spot_img
Pazartesi, Mayıs 6, 2024

GÜNCEL HABERLER

Ray Sigorta’dan Trink Komisyon

0
Trink Komisyon”Projesi ile Ray Sigorta acenteleri ürettikleri poliçelerin komisyonlarını anında hesaplarına transfer edebiliyor. (BASIN BÜLTENİ) 2023 yılını başarıyla tamamlayan ve 2024 yılına da hızlı bir...

Aktif büyüklüğü 189 milyar TL’ye ulaştı

0
Anadolu Hayat Emeklilik, 2024 yılının ilk çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki (BES) toplam fon büyüklüğü 156,6 milyar TL’yi aşan Anadolu Hayat Emeklilik,...

HDI Hentbol Kadınlar Kupası finali başlıyor

0
HDI Sigorta Hentbol Kadınlar Türkiye Kupası Dörtlü Final maçı, 4-5 Mayıs tarihlerinde Ankara'da oynanacak. Finalde Armada Praxis Yalıkavak ile İzmir Büyükşehir Belediyespor, Konyaaltı Belediyespor...

Magdeburger iş ortaklarıyla bir araya geldi

0
Magdeburger Sigorta, “Bölgeler Buluşması” toplantıları kapsamında İstanbul Anadolu Bölgesi’ndeki iş ortaklarıyla bir araya geldi.  (BASIN BÜLTENİ) Magdeburger Sigorta, “Bölgeler Buluşması” toplantıları kapsamında İstanbul Anadolu Bölgesi’ndeki...

Hepiyi Sigorta’dan Anneler Günü’ne özel kampanya

0
Kampanyalarıyla dikkat çeken Hepiyi Sigorta, yaklaşan Anneler Günü için anlamlı bir kampanya başlattı. (BASIN BÜLTENİ) Kampanya kapsamında Hepiyi Avantajlı Tamamlayıcı Sağlık Sigortası, 3.500 TL yerine...

Anadolu Sigorta Kütüphaneleri büyümeye devam ediyor

0
Anadolu Sigorta’nın 2023 yılında Beykoz’da başlattığı ‘Anadolu Sigorta Kütüphaneleri’ projesi bu sene de büyüyerek devam ediyor. Anadolu Sigorta, okullara kütüphane kurarak çocukların kitap sevgisini...

Sigorta Sektörü Plaj Voleybolu Turnuvası 17-19 Mayıs’ta

0
RS Otomotiv Grubu, geleneksel hale getirdiği Sigorta Sektörü Plaj Voleybolu Turnuvası’nı bu yıl 17-19 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirecek. (BASIN BÜLTENİ) RS Otomotiv Grubu tarafından düzenlenen...

Quick Sigorta’ya YAPDER’den ödül

0
Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği’nin (YAPDER) koordine ettiği Kent ve Yaşam Ödülleri bu yıl 16’ncı kez sahipleri buldu. Bina tamamlama sigortası ürünüyle “sigortalı kentsel...

6 milyar TL net kar, 6,3 milyon poliçe

0
2024 yılının ilk çeyreğini Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik, 6 milyar TL net kâra ulaşırken; hayat ve hayat dışında toplamda 6,3 milyon poliçe...

LÖSEV’li çocuklar yeni yaşlarını DigiZoo’da kutladı

0
Her ay farklı bir gönüllü firmanın ve LÖSEV dostlarının desteği ile gerçekleşen doğum günü kutlamalarının bu ayki adresi Türkiye’nin ilk holografik eğlence parkı Katılım...
Manşetİşte CEO’ların 2024 beklentileri. Karlılık artacak

İşte CEO’ların 2024 beklentileri. Karlılık artacak

CEO’ların, küresel ekonomik olumsuzluklara rağmen 2024 yılında gelir artışı ve kârlılık konusunda iyimser olduğu görülüyor. Ancak jeopolitik riskler konusunda da endişeliler. CEO’ların büyük çoğunluğu jeopolitik riskler nedeniyle yatırım planlarında değişiklikler yapmak zorunda kalıyor.

CEO’ların, küresel ekonomik olumsuzluklara rağmen 2024 yılında gelir artışı ve kârlılık konusunda iyimser olduğu görülüyor. CEO’lar, birleşme ve satın alma işlemlerinde bir toparlanma beklerken, jeopolitik riskleri yönetmek için aktif süreçlerinde iyileştirme yapılması gerektiğine inanıyor. CEO’ların büyük çoğunluğu jeopolitik riskler nedeniyle yatırım planlarında değişiklikler yapmak zorunda kalıyor.

EY (Ernst&Young), CEO Görünümü 2024 Araştırma sonuçlarını açıkladı. Dünya çapında 21 ülkeden bin 200 CEO’nun önümüzdeki döneme dair beklentileri, zorluklar ve fırsatlar üzerine gerçekleştirilen araştırma, CEO’ların önemli çoğunluğunun iyimser olduğunu gösteriyor. Rapora göre stratejik dönüşüm planlarını hayata geçirme konusunda aktif davranan CEO’lar gelir artışında yüzde 64 ve kârlılıkta yüzde 63 artış bekliyor. Rapor; bu dönüşümü gerçekleştiren CEO’ların oranının yüzde 58 olduğunu ve Temmuz 2023’te yüzde 21 olan bu oranın üç katına çıkarak ciddi bir sıçrama kaydettiğini gösteriyor.

Araştırmaya katılan CEO’ların dörtte üçü (%76), küresel ekonominin düşük büyümeyle devam edeceğini veya hiç büyümeyeceğini düşünüyor.  Katılımcıların yüzde 78’i, devam eden enflasyonist baskılar nedeniyle faiz oranlarının “daha uzun süre yüksek” kalması için hazırlanırken, yarıdan fazlası (%57) işletme maliyetinde artış öngörüyor.

