Dünyanın demografik bir devrim geçiriyor. 2030 yılına gelindiğinde dünya genelinde her 6 kişiden 1’i, 60 yaş ve üzeri olacak. Bu sismik demografik değişim her yerde yaşanıyor ve tarihi bir küresel değişime işaret ediyor. Bu demografik eğilimler genellikle zorluklar olarak görülür, ancak yenilikçi bir zihniyetle değerli fırsatlar yaratabilirler. İşte, uzun ömür ekonomisinde takip edilmesi gereken 10 girişim.
Dünyanın demografik bir devrim geçiriyor. 2030 yılına gelindiğinde dünya genelinde her 6 kişiden 1’i, 60 yaş ve üzeri olacak. Bu sismik demografik değişim her yerde yaşanıyor ve tarihi bir küresel değişime işaret ediyor. World Economic Forum’da, ‘Uzun ömür ekonomisinde takip edilmesi gereken 10 girişim’ başlıklı bir analiz yayımlandı.
Dünyanın demografik bir devrim geçirdiğine değinilen analizde 2030 yılına kadar küresel olarak her 6 kişiden 1’inin 60 yaş ve üzeri olacağın vurgulandı. En hızlı yaşlanan ülkelerden biri olan Güney Kore’de nüfusun yüzde 20’si 2025 yılına kadar 65 yaş ve üzeri olacağı ve bu da ülkenin aşırı yaşlı bir topluma dönüşmesine işaret ettiğine dikkat çekildi. Analizde, 2030 yılına kadar 5 Amerikalıdan birinin 65 yaş üstü olacağı ve bunun da nüfus görünümünde sismik bir değişime işaret edeceği ifade edilerek, “Günümüzde gençlerin demografik yapıya hakim olduğu Sahra Altı Afrika’da dramatik bir değişim geliyor. 60 yaş üstü nüfusun 2020’de 50 milyondan 2100’de şaşırtıcı bir şekilde 600 milyona fırlaması bekleniyor” denildi. Analizden çarpıcı başlıklar özetle şöyle:
Bu demografik eğilimler genellikle zorluklar olarak görülür, ancak yenilikçi bir zihniyetle değerli fırsatlar yaratabilirler. Proaktif bir şekilde yaklaşıldığında, bu değişiklikler ekonomik büyümeyi, yeniliği ve sosyal değişimi teşvik edebilir. Güney Kore’nin ‘İyi İş 5060 programında’ görüldüğü gibi, etkili bir şekilde yanıt veren toplumlar önemli faydalar elde edebilir. Bu girişim 1.000 orta yaşlı bireye yeniden beceri kazandırdı ve tahmini 4 milyon dolarlık ekonomik ve sosyal değer yarattı, yatırımın sosyal getirisi ise %4,7 oldu. Önceki ölçütlerin çok üzerinde olan %65’lik bir başarı oranına ulaşan program, yeniliğin yaşlanmanın zorluklarını olumlu sosyal gelişim için güçlü bir güce nasıl dönüştürebileceğini gösteriyor.
UZUN ÖMÜR EKONOMİSİNDEKİ YENİLİKÇİLER
Yeni kurulan şirketler ayrıca daha uzun yaşam süreleri boyunca daha sağlıklı ve finansal olarak daha dayanıklı yaşamlara doğru inovasyonu yönlendirmek için giderek daha önemli bir rol oynuyor. Bu eğilimi fark eden Dünya Ekonomik Forumu’nun erken aşama inovasyon ekosistemi olan UpLink ve Finans ve Para Sistemleri Merkezi, uzun ömür ekonomisini hızlandırmak için inovasyondan yararlanmak üzere Manulife ile ortaklık kurdu. Bu üç yıllık ortaklık, uzun ömre odaklı çözümlerde büyümeyi sağlayan ve uzun ömre dair daha doğru bir anlayışı teşvik eden gelişen bir ekosistem oluşturmayı amaçlıyor. Uzun ömrü, iyi sağlıkta geçirilen yılların ve bu yılların finansmanının araçlarını kapsayacak şekilde yeniden tanımlayarak, bu girişim daha uzun yaşam sürelerine dar bir odaklanma yerine yaşam kalitesini artırmaya yönelik bütünsel yaklaşımları destekliyor.
UpLink, daha uzun yaşam süreleri boyunca finansal dayanıklılığı güçlendirmek ve sağlık hizmetlerine önleyici bir yaklaşım benimsemek için yüksek potansiyelli çözümlere sahip 10 erken aşamadaki girişim şirketini bulmak amacıyla bir Yenilik Yarışması – Uzun Ömürlü Yaşamda Refah Yarışması – düzenledi. 130’dan fazla başvuru arasından 10 en yenilikçi girişim seçildi.
