Sigorta Gazetesi

Finansal bilgiyi neden günlük hayata yansıtamıyoruz?

Çocuklar finans dünyasıyla tahmin edildiğinden daha erken yaşlarda tanışıyor. Ancak finansal bilginin günlük hayatta tutum ve davranışlara yansıması aynı oranda gerçekleşmiyor. Peki insanlar öğrendikleri bilgileri neden günlük hayatlarına aktaramıyorlar? İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Çocuk Gelişimi Programı Dr. Öğr. Üyesi Lütfullah Çelikten, Çocuk ve Gençlik Finansmanı (CYFI), çocukların ilk kumbaraya sahip oldukları ya da ilk harçlıklarını aldıkları dönemleri finansal okuryazarlıkla tanışılan kilometre taşı dönemler olarak ifade edildiğini söylüyor.

İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Çocuk Gelişimi Programı Dr. Öğr. Üyesi Lütfullah Çelikten, finansal okuryazarlıkta başarıya ulaşmada erken yaşın önemli olduğunu söyledi. Lütfullah Çelikten, çocukların finans dünyasıyla tahmin edildiğinden daha erken yaşlarda tanıştığını belirterek, OECD tarafından PISA sınavı sonrası yayınlanan 2020 yılına ait rapordan örnekler verdi.

Finansal Okuryazarlıkta Başarıya Ulaşmada Erken Yaş Önemli

Lütfullah Çelikten, araştırma sonuçlarının gerek Türkiye’de gerekse dünyada finansal okuryazarlık seviyesinin yeterli seviyede olmadığını gösterdiğini ifade ederek, “Yetişkinler okul yoluyla ya da çevrelerinden belli oranlarda finansal bilgiye ulaşabiliyor. Ancak finansal bilginin günlük hayatta tutum ve davranışlara yansıması aynı oranda gerçekleşmiyor. Peki insanlar öğrendikleri bilgileri neden günlük hayatlarına aktaramıyorlar? Bilgi ve beceri ediniminde çocukluk döneminin ne kadar önemli olduğu biliniyor. Benzer şekilde finansal okuryazarlıkta da başarıya ulaşmada erken yaşın önemi oldukça büyük ve araştırmalar da bu eğitimlerin erken yaşlarda başlaması gerektiğini öneriyor” dedi.

Çocuklar Finans Dünyasıyla Erken Yaşlarda Tanışıyor

Bu önerilerin arkasında çeşitli sebeplerin yer aldığını ileten Çelikten, şu açıklamaları yaptı: “Bunlardan ilki, çocukların finans dünyasıyla tahmin edildiğinden daha erken yaşlarda tanışmasıdır. Nitekim OECD tarafından PISA sınavı sonrası yayınlanan 2020 yılına ait raporda; OECD ülkelerinde öğrencilerin yüzde 54’ü bir banka, yapı kooperatifi, postane veya kredi birliğinde bir banka hesabına ve yüzde 45’inin bir banka ya da kredi kartına sahip olduğu, öğrencilerin yüzde 73’ünün önceki 12 ay içinde internetten alışveriş yaptığı, öğrencilerin yüzde 39’unun önceki 12 ay boyunca cep telefonu ile ödeme yaptığı belirtilmiştir.

Benzer şekilde Çocuk ve Gençlik Finansmanı (CYFI), çocukların ilk kumbaraya sahip oldukları ya da ilk harçlıklarını aldıkları dönemleri finansal okuryazarlıkla tanışılan kilometre taşı dönemler olarak ifade etmektedir. İkinci neden ise çocukların finans dünyasına karşı henüz olumsuz bir fikre ya da tutuma sahip olmamasının önemli bir avantajı bulunmaktadır. Üçüncü bir neden olarak da 21. yüzyıl becerileri arasında yer alan finansal okuryazarlığın yaşamsal bir beceri olarak önem kazanması ve okul temelli bir eğitimin başta fırsat eşitliği sunması gibi avantajlarının bulunmasıdır.”

Exit mobile version