Sigorta Gazetesi

‘İptal kararı ardından deprem, hasar yükünü artırdı’

Ana Sigorta’nın 3’üncü kuruluş yıldönümü nedeniyle bir açıklama yapan Ana Sigorta CEO’su Arda Tuncay, “Maliyet artışları ve trafik branşındaki teknik zararın yönetilmesi konuları sektörün bir numaralı sorunu olmaya devam edecek. Yılın başında Anayasa Mahkemesi’nin, bedeni hasarların tazminindeki belirsizliği büyük ölçüde ortadan kaldıran düzenlemeleri iptal kararı ve üzerine şubat ayında yaşanan deprem felaketi de sektörün hasar yükünü ciddi boyutta yükseltti” dedi.

Ana Sigorta 3’üncü yaşını kutluyor. Ana Sigorta CEO’su Arda Tuncay, şirket olarak, Nisan 2021’de pandemi sonrası olağanüstü zor koşullarda yola çıktıklarını belirterek, 2022’deki yüksek enflasyon ve döviz kurundaki artışların hasar maliyetlerini ciddi şekilde artırdığını ancak yoğun rekabet ortamında ve zorunlu trafik sigortasındaki tavan fiyat uygulaması nedeniyle, sektörün bu maliyet artışlarını primlere yeteri kadar yansıtamadığını söyledi. Daha ilk yıllarında kendilerini çok bilinmeyenli bir denklemin içinde bulduklarını ifade eden Tuncay, “Tüm bunlara rağmen ikinci yılımızı trafik branşı hariç hedeflediğimiz kârlılık ve yeni kurulan şirketlerin güvenirliklerinin dayanağı olan olumlu hasar performansları ile tamamlıyoruz” dedi.

MALİ GELİR TEKNİK ZARARI KARŞIMIYOR

Arda Tuncay, sektörün hayat dışı branşlarda trafik hariç 22,2 milyar TL kâr açıkladığını, ancak trafik branşındaki 11 milyar TL’lik zarar nedeniyle bu kârın yarıya yakınının gittiğini ve sektör için önemli bir sermaye ihtiyacı doğurduğunu vurgulayarak. “Biz de ikinci yılımızı trafik hariç branşlarda 65,8 milyar TL’lik kâr ile kapattık ve bu da geleceğe güvenle bakmamızı sağlıyor” dedi.

Bu yıl da maliyet artışlarının etkisi ve trafik branşındaki teknik zararın yönetilmesi konularının sektörün bir numaralı sorunu olmaya devam edeceğinin altını çizen Arda Tuncay, yılın başında Anayasa Mahkemesi’nin, bedeni hasarların tazminindeki belirsizliği büyük ölçüde ortadan kaldıran düzenlemeleri iptal kararı ve üzerine şubat ayında yaşanan deprem felaketinin de sektörün hasar yükünü ciddi boyutta yükselttiğini söylerken, “Diğer taraftan faiz gelirlerindeki düşük seyir de, mali gelirlerin teknik zararı karşılamasını sınırlı hale getiriyor” dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜMEYİ YAKALADIK

Şirketin 3’üncü yaşına girmesi nedeniyle bir açıklama yapan Ana Sigorta CEO’su Arda Tuncay “En güçlü yanımız sigortalılarımızın ve acentelerimizin ihtiyaçlarını dinlememiz ve buna göre kendilerini yenilikçi, daha önce denenmemiş sigorta çözümleriyle buluşturan çevik yönetim anlayışımız ve yetkinliğimiz diye düşünüyorum. Ana Sigorta’yı konumlandırırken de şirket anayasası haline getirdiğimiz geleneksel yaklaşımlardan uzak, dinamik bir yapıyı ortaya koymayı hedefledik” dedi.

Sektörün tüm zorluklarına karşın Ana Sigorta’nın hedefleri doğrultusunda ilerlediğini, insan kaynağı ve organizasyonunu büyüttüğünü, insan faktörünü gözeterek teknolojiye yatırım yaptığını ve acente memnuniyeti konusunda önemli bir yol aldığını söyleyen Tuncay “Sürdürülebilir bir gelişme ve büyümeyi yakaladık. Ana Sigorta olarak kısa mesafe değil, maraton koşucusuyuz” dedi.

MÜŞTERİ SAYISI 400 BİNİ GEÇTİ

Arda Tuncay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sektöre ‘Her ANA değer katar’ sloganıyla giren Ana Sigorta, üçüncü yaşına girerken ‘İyi Olmak Zorundayız’ manifestosu ile ulusal medyada sesini duyurmaya başladı. İlk iki yıl kök saldığımız bir dönemdi. Bu esnada sadece acentelerimiz ile olan iletişime yatırım yaptık. Şimdi markamızı duyurma zamanı. Daha ilk yılımızda KİA markasının bize duyduğu güven ile KİA Kasko ürünümüzü piyasaya çıkarttık. Acentelerimizle proje bazlı işler geliştirdik, geliştirmekteyiz. Bu zamana kadar hangi işe odaklandıysak en iyisini yapmayı hedefledik. Şirket kültürümüz olan ‘ne yaparsan yap, en iyi şekilde yap’ felsefemizi şirketimizin manifestosu olarak duyurmak istedik. Köklü bir geçmişi olan Türk Sigortacılık sektöründe var olmak istiyorsanız, iyi olmak zorundasınız.”

Ana Sigorta, ilk poliçesini kestiği 2021 yılından bu yana müşteri sayısını 400 binin üzerine çıkarttı. Halen 410 acente ve Türkiye geneline yaygın 1087 adet anlaşmalı servisle hizmet veren Ana Sigorta, çalışan sayısını yılsonuna kadar 100’e yükseltmeyi planlıyor.

Exit mobile version