TSB Genel Sekreteri Özgür Obalı, Kahramanmaraş depremi sonrası deprem reform ajandası üzerinde çalıştıklarını, önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacaklarını açıkladı.
Editör: AYTAÇ NALLAR
Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri (TSB) Özgür Obalı, Kahramanmaraş depremi sonrası deprem reform ajandası üzerinde çalıştıklarını, önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacaklarını açıkladı. Ajandanın önemli konularından bir tanesinin sigorta bilincinin artırılması olduğunu belirten Obalı, “Deprem sonrası gördüğümüz şey şu; sadece deprem bölgesinde değil, ülke genelinde sigortaya karşı bir hassasiyet ve duyarlılık artıyor, sonrasında ciddi anlamda sönüyor; deprem öncesi rakamlara, hatta onun da altına geriliyor” dedi.
İkinci konunun ise sigortanın hasar ödemesinden önce kontrol rolünün de ön plana çıkması olduğunu ifade eden Obalı, özellikle risklerin belirlenmesi, yönetilmesi ve devri konusuna dikkat çekerek, “Biz halkımıza ve sanayicimize şunu söylüyoruz; biz bir şey satmıyoruz, biz bir riski devralıyoruz. Riskin devralma konusu bence sigortacının ana varlık sebebi. Riskler gerçekleştiğinde bu riskleri sizin adınıza biz kompanse edelim; biz bu paraları ödeyelim, siz de kaldığınız yerden hayatınıza devam edin diyoruz. Aslında vermeye çalıştığımız her daim mesaj bu” şeklinde konuştu.
SINAİ TARAFTA BİLİNÇ OLSUN İSTİYORUZ
Özgür Obalı, risklerin doğru belirlenmesi, bu risklerin doğru sigortalarla buluşmasının da önemine dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Sigorta yaptırılmış ama doğru teminatlar alınmamış. Tabii burada birkaç senedir yaşadığımız yüksek enflasyonun da etkisi var; varlık fiyatları çok hızlı ilerliyor. İlerleyen varlık fiyatlarına sigorta teminatlarının adapte olması için hem bizim sigortacılar olarak hem de sigortayı yaptıran kişilerin bu konuda farkındalığının artması lazım. Bireylerde bunu bizim tetiklememiz lazım ama sınai tarafta biraz bilinç olsun istiyoruz.”
FİYATLAR OLMASI GEREKEN YERE GELDİ
Özgür Obalı, son dönemde sanayicilerin sigorta bulamama ve sigorta fiyatlarının yüksekliği konularındaki şikayetlerine de değinerek, bu konuda şu açıklamaları yaptı:
“Sigorta yapılıyor ama eski şartlarda yapılmıyor. Bunun da nedenleri var. Geçmiş dönemde sigorta bedelleri sanayicilerin lehine belirlendi ve sigorta şirketleri arasındaki rekabetten dolayı primler olması gerekenin çok altında kaldı. Şimdi fiyatlar olması gereken yerlere geliyor. Bu da bir anda oldu. Belki de bunu zamana yaymamak gerekiyordu. Ama şartlar bunu gerektirdi. Neticede primler olması gereken yere geldiği ve varlık fiyatlarının da enflasyon nedeniyle artmasından dolayı primler sanayicilere yüksek geldi. Bir de işin reasürans tarafı var. Dünyadaki ekonomik konjonktür ve reasürans tarafındaki piyasanın küçülmesi nedenlerinden dolayı reasüransta sert piyasa dönemine girdik. Bunun da yansıması primlere oldu ve yükseltti. Ama bunu yönetebilecek hem akla hem bilgiye sahibiz.”