ILO’nun Değişen İklimde İş Sağlığı ve Güvenliği raporu yayınlandı. 2,4 milyardan fazla işçinin ki, bu 3,4 milyarlık küresel iş gücü anlamına geliyor, işleri sırasında aşırı ısıya maruz kalma ihtimalinin yüksek olduğu tahmin ediliyor. İklim değişikliğinin işçiler üzerindeki etkisinin aşırı sıcağa maruz kalmanın çok ötesine geçtiği ve bunun bir dizi tehlikeli sağlık durumuyla sonuçlanmaya başladığı vurgulanıyor.
İklim değişikliğinin sağlık üzerindeki sonuçları arasında kanser, kalp-damar hastalıkları, solunum hastalıkları, böbrek fonksiyon bozuklukları ve zihinsel sağlık sorunları yer alabilir. Küresel işgücünün yüzde 70’inden fazlasını oluşturan işçilerin iklim değişikliğiyle bağlantılı sağlık tehlikelerine ve mevcut iş sağlığı ve güvenliği (İSG) korumalarına maruz kalması muhtemel. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) Değişen İklimde İş Sağlığı ve Güvenliği raporunu yayınladı.
Raporda, iklim değişikliğinin halihazırda dünyanın tüm bölgelerinde çalışanların güvenliği ve sağlığı üzerinde ciddi bir etki yarattığı belirtiliyor. ILO, mevcut en son rakamlara (2020) göre, 2,4 milyardan fazla işçinin (3,4 milyarlık küresel iş gücünden) işleri sırasında aşırı ısıya maruz kalma ihtimalinin yüksek olduğunu tahmin ediyor. Küresel işgücünün payı olarak hesaplandığında bu oran 2000 yılından bu yana yüzde 65,5’ten yüzde 70,9’a çıktı. Ayrıca rapor, 22,87 milyon sakatlık nedeniyle yılda 18.970 yaşamın ve 2,09 milyon engelliliğe göre uyarlanmış yaşam yılının kaybedildiğini tahmin ediyor.
AŞIRI SICAĞA MARUZ KALMANIN ÖTESİNE GEÇTİ
Ancak raporda, iklim değişikliğinin işçiler üzerindeki etkisinin aşırı sıcağa maruz kalmanın çok ötesine geçtiği ve bunun bir dizi tehlikeli sağlık durumuyla sonuçlanan bir “tehlikeler kokteyli” yarattığı belirtiliyor. Raporda, işçilerde görülen kanser, kalp-damar hastalıkları, solunum hastalıkları, böbrek fonksiyon bozuklukları ve zihinsel sağlık sorunları da dahil olmak üzere çok sayıda sağlık sorununun iklim değişikliğiyle bağlantılı olduğu belirtiliyor.
İKLİM DEĞİŞİMİ NASIL ETKİLİYOR?
- 1,6 milyar işçi UV radyasyonuna maruz kalıyor ve her yıl 18.960’tan fazla melanom dışı cilt kanseri nedeniyle işle ilgili ölüm yaşanıyor.
- 1,6 milyar kişinin işyerinde hava kirliliğine maruz kalması muhtemel ve bu da her yıl açık havada çalışanlar arasında 860.000’e kadar işle ilgili ölümle sonuçlanıyor.
- Tarımda çalışan 870 milyondan fazla işçinin pestisitlere maruz kalması muhtemeldir ve her yıl 300.000’den fazla ölüm pestisit zehirlenmesine atfedilmektedir.
- Her yıl paraziter ve vektör kaynaklı hastalıklara maruz kalma nedeniyle 15.000 işle ilgili ölüm.