Sigorta Gazetesi

İslami finans 4.9 trilyon dolara koşuyor

Açıklanan rapora göre İslami finans sektörü 2025’te 4.94 trilyon dolara ulaşacak. Rapora göre, sektörün küresel varlıkları çift haneli büyümeyi sürdürdü ve 2020’de yüzde 14 artarak 3.374 trilyon dolara ulaştı. İslami finansta ikinci en büyük sektör olan sukuklar 2020’de yüzde 16 büyüdü.

Haber: Oben Ünüvar

İslami finans sektörünün 2025’te 4.94 trilyon dolara ulaşacak. Küresel İslami finans varlıkları 2020’de yüzde 14 artarak, 3.374 trilyon dolara çıktı. Londra Menkul Kıymetler Borsası Grubu (LSEG) şirketi Refinitiv tarafından yayınlanan İslami Finans Geliştirme Göstergesi (IFDI) 2021’e  göre İslami finans sektörünün 2025 yılında 4,94 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

VARLIKLAR ÇİFT HANELİ BÜYÜDÜ

Rapora göre, sektörün küresel varlıkları çift haneli büyümeyi sürdürdü ve 2020’de yüzde 14 artarak 3.374 trilyon dolara ulaştı. İslami finansta ikinci en büyük sektör olan sukuklar, Körfez İşbirliği Konseyi’nin öncülüğünde 2020’de yüzde 16 büyüdü. Rapor, Suudi Arabistan’ın İslami finans varlıklarının 2020’de yüzde 18 artarak 826 milyar dolara yükseldiğini belirtti.

Malezya, Refinitiv tarafından hazırlanan 2021 İslami Finans Kalkınma Göstergesinde (IFDI) en üst sıradaki yerini korudu. Endonezya, ikinci sırada yer alırken, Suudi Arabistan, Bahreyn ve BAE ilk beşte yer aldı.

İSLAMİ FİNTECHLER DİKKAT ÇEKİYOR

Uzmanlar, İslami finans sektörünün iklim hedeflerine ulaşma yolunda dünyanın daha aktif bir katılımcısı olmak için yeni oyuncuları çekmeye ve ürün ve hizmetlerini geliştirmeye devam etiğini belirtiyor.

Kilit İslami finans yetki alanlarının sürdürülebilirlik ve çevre, sosyal ve yönetişim (ESG) politikalarına odaklandığına değinen uzmanlar, 2020’ye bakıldığında, Malezya, Endonezya ve Suudi Arabistan, sosyal ve yeşil projeleri finanse etmek için Sukuk’tan yararlandıkları için dikkate değer aktörler olduğunu vurguluyor.

Uzmanlar, ileriye dönük olarak, Malezya ve Suudi Arabistan merkez bankalarının ilk dijital bankacılık lisanslarını verirken daha fazla gelişme görüleceğini ifade ederek, İngiltere ve ABD’den çıkan İslami fintechlerin de dikkat çekmeye devam ettiğini, Pakistan ve Orta Asya’dan yeni girişler görüleceğini söylüyorlar.

2020’de İslami Finans Piyasalarının İslami Finans Gelişim Göstergesi Değer Puanı

Exit mobile version