spot_img
Cuma, Ekim 18, 2024

GÜNCEL HABERLER

O ülke 2025’te sigortacılara ek vergi getiriyor

0
İtalya’da, vergi uygulamalarında yapılacak değişiklikle 2025 yılı bütçesinde bankalar ve sigorta şirketleri 3,5 milyar avrodan fazla katkıda bulunacak. İtalya, bankalar, sigorta şirketleri ve oyun işletme...

Anadolu Sigorta, Yüzde 30 Kulübü buluşmasında yer aldı

0
Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik projeleri ile sektöre liderlik eden Anadolu Sigorta, Yüzde 30 Kulübü Türkiye’nin geleneksel üye buluşmasına katıldı. Anadolu Sigorta Yönetim Kurulu...

Anadolu Sigorta’ya beş ödül birden

0
Anadolu Sigorta, yenilikçi projeleri ve yaratıcı kampanyalarıyla Smart-i Awards'ta ve Kristal Elma'da büyük başarılar elde etti. Smart-i Awards’ta (Smart Insurance Awards) ‘En İnovatif Ürün’...

RS Otomotiv Grubu’ndan sigorta sektörüne destek

0
KASIDER tarafından düzenlenen ve sigorta sektörüne emek veren kadınların rolüne odaklanan Yüksek Topuklar Sigorta Zirvesi’nin sponsoru olan RS Otomotiv Grubu’na takdim edilen plaket RS...

Türkiye Sigorta, UNWEPs imzacısı oldu

0
Türkiye Sigorta; kadınların tüm sektörlerde ve her düzeyde, ekonomik yaşamın içinde yer alabilmesini sağlamayı ve kadınların güçlenmesini hedefleyen Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri imzacısı...

DASK Tırı Doğu Anadolu Bölgesi’ni ziyaret ediyor

0
Deprem ve Zorunlu Deprem Sigortası farkındalığını artırmak için Türkiye turuna çıkan DASK Tırı, 14-31 Ekim tarihleri arasında Doğu Anadolu Bölgesi’ni ziyaret edecek. DASK Tırı...

Magdeburger Sigorta, ilk bölge ofisini İzmir’de açtı

0
Magdeburger Sigorta, ilk bölge ofisi Ege Bölge Müdürlüğü’nü, büyüme stratejisine paralel olarak acentelerine yerinde ve daha iyi hizmet verebilmek adına İzmir’de açtı. (BASIN BÜLTENİ) Ege...

Anadolu Hayat Emeklilik, 3 ödülün sahibi oldu

0
Anadolu Hayat Emeklilik, Reklamcılar Derneği tarafından bu sene 36’ncısı düzenlenen Kristal Elma Türkiye Reklam Ödülleri’nde Prim İadeli Hayat Sigortası reklam kampanyası ile üç ödül...

Anadolu Hayat Emeklilik acenteleri Edinburgh ve Tiflis’te

0
Anadolu Hayat Emeklilik, acentelerinin başarılarını Edinburgh ve Tiflis’te gerçekleştirdiği buluşmalarda bir araya gelerek kutladı. Etkinlikte, Türkiye’nin dört bir yanından ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden...

Quick Sigorta destekli VacciZone’un kurucusuna ödül

0
Quick Sigorta’nın destek verdiği aşı girişimi, VacciZone’un kurucusu Prof. Dr. Nesrin Özören ve ekibinin kanser immünoterapisinde ASC specks zerrecikleri buluşuyla, TeknoFest 2024’te düzenlenen 9’uncu...
ManşetHasta yolculuğunda karşılanmamış ihtiyaçlar

Hasta yolculuğunda karşılanmamış ihtiyaçlar

Yenilikçilik boyutunda, sağlık hizmetlerinin dijitalleşmesi çok önemli bir yer kaplamaktadır. Her yeni ürün ve hizmet ile onu sağlayan araçlar teknolojik ilerlemesini sürdürürken, politika yapıcıların alışılmış klinik süreçlerin nasıl değiştiğine de odaklanmaları gerekir. Çünkü yeni oluşacak inovasyon dalgalarıyla, kullanıcıların sağlık hizmetlerine daha güvenli ve amacına daha uygun bir şekilde erişebilmelerini sağlayacak rasyonel tasarım da tetiklenecektir.

