DASK Koordinatörü Erdal Turgut, yılın ikinci yarısından sonra uygulama geçmesi planlanan Zorunlu Afet Sigortası (ZAS) hakkında tüm merak edilenlere açıklık getirdi. Afet sigortaları neleri kapsayacak, fiyatlandırma nasıl olacak, binadaki kat sayısına göre prim değişecek mi, eşyalar sigortalanacak mı, sigortayı ev sahibi mi kiracı mı yaptıracak? İşte, zorunlu afet sigortası konusunda tüm merak edilenler.
DASK Koordinatörü Erdal Turgut, 2024’ün ikinci çeyreğinden sonra zorunlu afet sigortasına hazır olmak için çalıştıklarını söyledi. Zorunlu afet sigortasının yeni bir poliçe olmadığını, mevcut zorunlu deprem sigortasına ilave teminatlar geldiğini belirten Turgut, “Özellikle son yıllarda ülkemizi tehdit eden sel, yer kayması, heyelan gibi, hatta belki de dünyada eşine rastlanmayan orman yangınları da teminat olarak artık bu poliçenin içine girecek. Zorunlu deprem sigortası, zorunlu afet sigortası adı altında bütün doğal afetleri kapsar hale gelecek” dedi.
SELDE TÜRKİYE 5 BÖLGE OLARAK İNCELENDİ
Erdal Turgut, tek bir poliçede tüm afetlerin teminat altına alınmasının fiyatlama modelini de detaylı anlattı. Depremde Türkiye’nin risk olarak 7 bölgeye ayrıldığını, en riskli bölgenin Marmara, en az riskli bölgenin ise Karadeniz’in ucundan Rize ve Artvin gibi bölgeler olduğunu ifade eden Turgut, “Biz fiyatlandırmayı da buna göre yapıyoruz. Bölgelerin tehlikesine göre bir çarpanı oluyor. Selde de aynı çalışmalar yapıldı; sel, yer kayması, diğer doğal afetlerle ilgili bir tarife hazırlandı. Sel, yer kayması, heyelan gibi ana teminatlarda Türkiye 5 bölge olarak incelendi. Depremin yoğun olduğu yerlerde sel ve yer kayması daha az risk oluşturuyor. Dolayısıyla deprem dışında gelecek doğal afetlerin sigorta primlerine yansıması da o nispette küçük miktarlarda olacak” dedi.
KATLARA GÖRE PRİM FARKLI OLACAK
Erdal Turgut, binalardaki kat sayısına göre de teminatların primlerinin farklılaşacağını vurgulayarak, “Bazı katlarda riskin yüksek olması, bazılarında hiç olmaması; bizim bunu fiyatlamamızda etken olacak. Sel teminatında özellikle giriş katlar veya bodrum katların görece primleri biraz daha yüksek olurken; üst katlarda neredeyse sıfır olacak. Sadece sel diye de bakmamak lazım; çığ, yer kayması, dolu, fırtına, hortum, orman yangını gibi aklınıza ne gelirse bütün doğal afetleri kapsadığımız için konut hangi katta olursa olsun aslında bunlara maruz kalma riski taşıyor olacak. Sadece doğal afetine göre maruz kalma durumu biraz farklı olacak, onu da biz zaten farklılaştırarak oluşturuyoruz fiyatlarımızı” şeklinde konuştu.
