Yürürlüğe giren Türkiye’nin ilk İklim Kanununda, sigortacılara da önemli görevler düşüyor. Bu kapsamda yeni sigorta araçları geliştirilecek, yeşil dönüşüm ve iklim değişikliği ile mücadele desteklerinde sigorta de yer alacak.
SİGORTA GAZETESİ/ÖZEL HABER
Yürürlüğe giren Türkiye’nin ilk İklim Kanununda, sigortacılara da önemli görevler düşüyor. Kanunla, iklim değişikliğinin olumsuz etkileriyle mücadele edilecek, şehirler ve sektörler iklim krizine karşı dayanıklı hale getirilecek. Yeşil büyüme vizyonu ve net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda iklim değişikliğiyle mücadeleyi amaçlayan Kanun, iklim değişikliği ile mücadelede esas olan sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliğine uyum faaliyetlerini, planlama ve uygulama araçlarını, gelirleri, izin ve denetim ile bunlara ilişkin yasal ve kurumsal çerçevenin usul ve esaslarını kapsıyor.
İklim Kanununda sigorta sektörüne de yer verildi. Buna göre kanun kapsamında yer alan finansal araçlara ilişkin esaslarda, “Kurum ve kuruluşlarca iklim değişikliği ile mücadele amacıyla yapılacak faaliyetler ve yatırımlar için; iklim finansmanı ve iklim değişikliğiyle mücadele teşviki kaynaklarının geliştirilmesi, kullanılması, sigorta araçlarının geliştirilmesi, yeşil ve sürdürülebilir sermaye piyasası araçlarının, banka finansmanının ve diğer finansman araçlarının teşvik edilmesi esastır” denildi.
TÜRKİYE SİGORTA BİRLİĞİNE GÖREV
Kanunun Görev, Yetki ve Sorumlulukların yer aldığı maddesinde Türkiye Sigorta Birliğine de yer verildi. Danışma Kurulu’nun Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı başkanlığında; Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği, Türk Sanayicileri ve İşinsanları Derneği, Uluslararası Yatırımcılar Derneği, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği, Finansal Kurumlar Birliği, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Çevre Mühendisleri Odasının karar alıcı düzeyde birer temsilcisi, Başkanlık temsilcisi ile gerektiğinde konusuna göre davet edilecek diğer kamu kurum ve kuruluşlarının, meslek kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve üniversitelerin birer temsilcisinden oluşacağı; Kurulun sekretaryasını Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin oluşturacağı ve Danışma Kurulu’nun, ETS ve uluslararası karbon piyasası ile ilgili strateji ve eylemlere ilişkin istişari nitelikte kararlar alacağı bilgileri yer almaktadır. Bu kararların sekretarya tarafından, Karbon Piyasası Kuruluna sunulması amacıyla gerekçeleriyle birlikte Başkanlığa göndereceği de belirtildi.
SİGORTACILIK ARAÇLARI GELİŞTİRİLECEK
Kanunun, yeşil dönüşüm ve iklim değişikliği ile mücadele desteklerinin kullanımı bölümünde de “Kurum ve kuruluşların kendi mevzuatları çerçevesindeki gelirleri; iklim yatırımlarını yapmak, yaptırmak veya teşvik etmek ile iklim yatırımlarının risk algısını ve borçlanma maliyetlerini azaltmaya yönelik olarak sigortacılık araçlarının geliştirilmesini desteklemek, yeşil ve sürdürülebilir sermaye piyasası aracı ihraçlarını teşvik etmek, garanti temini ile hibe ve finansman maliyeti desteği de verebilecek şekilde finansal araçların geliştirilmesi ve bunların uygulanmasını desteklemek amacıyla ilgili kurum ve kuruluşların görevleri dâhilinde kullanılır” maddesi yer aldı.