Her ülkede ve her koşulda sağlık hizmeti kullanıcılarının karşılanmamış ihtiyaçları mutlaka olmaktadır. Karar vericilerin, bu ihtiyaçları karşılamak için hazırlıklı olmaları ve doğru yönlendirmeleri gerekir. Karar vericiler olarak; kuralları belirleyerek uygulayan, kamu ve özel sektör yetkililerin tamamı düşünülmektedir. Finansmanın sağlanmasından hizmetin sunulmasına kadar her aşamada bu yetkililer, kritik rol oynamaktadır. Kullanılabilecek en doğru araç da, genellikle inovasyon olmaktadır.

YAPILMAYANI YAPMA

İnovasyon yani yenilikçilik; yapılmışı tekrarlama yerine yapılmayanı yapma ifadesi ile açıklanabilir. Zaten, karşılanmamış ihtiyaçlarla bağlantı da tam bu noktadadır. Kişiler, hasta olmadan veya olduktan sonra, ihtiyaçlarının var olandan daha iyi, daha hızlı ve hatta daha ucuza karşılanmasını beklerler. Oysa sağlıkta karar vericiler, o kadar çok günlük işlerin yoğunluğunda sıkışmışlardır ki, sıklıkla yapılmayanlara odaklanamayabilirler.

Yenilikçilik boyutunda, sağlık hizmetlerinin dijitalleşmesi çok önemli bir yer kaplamaktadır. Her yeni ürün ve hizmet ile onu sağlayan araçlar teknolojik ilerlemesini sürdürürken, politika yapıcıların alışılmış klinik süreçlerin nasıl değiştiğine de odaklanmaları gerekir. Çünkü yeni oluşacak inovasyon dalgalarıyla, kullanıcıların sağlık hizmetlerine daha güvenli ve amacına daha uygun bir şekilde erişebilmelerini sağlayacak rasyonel tasarım da tetiklenecektir.

SAĞLIK KAZANIMLARI

Böylelikle, sağlık hizmetine ihtiyaç duyanların; en çok ihtiyaç duydukları zamanda, en doğru yerde, en uygun biçimde hizmete erişimleri de sağlanmış olacaktır.

Bu yüzden yapılacak yeni ve farklı bir sağlık müdahalesinde odaklanılacak soru; kişinin yaşam kalitesine etkisi ve güvenliği ile sistem verimliliğindeki  artış olmalıdır. Aslında tüm bunlar, merkezinde kişinin olduğu ve 365 derece tüm paydaşlarla kazanım odaklı bir süreci tanımlamaktadır. Bu süreç, özellikle son 20-25 yıldır, değer temelli sağlık hizmeti olarak değerlendirilir.

BİRLİKTE ÇALIŞABİLİRLİK

Bu yaklaşımların bütünleştirilmesi ve başarılı olmasında bazı kritik boyutlar öne çıkmaktadır. Bu boyutlar olarak; vücut, ev, toplum, klinik ve hastane sıralanabilir.

Vücut içine veya dışına takılabilen implantlar, sensörler, giyilebilir teknolojiler bu boyutların inovasyon örnekleridir.

Evde yapılan tanı ve tedavilerle, bunların uzaktan takibine yönelik örnekler, kritik boyutlar için ikinci aşamadır.

Toplum boyutunda; tedarik zincirinden kiosklara, acil müdahale altyapısından gereğinde sağlık hizmetleri hareketliliğine kadar her türlü aşama dikkate alınmalıdır.

Klinik aşamasında sayılabilecek boyutlar arasında, teknoloji ve koordinasyon ilk sırada gelmektedir. Kişinin sağlığını koruma ve geliştirmeden, hasta olduğunda aile hekiminden uzmana, laboratuvardan akademisyene kadar bütünleşik bir tedavi için gerekli her türlü koordinasyon önemli bir boyuttur.

