Sigorta Gazetesi

‘Eşdeğer parça kullanımına izin verilmeli’

Koru Sigorta Genel Müdürü Bülent Bora, sadece orijinal yedek parça kullanımına izin verilmesinin doğru bir karar olmadığını belirterek, “Türkiye olarak biz bu orijinal parçayı üretiyoruz, ihraç ediyoruz, sonra onu markalar tekrar Türkiye’ye ambalajlı ithal ediyor. Biz de ambalajında bunu kullanıyoruz. Eşdeğer parçanın kullanılmasına izin verilmesi ülke menfaatleri açısından da önemli” dedi.

Editör: Aytaç NALLAR

Koru Sigorta Genel Müdürü Bülent Bora, hasar onarımlarında eşdeğer parça kullanımına izin verilmesi gerektiğini söyledi. Bülent Bora, trafik sigortası genel şartlarındaki değişiklik ve şubat ayının başında itibaren trafik sigortasında uygulanacak bir defaya mahsus yüzde 20’lik prim artışı hakkında açıklamalar yaptı.

Trafik sigortasında, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK), koyduğu tavan prim sistemi olduğunu hatırlatan Bora, şubat ayında bir kereye mahsus olmak üzere trafik sigortasında primin yüzde 20 artırılacağını, diğer aylarda ise aylık yüzde 1,5’luk artış yapılacağını belirterek, “Primler yüzde 20 artmayabilir, çünkü rekabet var. Şu anda da tavanın altında prim uygulayan sigorta şirketleri mevcut. Dolayısıyla yüzde 20 artış yapıldığı vakit bütün primler yüzde 20 artacak değil, aslında artması gerekiyor” dedi.

ÜLKE MENFAATİ İÇİN DE ÖNEMLİ

Bülent Bora, trafik sigortasında genel şart değişikliğine de değinerek, değişiklikler içinde hasar onarımında sadece orijinal yedek parça kullanımına izin verilmesini eleştirdi. Bora, bu konuda şu açıklamaları yaptı:

“Araçlarda çoğu parça ithal ve yapılan genel şart değişikliği ile de orijinal parça kullanılması mecburiyeti getirildi ki bence yapılan değişiklikler içinde tek eksik olan kısım bu oldu. Diğer tüm değişiklikler sigortalılar lehine ve çok da doğru. Bu yönde güzel bir adım atıldı fakat bu orijinal parça bence gereksiz oldu. Çünkü Türkiye olarak biz bu orijinal parçayı üretiyoruz, ihraç ediyoruz, sonra onu markalar tekrar Türkiye’ye ambalajlı ithal ediyor. Biz de ambalajında bunu kullanıyoruz. Markanın adı yazıyor ama aynı üretici aynı parçayı kendisi markasız olarak da üretebiliyor. Biz buna eşdeğer parça diyoruz. Dolayısıyla eşdeğer parçanın kullanılmasına izin verilmesi ülke menfaatleri açısından da önemli. Eşdeğer parça orijinalinin aynısı. Markanın logosu yok ama orijinalini aynısı. Buna izin verilseydi, zaten bunu sağlayacak sertifikasyon sistemleri var. Ayrıca ülke ekonomisine de katkısı olacaktı.”

TRAFİKTE ZARARI GÖZE ALDIK

Bülent Bora, trafik sigortasında maliyetlerin arttığına da dikkat çekerek, “Kur artışları nedeniyle yedek parçadan kaynaklı yüzde 60 maliyet artışı var. Trafik sigortasında hasarın büyüklüğünü oluşturan kısım, bedeni hasarlar. Bedeni hasarlarda da tazminat hesapları asgari ücrete dayanıyor. Asgari ücrette yüzde 50 oranında arttı. Dolayısıyla tazminatlar da en az yüzde 50 oranında artmış olacak” dedi.

Bülent Bora, trafik sigortasının sektör açısından yıllardır zarar edilen bir branş olduğuna da işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Zorunlu bir sigorta olduğu için sosyal sorumluluk da var. Yani sigorta sektörü bu zararı sineye çekiyor ama bunun çekilemeyecek boyutta olmasını önlemek lazım. Düzenleyici kurumların dikkat etmesi gereken konu, sigorta şirketlerinin mali bünyelerini zayıflatacak uygulamalardan kaçınılması lazım. Yoksa biz bir şekilde kağıt üzerinde bu branştan zarar etmeyi göze aldık.”

Exit mobile version