Sigorta Gazetesi

Hayat sigortasında tazminat ödeme oranı yüzde 100

AvivaSA CEO’su Fırat Kuruca, hayat sigortaları ve BES konusunda açıklamalarda bulundu. Kuruca, hayat sigortacılığında tazminat ödeme oranının yüzde 10 olduğunu söyledi. BES hakkında da Kuruca, geçmişte sistemden çıkanların pandemi döneminde pişman olduklarını kaydetti.

Editör: Aytaç NALLAR

AvivaSA CEO’su Fırat Kuruca, hayat sigortalarında tazminat ödenme oranının yüzde 100 olduğunu söyledi. Fırat Kuruca, hayat sigortacılığı üzerine açıklamalarda bulundu. Hayat sigortacılığının özünde dayanışma olduğunu ve hayattaki olası risklere karşı geride kalanlara, kişilerin kendisine destek olan bir ürün çeşidi olduğunu belirten Kuruca, dünyada da sigortacılığın bu kadar büyük olmasının altında yatan ana ürünün hayat sigortası olduğunu kaydetti.

Hayat sigortacılığının Türkiye’de maalesef yeterince büyük olmadığına değinen Kuruca, “Özellikle gelişmiş ülkelere bakıldığında hızlı büyüyen bir sektör. Hayat sigortalarında farkındalığın arttığını da görüyoruz. Sene başından itibaren bakarsak yüzde 50’nin üzerinde bir büyüme söz konusu. Aşağı yukarı 10 milyarlık bir prim büyüklüğüne ulaşmış gibi görünüyor” dedi.

Finansal Faydadan Çok Toplumsal Faydası Var

Fırat Kuruca, hayat sigortasının finansal faydanın ötesinde toplumsal faydası olduğuna da dikkat çekerek, şu açıklamaları yaptı:

“Kimi zaman bir felaket oluyor, hayat sigortası arkada kalanlara maddi sorunların üzerinden gelebilmesi için yardımda bulunuyor. Bunu da her sene 10 binlerce hayat sigortası sağlıyor. Şu son zamanlarda da geçirdiğimiz pandemide ciddi bir destek sağlamış durumdayız sektör ve şirket olarak.”

Fırat Kuruca, “Bu dönemde hayat sigortasından ne kadar tazminat ödendi?” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Hayat sigortalarının tazminat ödeme oranı yüzde 100’e yakındır. Herhangi bir vefat anında veya bir maluliyet alanında olay o kadar net biçimde ortadaki tazminatın ödenme oranı yüzde 100’e yakın.”

BES’ten Çıkanlar Pişman Oldu

Fırat Kuruca, BES hakkında da değerlendirmelerde bulunarak, iyi bir yıl geçirildiğini söyledi. Kasım sonu itibariyle yüzde 38’lik bir fon büyümesi olduğunu, 150 milyar lirayı aşarak, 167 milyar liraya ulaşıldığını belirten Kuruca, “Katılımcı sayısında BES ile otomatik katılımda 13 milyonu aşmış durumda olunduğu için burada büyüme oranı nispeten daha limitli oluyor. Yüzde 5 gibi katılımcı sayısı büyümesi söz konusu ama asıl büyüme fon tarafında oldu çünkü ödemeler yapılmaya devam ediyor” dedi.

Fırat Kuruca, pandeminin BES üzerindeki etkisi hakkında da şu değerlendirmeleri yaptı: “Bu dönemde BES’ten daha önce çıkmış olan kişilerin pişmanlık hissettiğini görüyoruz. Aynı şekilde BES’e girmeyenlerde de bir pişmanlık var. BES’teki getirileri de ele aldığımızda bu sene çıkışlar bazında oldukça iyi bir yıl geçirdik. Bu dönemde insanlar ‘hayatta olmaz olmaz’ kuralının farkına vardı diyebiliriz. Her türlü riske olmaz dememek lazım, başımıza gelebiliyor. Toplum ve dünya olarak içinden geçtiğimiz bu olağanüstü durum bu riskleri birçok kişiye hatırlatmıştır. Gerek BES’teki tasarruflar gerek hayat sigortaları sebebiyle insanların bu tür kötü dönemler için takım birikimlere sahip olması çok önemli.”

Exit mobile version