Küresel ekonomi yavaşlarken ticaret akışı da düşüyor. Aynı zamanda jeopolitik riskler ticari ilişkilerin bozulmasına yol açıyor. Yakın vadede, ekonomik yavaşlama nedeniyle artan karşı taraf riskinin fiyatları ve dolayısıyla ticari alacak sigortasındaki (TCI) büyümeyi desteklemesi bekleniyor.
Dünya ticaret hacmi yavaşlasa bile ticari alacak sigortası (TCI) büyüyecek. Küresel alacak sigortası primleri 2023’te yaklaşık yüzde 6 artarak 14,1 milyar dolara, 2024’te ise 14,8 milyar dolara ulaşacak. Büyüme büyük oranda prim artışlarına bağlı olacak. Ekonomik küresel yavaşlama bağlamında karşı taraf riskleri yüksek kalmaya devam edecek. Önceki krizlerde kurumsal başarısızlıklar arttıkça TCI kayıp oranlarında da artış görüldü ve bu da fiyat artışlarını zorunlu kıldı.
Swiss Re’nin yayınladığı analize göre, ticaret de dahil olmak üzere ekonomide belirsizlik hakim. Küresel geçiş zamanlarında, ticari alacak sigortası, ekonomik dayanıklılığın dengeleyicisi olacak. Swiss Re’nin yayınladığı analizden çarpıcı başlıklar şöyle: 2024’te ekonomik yavaşlamanın devam etmesi bekleniyor. Devam eden jeopolitik gerilimler de belirsizliği artırıyor. Bunlar mevcut ticari ilişkilerin parçalanmasına yol açıyor ve bunun sonucunda yeni bölgesel, çok taraflı ve ikili ticaret anlaşmalarının imzalanması ortaya çıkıyor. Uzun vadede de bu durum, özellikle ara mallar için tedarik zincirlerini daha karmaşık hale getirecek; işletmeleri ve ekonomileri çalışır durumda tutmada ticari alacak sigortasının faydası daha da artıracak.
SİGORTA FİYATLARI ARTACAK
Küresel reel GSYİH büyümesi 2023’teki yüzde 2,5’ten gelecek yıl yüzde 2,1’e düşeceği tahmin ediliyor. Bu ortamda, küresel TCI primleri büyük ölçüde fiyat artışlarına bağlı olarak artmaya devam edecek.
Küresel TCI primleri 2023 yılında 14,1 milyar dolara (yıllık yüzde 7,3 artışla 2022’de 13,3 milyar dolara) ve 2024’te 14,8 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bunun nedeni, yavaşlama ve hatta potansiyel durgunluk. Bazı gelişmiş piyasalarda karşı taraf riskleri yüksek kalmaya devam edecek. TCI’nın temel amaçlarından biri, bir ürünün satıcısını, genellikle alıcının iflası veya uzun vadeli temerrüt nedeniyle alıcının ödeme yapmama riskine karşı korumaktır. Geçtiğimiz yirmi yılın küresel ekonomik krizlerinde olduğu gibi, kurumsal temerrüt oranlarındaki artış, ticari alacak sigortası zarar oranlarının da artmasına neden oldu.
TİCARETTE SORUNLAR BAŞLADI
Ticarette sorunlar ortaya çıkmaya başladı. Örneğin, küresel tedarik zinciri faaliyetinin bir göstergesi olan ara mallarının dünya ticaretindeki payı, önceki üç yılda ortalama yüzde 51 iken 2023 yılının ilk yarısında yüzde 48,5’e düştü. DTÖ, 2023 ticaret büyüme tahminindeki yüzde 0,9 puanlık düşüşü çoğunlukla demir-çelikteki yüzde 17’lik, tekstildeki yüzde 16’lık ve yakıtlar ve mineraller ticaretindeki yüzde 15’lik düşüşe bağladı. Tedarik zincirlerinin karmaşık hale gelmesi, karşı taraf riskinin profilini ve TCI koruması ihtiyacını artıracak. Ayrıca, yeni bölgesel/ikili anlaşmalar ticaret kaynaklarının yeniden belirlenmesine yol açacak; bu da hem ticari alacak sigortasına hem de kefalet sigortasına talebi artıracak.