Sigorta Gazetesi

‘Depremde deniz koridorunun önemi anlaşıldı’

Türk P&I Sigorta Genel Müdürü Ufuk Teker, deprem gibi afetlerde deniz koridorunun önemli olduğuna işaret etti. Teker, “Bir kamyonda ölçüsüne göre bir veya iki konteyner taşıyabiliyorsunuz. Büyük ölçekli bir konteyner gemisinden çıkanları arka arkaya koyduğunuzda; İstanbul’dan, Ankara’ya kadar kamyon trafiği oluşuyor. Büyük bir ro-ro gemisiyle bunların hepsini taşıyabiliyorsunuz” dedi.

Editör: Aytaç NALLAR

Türk P&I Sigorta Genel Müdürü Ufuk Teker, deprem gibi afetlerde deniz koridorunun önemli olduğuna işaret etti. Depremde, kara yolunun hem çöktüğünü hem yoğunluk nedeniyle tıkandığını, demiryolunun tahrip olduğunu, havaalanı pistinin zarar görmesi nedeniyle havayolu ile de ulaşımın sağlanamadığını belirten Teker, yaşanan sıkışıklık nedeniyle önemli olan ilk 72 saatte deprem bölgesine ulaşılmakta zorluklar yaşandığını söyledi.

Bu noktada deniz yolunun önemine dikkat çeken Teker, “Bir kamyonda ne taşıyabiliyorsunuz? Ölçüsüne göre bir veya iki konteyner taşıyabiliyorsunuz. Büyük ölçekli bir konteyner gemisinden çıkanları arka arkaya koyduğunuzda; İstanbul’dan, Ankara’ya kadar kamyon trafiği oluşuyor. Büyük bir ro-ro gemisiyle bunların hepsini taşıyabiliyorsunuz” dedi.

GEMİLERDE DEPREMZEDELER KONAKLAYABİLİR

Ufuk Teker, bir ro-ro gemisinin 100’ün üzerinde konteyner, bir o kadar da tekerlekli araç taşıyabilecek kapasitede olduğuna değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Böyle bir gemi afet bölgesine gider, dönerken de afetzedeleri sahadan tahliye edebilir. Aynı şekilde büyük bir cruise gemisi, 3 bin kişiye kadar depremzedeyi, hatta 6 bin depremzedeyi hem tahliye edebilir hem de barınma imkanı sağlayabilir. İçinde mutfağı var, tuvaleti var, deprem riski yok. Bunların hepsini bir araya getirebileceğimiz imkanlar var. Biz bu imkanlara sahibiz. Yüzen hastane gemimiz var. Kıyı emniyeti gemi kurtarmanın içerisinde ameliyathaneleri olan yeni yapılan amfibi gemimiz var. TCG Anadolu gemisi içerisinde hastane ve yüksek oranda konaklama sağlayabilecek bir gemi. İmkanlarımız var. Önemli olan bunları çok kısa bir sürede sahaya indirmek.”

İSTANBUL DEPREMİ HAZIRLIKLARI

Ufuk Teker, “Beklenen İstanbul depremi yönelik deniz koridoru için bir hazırlık var mı?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Mutlaka vardır. Bu depremler yöneticilerimizin de hassasiyetini artırdı. Elimizdeki ekipmanın envanterinin yapılıp, acil durumlarda hangi limanların potansiyel olarak kullanabilecekleri yönünde bir çalışma yapılıyordur.”

Exit mobile version