Sigorta Gazetesi

‘Fiyatlar kesin artacak, kısıtlamalar bile gelebilir’

Gulf Sigorta CEO’su Süleyman Sağıroğlu, deprem bölgesinde ödenen hasarlar ve bundan sonraki süreçte sigorta fiyatlarının artıp artamayacağı konularında değerlendirmelerde bulundu. Sağıroğlu, “Reasürans anlaşmaları geldiğinde fiyat kaçınılmaz olarak artacak. Yüzde 30’da olabilir, yüzde 50’de olabilir, yüzde 100’de artabilir. Sadece fiyat artışı da değil; kısıtlamalar olabilir, istenilen tüm limitler bulunamayabilir” dedi.

Editör: Aytaç NALLAR

Gulf Sigorta CEO’su Süleyman Sağıroğlu, deprem bölgesinde sigortalı hasarın 75-100 milyar TL arasında olacağını, haziran ayı sonuna kadar da hasarların yüzde 90’nın ödeneceğini söyledi. Sağıroğlu, deprem bölgesinde ödenen hasarlar ve bundan sonraki süreçte sigorta fiyatlarının artıp artamayacağı konularında değerlendirmelerde bulundu.

Deprem bölgesinde sigorta şirketlerinin yeni sigorta satışında hevesli olmadıkları yönündeki eleştirilere değinen Sağıroğlu, özellikle büyük risklerde bazı sorunlar olduğunu belirterek, “Reasürans desteği alınarak yazılan büyük riskler var. Üç, dört firmadan reasürans desteği alınmış olabilir. Bunun yenilemesi geldiğinde reasürans desteği bulunamayabilir. Reasürans şirketleri bu yıl destek vermiyorum diyebilir ya da yüksek ve farklı fiyatlarla bazı şartlar ortaya koyabilir. Bazı riskler risk özelinde yurtdışından reasüransla yapıldığı için bu tür sıkıntılar da olabiliyor” dedi.

ŞAPKAYI ÖNE KOYUP DİKKATLİ DAVRANILMALI

Süleyman Sağıroğlu, Kahramanmaraş depremi sonrası, sigorta şirketleri, aracılar ve sigortalıların şapkayı önüne koyup, daha dikkatli davranması gerektiğine de dikkat çekerek, “Teminat belirlenirken hangi teminatların verileceği, alınacak limitler konusunda daha dikkat olunacaktır. Eski depremlere baktığımızda, bir iki yıl sonra maalesef depremin unutulduğunu görüyoruz. Maliyet kaygısıyla, teminatlar içinden şunu çıkaralım, şunu az gösterelim tarzı şeyler başlıyor. Deprem olduğunda da sıkıntılar yaşanıyor” şeklinde konuştu.

SEKTÖRÜ ZORLU BİR SÜREÇ BEKLİYOR

Süleyman Sağıroğlu, “Deprem sonrası sigorta fiyatları artacak mı?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Fiyat kaçınılmaz olarak artacak. Reasürans anlaşmaları ve yenilemeleri geldiğinde bu durum ortaya çıkacak. Çoğu şirketin reasürans anlaşmaları sene sonunda yapılır. Yenileme anlaşmaları geldiğinde fiyat artacak. Ne kadar artacağı ise tam hasar belli olduğunda netleşecek. Yüzde 30’da olabilir, yüzde 50’de olabilir, yüzde 100’de artabilir. Konu sadece fiyat artışı da değil. Kısıtlamalar olabilir, istenilen tüm limitler bulunamayabilir. Yani, zorlu bir süreç sektörü bekliyor. Reasürans yenilemeleri oldukça mutlaka bu maliyetlere yansıyacak. Reasürans anlaşmalarındaki limitler ve beklenti büyük Marmara depremini karşılayacak şekilde düşünülüyordu. Sektör, deprem bölgesinde böyle bir hasar beklemiyordu, modellemelerde de böyle bir deprem yoktu.”

Exit mobile version