Sigorta Gazetesi

Enflasyonun sigortaya etkisi 30 milyar dolar

Enflasyon hızla yükselirken, mal ve kaza sigorta şirketleri sıkıntı çekiyor. Sigortacılar, hemen hemen her sigorta branşında artan hasar maliyetleri ve giderleri ile karşı karşıya. Sigortacıların fiyatlandırma stratejilerini değiştirmeleri ve operasyonel dayanıklıklarını artırmaları gerekiyor. Enflasyonun, sigortacılar üzerindeki etkisinin ise 30 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

McKinsey&Company uzmanları, enflasyonun sigorta sektörü üzerindeki etkisi ile ilgili bir makale hazırladı. Makalede, özellikle ABD’de, artan enflasyonun sigorta şirketleri üzerindeki etkisi değerlendiriliyor. Buna göre de enflasyonun, sigortacılar üzerindeki etkisi 30 milyar dolar civarında.

Makalede, ABD’de enflasyon hızla yükselirken, mal ve kaza (P&C) sigorta şirketlerinin sıkıntı çektikleri, hemen hemen her sigorta branşında artan hasar maliyetleri ve giderleri ile karşı karşıya oldukları belirtilirken, sigortacıların fiyatlandırma stratejilerini değiştirmeleri ve operasyonel dayanıklıklarını artırmaları gerektiği vurgulanıyor. Yapılan tahminlere göre de enflasyonun hasar maliyetlerinde yaklaşık 30 milyar dolarlık artışa neden olacak.

Makalede, “Haziran 2021 ile Haziran 2022 arasında motorlu araç parça ve ekipman fiyatları yüzde 22,8 artarken, ikinci el araçların maliyeti yüzde 14 arttı. Otomotiv endüstrisindeki tedarik zinciri kesintileri ve diğer enflasyon nedenleri, 2021’de otomatik fiziksel hasar için tahmini 9 milyar dolarlık kayıp maliyetine yol açtı. İşçi tazminatı gibi uzun ödeme sürelerine sahip hatların kayıp maliyetleri, kademeli olarak 4 milyar dolar arttı ve temel emtiaların yüksek fiyatları, hem kişisel hem de ticari çok tehlikeli sigorta kollarında zarar maliyetlerini sırasıyla 8 milyar dolar ve 2 milyar dolar artırdı” deniliyor.

SİGORTACILAR İÇİN 4 KRİTİK KONU

Makalede, sigortacıların enflasyonist baskılara karşı tepkilerini planlarken, dört konuya ki bunlar, genel enflasyon, hasar maliyeti enflasyonu, ücret enflasyonu ve faiz oranlarına dikkat etmeleri gerektiği de vurgulanıyor.

McKinsey&Company’nin ‘Enflasyonla mücadele: ABD P&C Sigortacıları Nasıl Dayanıklılık Sağlayabilir?’ başlıklı makalesinde çarpıcı başlıklar özetle şöyle:

OLASI ÜÇ SENARYO

McKinsey&Company uzmanları, sigortacılar için; Stabilizasyon, Doğu Avrupa’daki yoğunlaşan çatışmalar ve Covid-19’un küresel ekonomiyi etkilemeye devam etmesi halinde yaşanacaklar ve sürekli yüksek enflasyon olmak üzere en uygun görünen üç senaryoya dikkat çekiyorlar. Şirket yöneticilerinin, değer zincirinin tüm fonksiyonlarında enflasyonla mücadele için iyi koordine edilmiş bir yaklaşım benimsemeleri halinde sigortacıların her türlü senaryonun üstesinden gelebileceği de makalede vurgulanıyor.

Makalede, “Enflasyon önümüzdeki aylarda düşebilir ve fiyatlar 2022’de istikrar kazanmaya başlayabilir. Bununla birlikte, enflasyonun gelecekteki seyri ne olursa olsun, bugün operasyonel ve finansal dayanıklılıklarına yatırım yapan sigortacılar neredeyse kesinlikle güçlenecek ve gelecekteki şoklara daha iyi dayanabilecektir” deniyor.

Exit mobile version