Sigorta Gazetesi

Her 100 kişiden 90’ı fonunu değiştirmiyor

NN Hayat ve Emeklilik Genel Müdür Yardımcısı Kerem Özdağ, Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre, sistemdeki her 100 kişinin 90’ının fon dağılımı değişikliğini yapmadığına belirterek, “Bizim gelişim sağlamanız gereken yer aslında tasarruf bilinci. Yani finansal okur yazarlığın biraz daha tasarruf bilinci tarafında gelişim sağlamalıyız” dedi.

Editör: Serdar YİĞİTOL

NN Hayat ve Emeklilik Genel Müdür Yardımcısı Kerem Özdağ, 2020’nin ilk çeyreğinde, BES fonlarının getirilerini değerlendirdi. Özdağ, ilk çeyrekte faizlerin yükselmesinden dolayı para piyasası fonlarının yüzde 4’lerde getiri sağladığını belirterek, altın fonunun ons fiyatı ile döviz fiyatının dengelemesi sonucunda çok artmadığını ifade ederek, dövizli fonlarda yüzde 4 gibi bir artış sağladığını kaydetti.

Kerem Özdağ, devlet katkısını fonunun getirilerine de değinerek, “Devlet katkısı fonunda birikimler mevzuat gereği, devlet kağıtlarında, kamu kağıtlarında, kamu borçlanma araçlarında değerlendiriliyor. Faizlerin yükselmesi alçalması gibi durumlarda bu fonların fiyatlarında da oynama oluyor. Fakat buna 3 aylık, hatta bir yıllık, iki yıllık dönemler itibariyle bakmamak lazım. Bu para mutlaka faizlerdeki dalgalanmalardan sonra getiriler toparlayacaktır. Mesela faizi bağlı olarak faiz yükseldiğinde o fonun getirisi düşer” dedi.

Katılımcıların Fon Tercihlerini Değiştirmeleri Gerekiyor

Kerem Özdağ, “Fonların getirisinden memnun olmamanın temelinde, fonun yönetiminden değil, katılımcının fon tercihi ve fonları uzun süre tutması, piyasa hareketlerine göre değiştirmemesinin neden olduğunu görüyoruz” diyerek, şu açıklamaları yaptı:

“Örneğin, hisse senedi fonunun getirisi negatif oldu. Fon yöneticisi o hisse fonunu belli kriterlere göre yönetir ve kara geçirmeye çalışır. Ortalama hisse senetleri getirisini geçmeye çalışır. Her fonun da belli bir başarı kriteri vardır. Ama ben negatif getiri sağlayacağını düşündüğüm fondan daha iyi getiri sağlayacağını düşündüğüm fona geçtiğim takdirde -ki, yılda 6 kez değişiklik yapma hakkı var katılımcıların- getiri artar. Şirketler de çağrı merkezlerinden, web sayfalarından, kimi zaman robot danışmanlardan piyasayı tanıtıcı verileri katılımcılara veriyor. Bu değişiklikleri yaparsa katılımcılar zaten piyasa hareketlerinden de kazanç sağlayacaklardır, en kötü paralarını koyacaklardır. Katılımcıların fon tercihlerini değiştirmeleri gerekiyor. Ben sisteme girdim, 4-5 sene gibi dönemlerde hiç fon dağılımını değiştirmezsem bu yanlış bir hareket olur.”

Gelişim Sağlamanız Gereken Aslında Tasarruf Bilinci

Kerem Özdağ, Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerine göre, sistemdeki her 100 kişinin 90’ının fon dağılımı değişikliğini yapmadığına da dikkat çekerek, “100 kişinin onu bir veya daha fazla değiştiriyor. Diğer yatırım hesapları yani emeklilik sisteminde değil diğer taraftaki yatırım hesaplarında bazı aksiyonları çabuk alıyor insanlar ama bunu bireysel emeklilik tarafındaki fonlara da uygulamaları yerinde olacaktır. Bizim gelişim sağlamanız gereken yer aslında tasarruf bilinci. Yani finansal okur yazarlığın biraz daha tasarruf bilinci tarafında gelişim sağlamalıyız” dedi.

Exit mobile version