Sigorta Gazetesi

Yılın ilk yarısında afetlerin sigortaya maliyeti belli oldu

İklim değişikliğinin etkileri giderek artan aşırı hava olaylarında belirginleşiyor. 2023’ün ilk yarısında, doğal afetlerden kaynaklanan toplam ekonomik kayıplar 120 milyar doları buldu. küresel sigortalı kayıplar ise 50 milyar dolar oldu. Türkiye’deki Şubat depremi hem ekonomik hem de sigortalı kayıplar açısından en maliyetli afet oldu.

2023’ün ilk yarısında doğal afetlerden kaynaklanan küresel sigortalı kayıplar 50 milyar doları buldu. Bu rakam, 2011’den bu yana en yüksek ikinci rakam. ABD’deki fırtınalar, doğal afetlerden kaynaklanan küresel sigortalı kayıpların ana itici gücü oldu.

Türkiye ve Suriye’deki Şubat depremi hem ekonomik hem de sigortalı kayıplar açısından en maliyetli afet oldu. Swiss Re Enstitüsü’nün tahminlerine göre, 2023’ün ilk yarısında tüm sigortalı doğal afet hasarlarının yüzde 70’e kadarı şiddetli gök gürültülü fırtınalardan kaynaklanıyor. Swiss Re Enstitüsü, 2023’ün ilk yarısındaki doğal afetlerin neden olduğu ekonomik ve sigortalı kayıpları açıkladı.

ŞİMDİYE KADARKİ EN YÜKSEK HASAR

Şiddetli konvektif fırtınalar (gök gürültüsü, şimşek, şiddetli yağmur, dolu, kuvvetli rüzgarlar ve ani sıcaklık değişimleriyle ilişkili fırtınalar ) 2023’ün ilk yarısında dünya çapında 35 milyar dolar sigortalı hasara neden oldu. Son 10 yıllık ortalama rakam olan 18,4 milyar doların iki katına çıktı ki, bu rakam şimdiye kadarki en yüksek sigortalı hasar.

Yeni Zelanda, 2023’ün başlarında sadece iki hafta arayla iki şiddetli hava olayıyla sarsıldı ve bu, büyük şehir merkezlerini vuran havayla ilgili tehlikelerin artan riskini vurguladı. Her ikisi de Yeni Zelanda’da 1970’ten bu yana en maliyetli iki sigortalı hasar olayı oldu ve toplam sigortalı kayıpların 2,3 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor .

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİSİ NETLEŞİYOR

İklim değişikliğinin etkileri giderek artan aşırı hava olaylarında belirginleşiyor. Mayıs ortasında kuzey İtalya’nın Emilia-Romagna bölgesinde şiddetli yağışlar, yoğun seller 0,6 milyar doların üzerinde sigortalı kayıplara yol açtı ve bu, 1970’ten bu yana ülkedeki havayla ilgili en maliyetli olaydı. İtalya’da kayıpların yüzde 94’ü sigortasız olduğundan, koruma açığını kapatmak ve hanelerin doğal afetlere karşı finansal dayanıklılıklarını güçlendirmelerine yardımcı olmak için sigortanın rolü önemli hale geldi.

Temmuz ayının başından bu yana ABD, Kuzeybatı Çin ve Güney Avrupa’da bu yıl sıcak hava dalgaları yaşandı. Güney Avrupa’da, kuru hava koşulları ve kuvvetli rüzgarlar, birçok Yunan adasında ve ayrıca İtalya ve Cezayir’de orman yangınlarını (büyük olasılıkla insan faaliyetlerinden kaynaklanan) şiddetlendirdi, ancak hem ekonomik hem de sigortalı kayıplarla ilgili zararları tahmin etmek için henüz çok erken.

Depremler hala en ciddi insani ve mali afetler. Hem ekonomik hem de sigortalı kayıplar açısından en maliyetli tek afet. Türkiye ve Suriye’de maddi hasara yol açan ve bölge genelinde milyonlarca insanın geçimini etkileyen deprem oldu. Swiss Re’ye göre, sigortalı kayıpların 5,3 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Exit mobile version