HDI Sigorta Genel Müdürü Firuzan İşcan, işletmelerde sigortalılık oranları hakkında değerlendirmelerde bulundu. İşletmelerde sigortalılık oranının yüzde 30’larda olduğunu belirten İşcan, “Ölçek küçüldükçe sigortalanma oranının, koruma açığının daha yüksek olduğunu görüyoruz” dedi.
Editör: AYTAÇ NALLAR
HDI Sigorta Genel Müdürü Firuzan İşcan, işletmelerde sigortalılık oranının yüzde 30’larda olduğunu, büyük kurumsal yapılarda bu oranın daha da yüksek olduğunu belirterek, “Türkiye’nin ilk 500 kuruluşuna baktığınızda tamamına yakını sigortalıdır. Ölçek küçüldükçe, yani ticaret ya da firmanın büyüklüğü düştükçe sigortalanma oranının, koruma açığının daha yüksek olduğunu görüyoruz” dedi.
Firuzan İşcan, işletmelerde sigortalılık oranları hakkında değerlendirmelerde bulundu. KOBİ’lerde sigortalılık oranının yüzde 10-15’lere düştüğünü ifade eden İşcan, “Bir milyona yakın işyerinde deprem teminatı olduğunu söyleyebilirim. KOBİ’lere doğru indikçe orada birikmiş olan sermayeyi koruyamıyoruz. Olabilecek risklere karşı orada ciddi bir boşluk, açık var” şeklinde konuştu.
SİGORTA KOBİ’NİN SERMAYESİNİ KORUYOR
Küçük işletmelerin neden sigortalanmadığı konusunun sürekli gündemde olduğunu vurgulayan İşcan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir KOBİ, o sermayeyi belirli bir yılda biriktiriyor, yanına birkaç çalışan alıyor, vergisini veriyor, satış yapıyor, ticaret yapıyor, çarkları döndürmeye çalışıyor. O sermaye kolay birikmiyor. Aslında en kritik eşik burası. O firmayı döndürürken de doğal olarak bazı finansal enstrümanlar kullanıyor. Bizim en büyük ve en kritik açığımız burada. Bu finansal ekosistem içerisinde sigortaya yer vermekte zorluk çekiyoruz. Oysaki bu işletmenin biriktirdiği bütün sermayeyi koruma altına alabilecek en temel bileşen sigorta.”
ORTALAMA PRİM 15-20 BİN TL
Firuzan İşcan, işletmedeki risk yönetim bilinci arttıkça sigortalanma oranının da arttığına değinerek, “En önemlisi, bu işletmenin müşterisi var ve o müşteri ile o işletme bir ilişki geliştiriyor, bir pazar oluşuyor. Bir işletme için en büyük risk aslında o işin sürdürülebilirliği, pazarı kaybetmemesi. Sigorta bu anlamda en önemli kaldıraç olabilecek risk yönetim enstrümanı” dedi.
Firuzan İşcan, küçük ve orta boy işletmelerde sigortalanma oranının düşüklüğünün sigorta fiyatı ile ilgisi olmadığına da dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Bir işletmenin genel giderlerini düşündüğümüzde sigortanın aylık gider içerisinde payı o işletme için aslında çok yüksek değil. Elektrik, su gibi giderlerini düşündüğümüzde büyük bir maliyet tutmuyor. KOBİ’ler için ortalama sigorta primleri 15-20 bin liralarda. Bunu aylığa vursanız, bin 500, 2 bin liralar yapar. Yani o işletme için bunun karşılanamayacak bir tutar olduğunu düşünmüyorum. Burada esas olan gerçekten de o risk farkındalığı.”