KOMBİNE TEMİNAT VERECEĞİZ
Erdal Turgut, zorunlu afet sigortasında birçok parametreye göre değişecek primler hakkında da örnek vererek, açıklama yaptı:
“Zorunlu deprem sigortasına İstanbul’da bin lira ödeyen bir vatandaşımız, Kastamonu’da sele maruz kalan yerlerde çok düşük bir deprem teminatı için çok düşük bir prim ödeyecek. Ama orada yüksek oranda sel riski olduğu için sel için fazla ödeyecek. İstanbul’da, Kadıköy’deki vatandaşımız da sel için çok az ödeme yapacak, belki de yapmayacak bile. Özellikle belirtmek gerekir ki, kombine bir teminat veriyor olacağız. Mesela şu anda metrekare fiyatımız enflasyonla birlikte 6.500 liralara geldi. Bu 6.500 lira metrekare teminatımız sel olursa sel için, deprem olursa deprem için, dolu olursa dolu için; hepsi için geçerli olacak. Hangi doğal afetten etkilendiğiniz önemli olmayacak. Eviniz, konutunuz bütün bu doğal afetlere karşı metrekare başına 6.500 liradan sigortalı olacak. Vatandaş bizden bir tane poliçe alacak. Sel sebebiyle evi yıkılırsa bu paranın tamamını bizden alacak. Dolu sebebiyle olursa yine tamamını alacak. Orman yangınıyla olursa yine tamamını alacak. Dolayısıyla hangi doğal afetten kaynaklandığından bağımsız olarak kombine bir limitle bizden tazminatını alacak.”
EŞYA DA SİGORTALANACAK, TEMİNAT DÜŞÜK OLACAK
Erdal Turgut, zorunlu afet sigortası kapsamında sel teminatı ve heyelan teminatında ilk ateş mantığıyla belli bir tutara kadar eşyaların da teminat altına alınacağını açıklayarak, “Bu anlamda bir yasal çalışma var, devam ediyor. Aynı anda kiracıların eşyalarını da biz teminat altına almak için çalışıyoruz. Nihai kararı SEDDK’nın yayınlayacağı mevzuatta göreceğiz. Eşya diğer afetlerin hepsinde dahil olacak. Hatta belki uygun görülürse deprem de dahi girme ihtimali var. Özellikle belirteyim, belli bir tutara kadar. Çünkü ihtiyari sigortalarımız da var. O tarafın alanına da çok müdahale etmeden ilk ateş mantığıyla sigortalılarımızı mağdur etmeyecek şekilde eşya teminatını bu kapsamda düşüneceğiz. Hatta bu, çok da uygun, neredeyse primsiz bir teminat olacak sigortalarımız için” dedi.
SİGORTAYI EV SAHİBİ Mİ, KİRACI MI YAPTIRACAK?
Erdal Turgut, “Zorunlu afet sigortasını ev sahibi mi, kiracı mı yaptıracak? Eşya da sigortalanacağı için nasıl bir yol izlenecek?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:
“Tam da içinden çıkmaya çalıştığımız durum burası. Sigortalı konutun içinde kim oturuyorsa, muhatap kimse; onun eşyasını teminat altına almak istiyoruz. Onun için uğraşıyoruz. Bunun primini kiracı mı, ev sahibi mi ödeyecek diye bir muallakta konu var. Bunu da zaten kiralamanın bir unsuru haline getirebilirsek, ev sahibi ödese de kiracıdan düşebilecek. Ya da kiracı ev sahibi adına ödeyebilecek. Zaten ev eşyası için olan miktarı da o kadar uygun tutmaya çalışıyoruz ki, orada bütün vatandaşlarımız bundan kolaylıkla faydalansınlar:”
TEMİNATIN İÇİNDE EŞYANIN PAYI YÜZDE 10-15 OLACAK
“Toplam teminatın içinde eşyanın teminat tutarı ne kadar olacak?” sorusu üzerine Turgut, “Bugün enflasyon koruması ile DASK’ın verdiği en yüksek tutar 1.4 milyona liraya geldi. Eşya bunun bir yüzdesi olacak. 1.4 milyon lira evin sigorta bedeli ise, biz bunu yüzde 10-15’i gibi bir tutar da eşyayı kapsayacak. Bu konuda çalışmalar sürüyor. Üzerine bir ihtiyaç varsa yine ihtiyari sigortalar çalışacak” şeklinde yanıtladı.