UZUN ÖMÜRLÜLÜKTE BAŞARI MÜCADELESİ
Addition Wealth: Bireylerin her yaşam evresinde bilinçli kararlar almasını sağlayan bir platformla finansal refahı yeniden şekillendiriyor. Kişiselleştirilmiş finansal danışmanlık, eğitim oturumları ve sertifikalı profesyonellere erişim sunarak, bireylerin karmaşık finansal ortamlarda güvenle gezinmesine yardımcı oluyor. Addition Wealth’in inovasyonu, demografik değişimin ortasında gelişmek için hayati önem taşıyan daha büyük ekonomik güvenliği sağlıyor.
Boldin (eski adıyla NewRetirement): Gelişmiş teknolojiyi kişiselleştirilmiş tavsiyelerle birleştirerek emeklilik planlamasını yeniden tanımlıyor. Boldin, emeklilere ve emeklilik öncesi kişilere finansal geleceklerini güvence altına almak için özel araçlar sağlıyor ve ileriki yaşamda finansal güvenliğe yönelik yaklaşımı kökten değiştiriyor.
Conquest: Herkese sağlam, kişiselleştirilmiş tavsiyeler sunarak finansal planlamayı demokratikleştirir. Deneyimli danışmanlar için adım adım rehberlikten gelişmiş stratejilere kadar, Conquest bireylerin, özellikle yaşlı yetişkinlerin, her yaşam aşamasında kişiye özel finansal çözümler almasını sağlar.
GetSetUp: Yaşlı yetişkinleri etkileşimli, canlı öğrenme deneyimleri aracılığıyla güçlendirir. Platformları, emeklilik sonrası yaşamda kişisel gelişimi ve sosyal bağlantıyı teşvik eden teknoloji, sağlık ve finansal beceriler konusunda kurslar sunar. GetSetUp, yaşlı yetişkinlerin aktif, ilgili ve sürekli öğrenmeye devam etmesine yardımcı olur.
Givers: Aile bakıcılarına finansal destek, eğitim ve kaynaklar sağlayarak bakım vermeyi dönüştürüyor. Platformları, bakıcıların eyalet programları aracılığıyla ayda 2.000 dolara kadar vergiden muaf bir şekilde erişmesine yardımcı olarak finansal stresi azaltıyor. Givers, sağlık sistemi genelinde bakım desteğini standart hale getirmeyi ve uzun ömürlülük ekonomisinde dayanıklılığı güçlendirmeyi amaçlıyor.
Juli: Her hastanın ihtiyaçlarına göre uyarlanmış, yapay zeka destekli, kişiselleştirilmiş sağlık çözümleriyle kronik durum yönetiminde devrim yaratıyor. Juli’nin yenilikçi yaklaşımı, bireylerin uzun süreli sağlık iyileştirmeleri elde etmelerine yardımcı oluyor ve sağlıklı yaşlanmayı destekleyen ölçeklenebilir çözümlere yönelik artan ihtiyacı ele alıyor.
Smplicare: Yapay zeka destekli koçluk platformu aracılığıyla sağlıklı yaşlanmayı teşvik eder. Tahmini analizler ve klinik olarak türetilmiş bir algoritma kullanan Smplicare, bakımı kişiselleştirir ve kullanıcıların AgeWell Endeksine göre multimedya içerikleri düzenler. Düşmeler gibi sağlık risklerini tahmin etmede %85 doğrulukla, kullanıcıların daha uzun ve daha sağlıklı yaşamlar sürmesini sağlar.
TELL: AI destekli Ses Dijital Biyobelirteçleri ile nörodejenerasyon testini geliştiriyor. Bu öncü girişim, nörolojik durumları tespit etmek, tanı doğruluğunu iyileştirmek ve klinik kararları hızlandırmak için anında ses testleri sunuyor. TELL, sağlık sistemlerine entegre olarak erken müdahaleyi ve kişiselleştirilmiş bakımı destekleyerek yaşlanan nüfuslar için yaşam kalitesini uzatıyor.
Waterlily: Yenilikçi AI platformuyla uzun vadeli bakım planlamasını basitleştiriyor ve ailelerin bakım politikalarını karşılaştırmasına ve seçmesine yardımcı oluyor. Uzun vadeli bakıma olan talep arttıkça Waterlily, bu temel süreci daha erişilebilir hale getirerek herkes için daha iyi bir hazırlık sağlıyor.
Zencey: Yapay zeka ve telemedikal tıp aracılığıyla uygun fiyatlı, kişiselleştirilmiş sağlık hizmeti sunar. Aylık 4 dolardan başlayan abonelik planlarıyla Zencey, sağlık hizmetini küresel olarak erişilebilir hale getiriyor. Senegal ve DRC gibi bölgelerde genişleyen Zencey, küresel sağlık hizmeti erişimini dönüştürmeyi hedefliyor.