DASK Koordinatörü Erdal Turgut, depremin üzerinden iki buçuk ay geçmesine rağmen, zorunlu deprem sigortası olanların sadece yüzde 3-5’nin zeyilname yaptırdığını belirterek, “Sigortası olmayan bile sigorta yaptırdı ama halen sigortalılar teminat artışından yararlanmak için zeyilname yaptırmıyor” dedi.
Editör: AYTAÇ NALLAR
DASK Koordinatörü Erdal Turgut, depremden sonra bile zeyilname yaptırarak, zorunlu deprem sigortası teminatlarını yeni tarifeye yükselten sigortalıların oranının yüzde 3’lerde olduğunu söyledi.
Deprem bölgesinde DASK konusunda yaşanan sorunların başında zeyilname yapılmaması geliyor. 2022 yılının Kasım ayında DASK’ın verdiği teminat tutarı artırıldı ve inşaat birim metrekare maliyet tutarı bin 508 liradan, 3 bin 16 liraya yükseltildi. Aynı zamanda 320 bin lira olan en yüksek teminat tutarı da 640 bin liraya çıkarıldı. Teminat artışı zorunlu deprem sigortası olan konut sahiplerine DASK tarafından gönderilen, SMS ile bildirildi ve zeyilname yaptırmaları gerektiği vurgulandı. Kimileri, SMS’ler kendilerine ulaşmadığı için teminatlarını artırmadı, kimileri SMS alsalar da teminat artışına gitmedi. Yaşanan deprem sonrası ise DASK, zeyilname yaptırmayan konutlara eski teminatlar üzerinden hasar ödemesi gerçekleştirdi. Bu durum da ciddi tartışma konusu haline geldi ve halen de tartışma devam ediyor.
NEDEN YAPTIRMIYORLAR BİLMİYORUZ
DASK Koordinatörü Erdal Turgut, depremin üzerinden iki buçuk ay geçmesine rağmen, zorunlu deprem sigortası olanların sadece yüzde 3-5’nin zeyilname yaptırdığını söyledi. İki buçuk aydır zeyilname yapılması konusunda uyarılarda bulunduklarını, deprem sonrası sigorta yaptırmayanların bile DASK poliçesi yaptırdıklarını belirten Turgut, “Zeyilname konusu nedense sigortalıların gündemine bir türlü gelmiyor. Neden yaptırmadıklarını bilmiyoruz ama bu ciddi bir konu” dedi.
TEMİNATLARI YÜZDE 100 ARTIRDIK
Erdal Turgut, teminat tutarlarını yüzde 100 artırdıklarını ve ciddi bir imkan sağladıklarını ifade ederek, şunları söyledi:
“Kaldı ki, şu anda bölgede sigorta bulmak da mesele. Biz sigorta yapıyoruz ama sigorta şirketlerinin oralarda sigorta yapmaktan imtina ettiği durumlar var. Dolayısıyla vatandaşlar, en azından bizden alabileceği teminatı sonuna kadar almalı. Bugün iki kat teminat bile yetmiyor. Deprem bölgesinde konut maliyetleri o kadar yükselmiş durumda ki, artık 10 bin liraları geçti. Dolayısıyla en azından bizden alabilecekleri en yüksek teminatı alsınlar, üzerini de sigorta şirketlerinden talep etsinler.”
DEPREM SONRASI İLAVE 1 MİLYON POLİÇE GİRDİ
Erdal Turgut, deprem sonrasında Türkiye genelinde zorunlu deprem sigortasında yüzde 10 civarında poliçe artışı olduğuna da dikkat çekerek, “Depremden sonra ilave 1 milyon yeni poliçe girişi oldu. Sigortalı konut sayısı 12 milyona gidiyor. Sigorta oranı da yüzde 57-58’lere çıktı. Ama yüzde 100 değil. Türkiye’de depremin olmayacağı hiçbir yer yok. Her yer deprem bölgesi. Dolayısıyla böyle bir deprem sonrası bile sigortalılık oranı yüzde 100’ler ulaşmamış durumda” şeklinde konuştu.
5 YILDA ÖDENECEK HASARI 2,5 AYA SIĞDIRDIK
Erdal Turgut, deprem bölgesindeki son hasar ödeme rakamlarına da değindi. 470 bine yakın konut için hasar ödendiğini, toplam rakamın da 20 milyar lirayı geçtiğini belirten Turgut, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İnanılmaz bir hızla ilerliyoruz. Bu boyutta bir hasar ödeme emsali dünyada yok. Beş, altı yılda ödenecek hasarı 2,5 aya sığdırdık. Yarısından çoğunu ödemiş durumdayız. Geriye şu anda hafif hasarlı dosyalarımız kaldı. Onları da Nisan sonu itibariyle bitireceğiz. Geriye bazı dosyalar kalacak. Onlar da kaçak yapılar, tapusuz yapılar, bize ulaşan eksik evrakları olanlar.”