Sigorta Gazetesi

‘İsrail en yüksek hasarı olan 10 ülkeden biri’

Coface Türkiye Genel Müdürü Ali Gençtürk, alacak sigortası, İsrail-Filistin savaşının ticarete etkileri hakkında değerlendirmeler yaptı. Gençtürk, İsrail’in, alacak sigortası açısından 2023 yılında hasarları yüksek bir ülke olduğunu belirterek, “Dünyadaki en büyük hasarı olan 10 ülkeden biriydi” dedi.

Editör: AYTAÇ NALLAR

Coface Türkiye Genel Müdürü Ali Gençtürk, İsrail’in, dünyada alacak sigortası açısından en büyük hasarı olan ilk 10 ülke arasında yer aldığını açıkladı. Gençtürk, alacak sigortası, İsrail-Filistin savaşının ticarete etkileri hakkında değerlendirmeler yaptı.

Coface olarak İsrail’de 5 milyar Euro’luk risk taşıdıklarını, bunun sadece 100 milyon Euro’sunun Türk ihracatçılarından kaynaklandığını belirten Gençtürk, şirket olarak İsrail’deki limitleri azaltma anlamında adım atmadıklarını ifade ederek, “Bu olmayacağı anlamına gelmez. Gelişmeler takip edilecektir. Şu anda Türk ihracatçıları açısından taşıdığımız riskler geçerli, herhangi bir azaltıma gitmedik. Herhangi bir hasar olması durumunda da tazminat olursa ödemesini gerçekleştireceğiz” dedi.

İSRAİL’DE HASARLAR DAHA DA ARTACAK

Ali Gençtürk, İsrail’in, alacak sigortası açısından 2023 yılında hasarları yüksek bir ülke olduğunu kaydederek, “Yurt içindeki firmalar çok istikrarlı değildi. Bilançoları çok iyi yönetilmiyordu. İhracattan bahsetmiyorum, kendi içlerinde, yani İsrailli firmanın İsrailli firmaya yaptığı satışlardan bahsediyorum; ciddi hasarlar aldılar. Coface’ın genelinde dünyadaki en büyük hasarı olan 10 ülkeden biriydi. Savaş nedeniyle İsrailli firmaların bilançoları daha da bozulacaksa hasar daha da artacaktır. Türkiye’den, İsrail’e ihracat yapan firmalarımızda çok fazla hasar görmedik” şeklinde konuştu.

ALACAK SİGORTASI ANADOLU’YA YAYILIYOR

Ali Gençtürk, alacak sigortası pazarından da bahsederek, 2022 yılında rekor büyüme olduğunu, bunda enflasyon ve kur artışlarının da katkısı olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aslında birebir enflasyon oranında bir büyümeden bahsediyoruz. 2022’yi yaklaşık 916 milyon TL ile kapattık üretim açısından; hem yurtiçi, hem yurt dışı. 2023’ün ilk altı ayında da yüzde 42 büyüme var.  Dolayısıyla büyüme devam ediyor. Bu sene sonunda rahat 1.2 milyar TL üretim ile kapatılır. Alacak sigortası yaygınlaşıyor, tabana iniyor, Anadolu’ya yayılıyor.”

HASARLARDA YÜZDE 25-30 ARTIŞ VAR

Alacak sigortasında hasarların dünya genelinde arttığını, Türkiye’nin ise bu konuda pozitif ayrıştığını belirten Gençtürk, bunda da devlet desteklerinin, kuvvetli bankacılık sektörünün etkisi olduğunu kaydetti. Hasarların ağırlıklı ihracat tarafında arttığına dikkat çeken Gençtürk, şu açıklamaları yaptı:

“Türk ihracatçılarının aldığı hasarları ödüyoruz, daha çok. 2023 için konuşursak, dünya genelinde hasarlarda yüzde 25-30 artış oldu. Bugüne kadar ilk dokuz ay itibariyle ciddi bir artış. Çünkü devlet destekleri dünya genelinde azaltıldı, Covid çıkışından sonra çok hızlı bir büyüme yaşandı. Bu hızlı büyüme enflasyon getirdi. Enflasyon gelince de merkez bankaları faizleri artırdı. Bu da tüketimi negatif etkiledi. Başta inşaat olmak üzere birçok sektör de bundan olumsuz etkilendi. Enflasyon ve artan faizler alacak sigortasında hasarları da artırır. Neden? Çünkü tüketim azalınca, şirketler satışlarını yeterince arttıramıyor, bilançoları bozuluyor, iyi yönetilemeyen firmalar batmaya başlıyor. Devletten destek alamayınca iflaslardaki artışları net bir şekilde görebiliyoruz. Özellikle İngiltere son iki yıldır sıkıntılı bir dönemde. Almanya’da geçen seneye göre hasarlar artmış durumda. Zaten başta Almanya, Avrupa’da büyüme endişesi var. Daha burada İsrafil-Filistin çatışmasının etkileri yok. Burada tablo iyice olumsuza dönerse petrol fiyatları haliyle yükselecek, bu da enflasyonu artıracak. Hem Türkiye hem dünya geneli için söylüyorum.”

2024’TE EKONOMİ YAVAŞLAYACAK

Ali Gençtürk, özellikle Almanya’da ekonomideki yavaşlamanın Türkiye’yi yakından ilgilendireceğine de vurgu yaparak, “Almanya’daki yavaşlama, Türk ihracatının yavaşlaması demek; çok net bir şekilde. Bunu da son birkaç ayda tekstil sektöründe görüyoruz. Tekstil sektöründeki sıkıntıların ciddi boyutlara geldiğini görüyoruz. Bizim en büyük endişemiz, dünyadaki ticaretin yavaşlaması. 2024’te ilk altı ayda yavaşlamasını bekliyoruz. Perakende sektörünün yavaşlaması direk bize yansıyacaktır. Bunu ne kadar yurtiçi tüketimle çözebiliriz telafi edebiliriz, onu zaman gösterecek” dedi.

Exit mobile version