Sigorta Gazetesi

Devlet destekli alacak sigortasının şartları değişti

Resmi Gazetede yayımlanan tebliğ ile KOBİ’lerin sağlaması gereken ciro şartı 250 milyon TL’den 500 milyon TL’ye çıkarıldı. Alıcı başına 1 milyon TL olan teminat üst limiti de 2 milyon TL’ye yükseltildi.

Devlet destekli alacak sigortasının şartları değişti. KOBİ’lerin sağlaması gereken ciro şartı 250 milyon TL’den 500 milyon TL’ye çıkarıldı. Alıcı başına 1 milyon TL olan teminat üst limiti de 2 milyon TL’ye yükseltildi.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), tarafından devlet destekli ticari alacak sigortası sisteminin tarife ve talimatları ile çalışma usul ve esaslarına dair tebliğde değişiklik yapılmasına dair tebliğ Resmi Gazetede yayımlandı.

CİRO ŞARTI 500 MİLYON TL OLDU

2023’ün Mayıs ayında yayınlanan yönetmelikle KOBİ tanımı değişmiş, yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 500 milyon TL’yi aşmayan işletmeler KOBİ sayılmıştı. SEDDK, yayımladığı tebliğ ile devlet destekli alacak sigortasından yararlanacak KOBİ’leri de yönetmeliğe uygun hale getirdi. Buna göre devlet destekli alacak sigortasında KOBİ’lerin sağlaması gereken ciro şartı 500 milyon TL’ye çıkarıldı ve vadeye göre devlet destekli alacak sigortasında uygulanacak prim katsayıları ile azami teminat tutarları ve alıcı başına azami alıcı limiti de buna uygulan hale getirildi.

Devlet destekli alacak sigortasından yararlanmak isteyen KOBİ’lerin en az iki yıl önce kurulması gerekiyor. Yeni tebliğ ile sermayesinin çoğunluğuna sahip bir başka tüzel kişiliğin en az 2 yıl önce kurulmuş olması şartı da getirildi.

ÖRYM DOĞRUDAN POLİÇE DÜZENLEYECEK

Ayrıca yeni tebliğ ile devlet destekli alacak sigortasını yürüten Özel Riskler Yönetim Merkezi (ÖRYM), doğrudan poliçe düzenleyebilecek.

Yeni değişiklikle devlet destekli alacak sigortasında risk değerlendirme ve sigortaya kabul aşamalarında teminat verilecek alıcıların belirlenmesi amacıyla yapılacak risk değerlendirmesine ilişkin teklif aşamasındaki sorgulama ücreti, risk değerlendirmesi yapılan her bir alıcı için 15 TL’den, 30 TL’ye çıkartıldı.

İŞTE YENİ PRİM, AZAMİ TEMİNAT TUTARLARI

Tebliğ ile devlet destekli alacak sigortası kapsamında prim, azami teminat tutarı ve alıcı limitleri de aşağıdaki gibi değişti.

Exit mobile version