Sigorta Gazetesi

İşte, 2020’nin en yıkıcı 15 felaketi

2020, afetler açısından en yıkıcı olayların yaşandığı yıl oldu ve 2020, iklim yıkımıyla dolu bir yıl olarak tarihe geçti. Dünyada hemen hemen her yerde de afetler yaşandı. 2020’de, dünyada yaşanan ve en fazla zarara yol açan 15 afet belli oldu. Açıklanan yeni rapora göre, ABD’deki kasırganın maliyeti 41 milyar dolar, Avustralya’daki yangının maliyeti ise 5 milyar dolar. Çekirge istilasının maliyeti ise 8,5 milyar doları geçti.

Editör: Aytaç NALLAR

Counting the cost 2020: A year of climate breakdown (2020 için maliyet hesabı: İklim yıkımıyla dolu bir yıl) başlıklı Christian Aid raporu, 2020’nin en yıkıcı 15 iklim felaketini tespit etti. Rapora göre, Avustralya, ABD, Çin, Hindistan, Japonya’daki seller; Avrupa ve ABD’deki fırtınalar olmak üzere dünyanın her yerinde iklim ile ilgili afetler yaşandı ve milyonlarca insan afetlerden etkilendi. Rapor, mali açıdan en yıkı olayları inceliyor. Bu olaylar da bir milyar dolardan fazla zarara yol açan olaylar. Rapordaki çoğu tahminler sigortalı zararlara dayanıyor. Bu da gerçek zararın daha fazla olduğunu gösteriyor.

Yıkıcı Sonuçlar Doğurdu

Rapora göre Güney Sudan ve Pakistan’daki sel felaketleri daha düşük finansal kayıplar yaratsa da bu afetlerde 500’den fazla kişi zarar gördü ve geçim kaynakları zarar gördü. 2020’de yaşanan afetlerin 10’u 1,5 milyar dolardan fazla maliyete neden olurken, 9’unun sebep olduğu hasarın bedeli 5 milyar doların üzerinde.

Raporda gayrimenkulün daha değerli olduğu zengin ülkelerde karşılaşılan yüksek maliyetler ön plana çıksa da 2020’de yaşanan bazı aşırı hava olayları, gayrimenkulün aynı seviyede fiyatlandırılmadığı yoksul ülkelerde bile yıkıcı sonuçlar doğurdu. Güney Sudan, 138 kişinin ölümüne, bu yılın mahsulünün de yok olmasına neden olan tarihindeki en kötü su taşkınlarından birini yaşadı.

Dünyanın Her Yerinde Afetler Yaşandı

Maliyeti yüksek 10 hava olayının 6’sı Asya’da yaşanırken bunların 5’i de normalden daha yağışlı geçen muson sezonuyla ilişkilendirildi. Afrika’da birçok ülkede yaşanan çekirge istilaları tarımsal mahsulü ve bitki örtüsünü talan ederken 8,5 milyar dolara ulaştığı tahmin edilen hasara yol açtı. İstilaların iklim değişikliğinin tetiklediği olağan dışı yağışlarla ortaya çıkan nemli koşullarla ilişkili olduğu düşünülüyor.

Bununla birlikte, aşırı hava olaylarının etkisi dünyanın her yerinde hissedildi. Avrupa’da yaşanan iki ekstra tropikal siklon, yaklaşık 6 milyar dolarlık hasara yol açtı. Hem benzeri görülmemiş bir kasırga sezonunu hem de yine benzeri görülmemiş bir yangın sezonunu geride bırakan ABD’de hasarın boyutu 60 milyar doları geçti.

2020’de Yaşanan ve Maliyeti En Yüksek Afetler

  1. Avustralya Orman Yangını, maliyeti 5 milyar dolar.
  2. Doğu Afrika Çekirge Sürüsü İstilası, maliyeti 8,5 milyar dolar.
  3. Avrupa, Ciara ve Alex Rüzgar Fırtınası, maliyeti 5,9 milyar dolar.
  4. Hindistan, Sri Lanka, Bangladeş tropikal kasırga, maliyeti 13 milyar dolar.
  5. Atlantik Kasırga Sezonu (ABD, Orta Amerika), maliyeti 40 milyar dolar.
  6. Çin Sel Felaketi, maliyeti 32 milyar dolar.
  7. Hindistan Selleri, Maliyeti 10 milyar dolar
  8. Japonya, Kyushu Selleri, Maliyeti 5 milyar dolar.
  9. Pakistan Selleri, Maliyeti 1,5 milyar dolar.
  10. ABD Batı Kıyısı Yangınları, Maliyeti 20 milyar dolar.

Diğer Büyük Felaketler

  1. Sibirya Sıcak Hava Dalgası (Rusya)
  2. Güney Sudan Selleri
  3. Güney Amerika Yangınları (Brezilya, Uruguay, Arjantin, Paraguay)
  4. Filipinler, Goni ve Vamco Tayfunları
  5. Vietnam Selleri
Exit mobile version