Türk Reasürans Genel Müdür Yardımcısı Ali Sertaç Canal, devlet destekli alacak sigortasındaki son gelişmeler hakkında değerlendirmeler yaptı. Son birkaç ayda alacak sigortasında yüzde 25’lik büyüme olduğunu belirten Canal, ekonomiye verilen desteğin 15 milyar TL’ye çıktığını kaydetti.
Türk Reasürans Genel Müdür Yardımcısı Ali Sertaç Canal, devlet destekli alacak sigortasında 15 milyar TL’lik alacağın sigortalandığını ve sigortadan yararlanan işletme sayısının da 50 bine çıktığını açıkladı. Canal, devlet destekli alacak sigortasındaki son gelişmeler hakkında değerlendirmeler yaptı. Son birkaç ayda alacak sigortasında yüzde 25’lik büyüme olduğunu belirten Canal, ekonomiye verilen desteğin 15 milyar TL’ye çıktığını kaydetti.
Ali Sertaç Canal, alacak sigortasının amacının sadece tazminat ödemek olmadığını, KOBİ’lerin sağlıklı büyümesini, doğru firmalarla çalışmasını sağlamak olduğunu vurgulayarak, “KOBİ’lerimizin alıcılarıyla beraber yaptıkları ticaret hacmi var. Bu genelde 100 milyarlarla ifade edilen bir rakam. Yılbaşından bu zamana kadar bu ticaretin 15 milyar TL’si devlet destekli alacak sigortasının güvencesi altında yapıldı. Yani 15 milyarlık fatura, devlet destekli alacak sigortası poliçesi teminatıyla alışverişe konu oldu ve bu sigorta ürününün teminatı altında el değiştirdi” dedi.
KOBİ’LERİN YÜZDE 10 SİGORTALANDI
Canal, devlet destekli alacak sigortası yaptıracak potansiyelde olan KOBİ’lerin yüzde 10’nun sigortalandığını ifade ederek, “Yaklaşık 50 bin tane işletmenin faydalandığını düşünecek olursak yaklaşık yüzde 10’luk sigorta oranından bahsedebiliriz. Burada daha gidecek çok yolumuz var” şeklinde konuştu.
Ali Sertaç Canal, devlet destekli alacak sigortasının primleri hakkında da değerlendirme yaparak, şunları söyledi: “Kabaca baktığınız zaman, 120 gün vadeli satış yapan bir KOBİ’nin, 1 milyon liralık bir satış yaptığını varsayacak olursak; vadeli olarak yıllık sigortanın binde 5’lik bir maliyeti var o KOBİ’ye. Yani baktığınız zaman aslında çok böyle yüksek rakamları, aşırı fiyatları konuşmuyoruz. Devletin de burada desteği var. Hasar ödemesine devletin desteği var ama fiyatı zaten uygun tutarak devlet bir başka destek de veriyor.”
DDAS FİNANSMANLA KOBİ’LER RAHATLADI
Ali Sertaç Canal, alacak sigortası kapsamında DDAS Finansman ve DDAS Ticari denilen iki ürün olduğunu, DDAS Ticarinin KOBİ’lerin alacaklarını teminat altına aldığını, DDAS Finansman’ın ise KOBİ’lerin alacaklarını finansmanda bir teminat olarak kullanmasının önünü açan bir ürün olduğunu söyledi. Canal, bir banka ve iki faktoring şirketiyle DDAS Finansman ürünü için sözleşme yaptıklarını da açıkladı.
Canal, DDAS Finansman’ın KOBİ’lere katkısına da değinerek, bu konuda şu açıklamaları yaptı:
“Bu üründe bir kazan kazan var. Yani hem KOBİ tarafında hem banka tarafında kazanma unsuru var. KOBİ, alacaklarını, banka veya finans kurumuna temlik ederek finansmana ulaşabiliyordu. Ama bu kabili rücu bir işlemdi. KOBİ’nin teminata verdiği fatura eğer ödenmezse banka dönüp KOBİ’den o verdiği krediyi geri isteyebiliyordu. Dolayısıyla KOBİ için aslında riskli bir şeydi. Banka içinde riskliydi. Nihayetinde teminatsız kalabiliyordu veya KOBİ ile ilişkileri bozulabiliyordu. Bu ürünle kredi karşısında teminat olarak alınan fatura artık daha muteber bir teminat haline geliyor. KOBİ tarafında ise KOBİ artık bu fatura ödenmezse banka benim üzerime gelir mi korkusundan uzaklaşıyor. KOBİ rahat kredisini alıp işinde kullanabiliyor. Dolayısıyla iki taraflı kazanan bir unsur var.”