Nükleer Risklere İlişkin Sorumluluk Sigortasına ve Teminatına Dair Yönetmelik ile Nükleer Sigorta Havuzunun Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. İşte, tüm detaylar.
Nükleer tesis kurup, işletecekler ve nükleer enerji alanında faaliyet gösterecek olanlar zorunlu olarak sigortalanacak. Sigorta ihtiyacı için Nükleer Sigorta Havuzu kurulacak. Nükleer Risklere İlişkin Sorumluluk Sigortasına ve Teminatına Dair Yönetmelik ile Nükleer Sigorta Havuzunun Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
Buna göre, nükleer tesis kuran veya nükleer maddeleri taşıyanlar zorunlu olarak sorumluluk sigortası yaptıracak ve sigorta ve teminatı Nükleer Düzenleme Kurumuna sunacak. Yaptırılan sigorta ya da gösterilen teminat sadece bir nükleer hadise durumunda nükleer zararın tazmini için kullanılabilecek. Nükleer tesisler için işletenin tek bir sigorta yaptırması veya teminat göstermesi yeterli olacak.
KEFALET SİGORTASI GEÇERLİ
Nükleer risklere ilişkin sorumluluk sigortası, herhangi bir hadisede nükleer zarar gören kişilerin can kaybı ya da yaralanmalarını, mal varlığının zarar görmesini ya da kaybını karşılayacak. Ayrıca sigorta nükleer hadise nedeniyle uğranan zararı da karşılayacak.
Nükleer tesisisin işletilmesi sırasında yerli veya yabancı sigorta şirketleri tarafından düzenlenmiş sigorta poliçesi, Türkiye’de faaliyet gösteren bir bankadan temin edilen banka teminat mektupları, Türkiye’de faaliyet gösteren sigorta şirketleri tarafından kefalet sigortası kapsamında düzenlenen kefalet senetleri, yabancı bir bankadan temin edilen banka teminat mektupları Nükleer Düzenleme Kurumuna sunulabilecek.
EN YÜKSEK TEMİNAT 700 MİLYON AVRO
Yönetmelikle nükleer risklere ilişkin sorumluluk sigortasının teminat tutarları da belirlendi. İşleten tarafından sunulan sigorta bedeli veya teminat tutarı her bir nükleer hadise başına; termal gücü 10 megavatın üzerinde olan nükleer reaktörler ile nükleer tesis işletmek için verilecek lisans öncesi yapılacak değerlendirme ile belirlenecek diğer nükleer tesisler için 700 milyon avro, bu kapsama girmeyen nükleer tesisler için 70 milyon avro, nükleer maddelerin taşınması için 80 milyon avro, nükleer maddelerin transit geçişlerinde 80 milyon avro ile sınırlı olacak.
ÖZEL RİSKLER YÖNETİM MERKEZİ YÖNETECEK
Nükleer Sigorta Havuzunun Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik de yayımlandı. Kurulacak havuzun yönetimi Özel Riskler Yönetim Merkezi’nde (ÖRYM) olacak. ÖRYM, havuz kapsamında üstlenilen risklerin transferi amacıyla ulusal ve uluslararası sigorta, reasürans ve sermaye piyasaları ile diğer nükleer sigorta havuzlarından sigortacılık tekniğinin gerektirdiği şekilde ve yeterli düzeyde koruma temin edecek.
Her bir nükleer hadise için Havuz tarafından sağlanabilecek azami teminat limitleri ise şu şekilde: Termal gücü on megavatın üzerinde olan nükleer reaktörler ile Nükleer Düzenleme Kurumu tarafından nükleer tesis işletmek için verilecek lisans öncesi yapılacak değerlendirme ile belirlenecek diğer nükleer tesisler için 700 milyon avro. Bunun dışındaki tesisler için 70 milyon avro. Nükleer maddelerin taşınması için 80 milyon avro. Nükleer maddelerin her bir transit geçişi için 80 milyon avro.