniz turizmi tesisi işletmeleri ve deniz turizmi araçları işletmeleri, taahhüt ettikleri hizmetleri aynen gerçekleştirmedikleri durumda bundan doğan ve sigorta kapsamı dışındaki zararları ile zararın, sigorta ile teminat altına alınan miktardan fazla olan kısmı Tüketici Korunması Hakkında Kanun hükümleri gereğince değerlendirilir’ maddesi yönetmeliğe eklendi.

Exit mobile version