Sigorta Gazetesi

Enflasyonist ortamda sigortacılık daha değerli

Sigorta şirketleri için enflasyonist ortam hem fırsatlar hem de tehditler sunuyor. Avantaj, çünkü sigorta ürünlerinin değeri artıyor. Enflasyonist ortam hayat dışı ve hayat sigortalarını nasıl etkiliyor? Sigorta şirketlerinin ilk tepkisi, daha yüksek talep maliyetleri göz önüne alındığında, genellikle sigortalanabilir riskleri yeniden fiyatlandırmak oluyor.

Merkez bankalarının faiz oranlarını artırmak için aldıkları ortodoks önlemlere rağmen, enflasyon güçlü kaldı. Sigorta şirketleri için bu enflasyonist ortam hem fırsatlar hem de tehditler sunuyor. Bir yandan, avantaj; çünkü mevcut sigorta ürünlerinin değerinin, tüketiciler için ve dolayısıyla toplum için bugünkü gibi ekonomik manzaralarda artmasıdır. Sigorta, satın alma gücünün kesildiğini gören müşterilere daha fazla finansal esneklik sağlar ve sosyal eşitsizliği azaltmak için hareket eder. Mapfre, ‘Sigortacılık, enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde çok daha değerlidir’ başlıklı bir analiz yayınladı. Analizde, şu tespitlere yer verildi.

İş türüne göre, teknik ve finansal açıdan bakıldığında, hayat dışı sigortalar esas olarak işletme ve talep maliyetlerindeki artış, rezervleri artırma ihtiyacı ve stagflasyon durumunda talepteki düşüş nedeniyle bu gibi ortamlarda olumsuz yönde etkilenmektedir. Kısıtlayıcı para politikalarının uygulanmasının ekonomik büyüme üzerinde olumsuz bir etkisi var; bu da ekonomik döngüyle daha bağlantılı olduğu için hayat dışı sigortalara talebi etkiliyor. Buna ek olarak, hem işletme hem de talep maliyetleri artıyor.

ENFLASYONUN HAYAT PAZARINA ETKİSİ

Hayat sigortası işi üzerindeki etki, kendi adına, daha tarafsızdır, çünkü çoğu durumda sağladığı karlar nominal olarak sabitlenmiştir. Bununla birlikte, bu ürünlerin satışları dolaylı olarak etkilenebilir, çünkü bu sabit tutar enflasyon bağlamında değer kaybeder ve bu da sigortayı tasarrufları yönlendirmek için daha az çekici bir araç haline getirebilir.

Hayat sigortası karları nominal olarak belirlenir, bu nedenle enflasyon değerini reel olarak azaltır. Bu açıdan hayat sigortası ürünleri tüketicileri hayal kırıklığına uğratabilir. Buna ek olarak, merkez bankaları tarafından artan fiyatları kontrol etmek için uygulanan faiz artırımları, gelecekteki borç yükümlülükleri üzerinde olumlu bir etki yaratarak, sigorta sektörü üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Ayrıca, daha yüksek getiri ve enflasyondan korunma özellikleri sunan tasarrufa bağlı hayat sigortası ürünleri daha cazip hale gelir.

Bu enflasyonist şoktan sonra para politikasının normalleşmesi ve faiz oranlarının en azından pozitif olması bekleniyor. Bu, faiz oranları sıfıra yakın olduğu için son yıllarda alışılmadık bir durumda olan gelişmiş pazarlardaki hayat sigortası şirketleri için değişime yol açacak.

SİGORTA ŞİRKETLERİ NASIL HAREKET EDER?

Sigorta şirketlerinin ilk tepkisi, daha yüksek talep maliyetleri göz önüne alındığında, genellikle sigortalanabilir riskleri yeniden fiyatlandırmak oluyor. Bu nedenle, enflasyonlarını kontrol etmek ve talep otomasyonuna ve diğer şirketlerle ortaklıklara yatırım yapmak, sigorta şirketlerinin mevcut durumla yüzleşmesine yardımcı olabilir.

Ürün tasarımı düzeyinde, risk ve kayıp önlemeye odaklanan daha ucuz ürünler geliştirme ve sunma konusunda ilerleme kaydedebilir ve enflasyonun etkilerinin daha güçlü ve daha geniş kapsamlı olabileceği “uzun kuyruklu” işlerde süreyi kısaltabilirler.

Exit mobile version