Sigorta Gazetesi

Deprem bölgesinde BES katılımcısı sayısı belli oldu

Depremin etkilediği 11 ilde 731 bini gönüllü BES, 727 bini de otomatik BES olmak üzere toplam 1.4 milyon BES katılımcısı bulunuyor. Depremde hayatını kaybeden BES katılımcılarının varisleri devlet katkısı ile birlikte birikimlerin tamamını alacak.

SİGORTA GAZETESİ/ÖZEL HABER

Depremin etkilediği illerde toplam Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcı sayısı 1.4 milyon kişi. Merkez üsse Kahramanmaraş olan ve 11 ilin etkilediği depremlerde bölgedeki BES katılımcı sayıları da belli oldu.

Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM), verilerine göre, depremin etkilediği 11 ilde toplam 731 bin gönüllü BES katılımcısı bulunuyor. Bu kişilerin 468 bin 291’i erkek, 262 bin 806’sı da kadın katılımcılardan oluşuyor.

BES KATILIMCILARININ YÜZDE 9,9’U BÖLGEDE

Çalışanların, işverenleri tarafından bireysel emeklilik sistemine dahil edildiği Otomatik BES’e bakıldığında ise; depremin etkilediği 11 ilde toplam 727 bin çalışan otomatik katılım sisteminde. Bunların 529 bin 945’i erkek çalışanlardan, 197 bini de kadın çalışanlardan oluşuyor.

Emeklilik Gözetim Merkezi’nin son verilere göre de Türkiye genelinde 7 milyon 998 bini gönüllü BES, 6 milyon 798 bini de otomatik BES olmak üzere toplam 14 milyon 796 bin BES katılımcısı bulunuyor.

Buna göre toplam gönüllü BES katılımcılarının yüzde 9,3’ü, toplam otomatik BES katılımcısının da yüzde 7,6’sı depremin etkilediği 11 ildeki katılımcılardan oluşuyor. Toplam BES katılımcılarının yüzde 9,9’ü depremin etkilediği 11 ilde bulunuyor.

DEVLET KATKISINI TAMAMI ÖDENECEK

Peki, depremde hayatını kaybeden BES katılımcılarının durumu ne olacak? BES, şartlarına göre; katılımcının ve çalışanın vefat etmesi halinde, sözleşmede belirtilen lehdarlara veya sözleşmede lehdar belirtilmemiş ise kanuni mirasçılarına devlet katkısı tutarlarının tamamı dahil olmak üzere BES hesabındaki birikimlerin tamamı emeklilik şirketi tarafından ödenecek.

Depremde hayatını kaybedenlerin varisleri vefat eden kişinin BES sözleşmesi olup olmadığını veya sözleşmesi varsa hangi şirkette bulunduğunu veraset ilamı ile birlikte Emeklilik Gözetim Merkezi’ne ulaşarak, öğrenebilir.

ÖLENLERİN YAKINLARI NE YAPACAK?

Vefat eden kişinin lehdarlarının veya yasal varislerinin taleplerinin işleme alınabilmesi için emeklilik şirketleri; ölüm belgesi, noterden veya mahkemeden alınmış veraset ilamı, vefat bildirimine yönelik olarak hazırlanan form veya dilekçe, veraset ilamında yer alan varislerin kimlik fotokopisi ve kendi adlarına kayıtlı vadesiz TL IBAN numaraları, veraset ve intikal vergisi ilişiksiz yazısı gibi evrakları talep ediyor.

Lehdar veya kanuni varislerin birikimlerin ödenmesi talebinden itibaren 20 iş günü içinde, katılımcının birikimlerinin getirisi üzerinden yüzde 5 oranında gelir vergisi kesintisi yapıldıktan sonra kalan tutar emeklilik şirketi tarafından ödeniyor.

Exit mobile version