Sigorta Gazetesi

Hindistan sağlık sigortalarında yeni tartışma yarattı

Hindistan’da artan vakalar nedeniyle hastanelerde yer bulunamıyor, hastalar hastanelerde tedavi göremiyor. Bu durum yeni bir tartışma konusu yarattı; özel sağlık sigortaları evde kovid-19 tedavisini karşılıyor mu? Kimi uzmanlar evde tedavinin özel sağlık sigortası kapsamında olduğunu belirtirken, kimi çevreler sigortanın evde tedaviyi kapsamadığını savunuyor.

Hindistan, kovid-19 salgını ile mücadele ediyor ve vaka sayıları her geçen gün artıyor, vaka sayılarında rekor üstüne rekor kırılıyor. Son verilere göre Hindistan’da günlük vaka sayısı 400 bini geçti. Başkent Delhi ve birçok kentte hastaneler tamamen dolup taştı ve artık hastalar hastanede tedavi olamıyor. Hastaneler ise hastaları evde tedavi etmenin yollarını arıyor. Oksijen tüpleri ve en çok kullanılan ilaçların fiyatları karaborsada yükseliyor ve hastaların tedavisi gittikçe güçleşiyor.

Hindistan’da Yaşananlar Yeni Tartışma Yarattı

İşte, Hindistan’daki bu durum, özel sağlık sigortalarını ve ‘özel sağlık sigortaları evde kovid-19 tedavisini karşılıyor mu’ sorusunu gündeme getirdi. Hindistan’da yaşananlar sonrası son günlerde dünyada bu konu tartışılıyor. Hindistan Sigorta ve Reasürans Birliği sorumlusu, evde tedavi talepleri için her ay binin üzerinde sigorta şirketlerine talep geldiğini belirtiyor.

Uzmanlar, Hindistan’da, artan salgın vakaları, yatak ve oksijen yetersizliği nedeniyle birçok kişinin evde tedavi olmak istediğini, hastanelerin bile evde bakım paketleri sunmaya başladıklarını söylüyor. Sigorta uzmanları ise, “Eğer sağlık sigortanız varsa evde tedaviyi kapsıyor” diyor. Uzmanlar, eskiden özel sağlık sigortasının evde bakımı karşılamadığını ancak salgının başladığından itibaren sigorta şirketlerinin evde bakım teminatını da verdiklerini vurguluyor.

Evde Tedavinin İki Koşulu Var

Sağlık sigortalarında evde tedavi olmanın iki koşulu olduğunu belirterek, “Bunlardan biri, hastanede tıbbi tesis olmaması, ikincisi ise hastanın durumunun hastaneye gelemeyecek kadar ciddi olması. Eğer bu iki durum oluşmuşsa, hasta evde tedavi olabilir ve sigorta şirketi de tedavi giderlerini karşılar” diyorlar.

Kimi sigorta uzmanları da bu iki özelliğin olması halinde sadece kovid-19 salgını için değil tüm tedaviler için geçerli olduğu ve evde tedavinin bu nedenle özel sağlık sigortasının kapsamı içinde olduğuna değiniyorlar.

Evde Tedavi Sigorta Kapsamında Değil

Ancak uzmanlar bunu söylese de kimi çevreler salgının tamamen evde tedavisinin sigorta kapsamı içinde olmadığını da öne sürüyorlar. Özellikle ağır hastaların evde tedavisi mümkün değil. Bu konuda da uzmanlar şunları söylüyor: “Sağlık sigortasının evde tedaviyi karşılayıp karşılamadığı sigorta şirketi ile konuşulmalı. Eğer kapsamıyorsa kapsayan bir poliçeye dönüştürülebilir. Kişi negatif olana kadar tüm tıbbi masraflar karşılanıyor. Hasta pozitif tespit edildiğinde sigorta şirketine mutlaka haber verilmeli.”

Exit mobile version