Hastane boyutunda ise hasta yolculuğunun tüm aşamalarıyla bağlantı ağına sahip olan akıllı ve gerçek zamanlı dijital hasta takip teknolojileri ile poliklinik muayene süreçlerinin entegrasyonu sayılabilir.

Bu dört aşamanın birbiriyle sinerjisini gerçekleştiren; büyük veri, veri ambarları, bilgi güvenliği ile karar destek sistemlerinin birlikte çalışabilirliği (interoperability) hiç unutulmamalıdır.

Çünkü bunlar birlikte çalıştığında, sağlıkta karşılanmayan ihtiyaçların hem  uzak geleceğine hem de daha büyük ölçekte bakılmasına destek sağlayabilirler. Sanki, boşluk doldurur gibi yani “gap analiz” yapar gibi bakış açısı geliştirme yoluyla, dijital bakım ile entegre yüz yüze bakımı birleştiren hibrit modeller oluşturulabilir.

İşte bu yüzden, hizmet sunum ve finansman modellerinde, geleneksel bakış sağlık teknolojilerini de kullanarak hasta yolculuğunda da hızla dönüşmeye başlamıştır. Teknoloji, her boyutuyla iş akışlarına girmiş, klinik süreçleri; erişilebilir, verimli, güvenli, birlikte çalışabilir ve maliyet etkili bir biçimde dönüştürmeye başlamıştır.

SAĞLIĞINI YÖNETME SORUMLULUĞU

Öncelikle kişiler ve doğaldır ki hasta olduklarında hastalar, artık sağlıklarını yönetme sorumluluğu almaya zorlanmakta ve uzaktan takip sistemleri de bu zorlanmayı hızlandırmaktadır. Giderek kişiselleştirilmiş sağlık hizmeti yerleşmekte, sağlık hizmeti sunan kuruluşlarla sigortacılar da buna uygun model ve ürünler geliştirmektedirler. Dijital sağlık hizmetleri, telesağlık sağlayıcıları öngörü temelli bakışı kolaylaştırmakta ve kişi/hasta kazanımlarını iyileştirmektedir.

Sigortacılar gibi ödeme yapan yapılar da, geri ödeme süreçlerini bu bakışla optimizasyona yönelmektedir. Değer temeli bakışla kazanımlar izlenmekte, böylelikle hasta yolculuğu yeniden şekillenmektedir. Ekosistem ise erişilebilirlik, verimlilik ve kaliteye odaklanmaktadır.

Ancak, tüm bu süreçlerde özen gösterilmesi gereken bazı kritik karar noktaları vardır. Özünde, sağlık hizmetlerine herkesin eşit erişimini sağlamak önemlidir. Özellikle karar verici ve düzenleyici kuruluşlar, sağlık okuryazarlığını da desteklemelidir. Böylece, sağlık teknolojisini daha etkili sunmak kolaylaşabilecektir.

Teknolojinin benimsenmesini kolaylaştırabilecek önemli müdahaleler şunlarla desteklenebilir;

  1. Kullanıcı dostu hasta portalları,
  2. Şeffaf veri koruma önlemleri,
  3. Kişi/hasta katılımını optimize edecek araçlar,
  4. Yol göstericiliğin sürekliliği,
  5. Uzun dönemli maliyet etkililiğin kolaylaştırılması,
  6. Kullanıcı ihtiyaçlarını karşılayan modeller,
  7. Dinamik geri bildirim mekanizmaları,

Hasta yolculuğunun vazgeçilmezi olarak hasta merkezli kültür oluşturulması ve sürekli teşviki bu desteklerin temelini oluşturmaktadır. Sigortacıların işi olmadığını düşünmeksizin, gerekli eğitim programları düzenleyerek, şeffaflık ve veri gizliliğine önem veren bakışla hasta yolculuğu güçlendirebilmelidir. Doğaldır ki benimsenme zorlukları olacaktır. Bu durumda da proaktif olunmalı, kişiler ve toplumlar sağlık kazanımlarına yönlendirilmelidir.

İLGİLİ HABERLER