BİRLEŞME VE SATIN ALMALAR ARTACAK

Araştırma aynı zamanda 20’den fazla ülkede 300 özel sermaye (PE) liderinin yatırım ve portföy yönetimi görünümlerine ilişkin bakış açılarını da açıklıyor. Ankete katılan PE liderlerinin çoğunluğu (%71) CEO’nun düşüncelerini yansıtarak, mega işlemlerde de artış öngörüyor. Ankete katılan PE liderlerinin yüzde 70’i, 2024’te kurumsal yatırımlarda veya faaliyetlerde artış olacağını tahmin ediyor; bu da bir önceki yıla kıyasla daha canlı bir işlem pazarına işaret ediyor.

CEO’lar, birleşme ve satın alma işlemlerinde bir toparlanma bekliyor. Araştırmaya katılan 10 CEO’dan 8’i (%79) birleşme ve satın alma işlemlerinde 10 milyar ABD dolarının üzerinde bir artış olacağını öngörüyor. Ankete katılan CEO’ların yüzde 36’sı önümüzdeki 12 ay boyunca birleşme ve satın alma yapmayı planlıyor.

CEO Görünümü 2024 Araştırması’na göre ABD, birleşme ve satın alma faaliyetleri açısından en cazip hedef bölge konumunu korurken ABD’yi Japonya, İngiltere, Çin ve Hindistan takip ediyor. Birleşme ve satın alma işlemlerinde ‘gelişmiş üretim’ sektörü en üst sırada yer alan sektör olarak belirleniyor ve bunu ‘bankacılık ve sermaye piyasaları’, ‘sigorta’, ‘tüketici ürünleri’ ve ‘mobilite’ takip ederek ilk 5’te yer alıyor.

STRATEJİK DÖNÜŞÜMDE PROAKTİF OLACAKLAR

Araştırma, CEO’ların stratejik dönüşümde hem olumlu hem de proaktif davrandığını ortaya koyuyor. Ankete katılan CEO’ların yüzde 58’i stratejik dönüşüm planlarını 12 ay içinde hızlandırmayı planladıklarını belirtirken, Temmuz 2023’te yüzde 21 olan bu oran neredeyse üç katına çıkarak önemli bir sıçrama kaydediyor. Temmuz 2023’te CEO’ların yüzde 37’si herhangi bir dönüşüm planı olmadığını söylerken CEO Görünümü 2024 Araştırması’nda ise bu oran sadece yüzde 5 olarak belirtiliyor.

Asya-Pasifik’teki katılımcıların yüzde 58’i ve Avrupa’daki katılımcıların yüzde 55’i; ABD’nin hâkim olduğu Amerika kıtasındaki CEO’ların yüzde 60’ı iş dönüşümlerini hızlandırmayı planlıyor.

CEO’ların öncelikli odak alanları arasında verimlilik artırımları ve maliyet yönetimi stratejileri yer alıyor. Ankete katılan CEO’ların yüzde 42’si ve özel sermaye liderlerinin yüzde 45’i işletme sermayelerini etkin bir şekilde yönetmeye öncelik veriyor. Teknolojiyi verimli bir itici güç olarak benimseyen CEO’ların yüzde 41’i verimliliği artırmak ve iş performansını desteklemek için “yapay zekayı” çıkış noktası olarak görüyor. Dörtte üçü (%76) ise teknolojinin gelir artışı üzerinde çok az etkisi olacağını düşünüyor.

YAPAY ZEKANIN ÖNEMİNİN FARKINDALAR

İtalyan CEO’lar, GenAI’nin kendi işleri üzerindeki önemini kabul ediyor ve CEO’ların yaklaşık yüzde 80’i, rakiplerine göre stratejik bir avantaj elde etmek için GenAI üzerinde hemen harekete geçmeleri gerektiğini kabul ediyor. İtalyan CEO’ların beşte dördünden fazlası (%88) GenAI’nin onları kendi iş modellerini bozmaya zorlayacağı gerçeğini de kabul ediyor.

İngiltere, İtalya’yı yakından takip ediyor; CEO’ların yaklaşık dörtte üçü (%74) şirketlerini GenAI konusunda hızlı hareket etmeye zorlamaları gerektiğinin sinyalini veriyor. Birleşik Krallık CEO’larının dörtte üçünden fazlası (%77), yapay zekâ uzmanlığına sahip olduğunu iddia eden şirketlerde keskin bir artış olduğunu ve bunun da güvenilir tedarikçileri, ortakları veya birleşme ve satın alma (M&A) hedeflerini belirlemeyi zorlaştırdığını kabul ediyor.

Alman CEO’ların yüzde 97’si yapay zekaya önemli yatırımlar yapıyor veya planlıyor olsa da yalnızca yüzde 64’ü  GenAI konusunda hemen harekete geçmeleri gerektiğini düşünüyor. Harekete geçme aciliyeti, faydalar ve riskler arasındaki mevcut belirsizlikten etkilenirken, bu da bir yapay zekâ stratejisi uygulanmasını zorlaştırıyor.

JEOPOLİTİK RİSKLER KONUSUNDA ENDİŞELİLER

Önümüzdeki 12 ay içinde dünya nüfusunun yarıdan fazlasının oy verme kabinine gideceği göz önüne alındığında, CEO’lar jeopolitik risklerin ve potansiyel iş etkilerinin son derece farkında. Ankete katılanların dörtte üçünden fazlası (%78), popülist hareketlerin jeopolitik belirsizliği artırması ve ticari zorluklar oluşturmasından endişe duyuyor. Ankete katılanların yüzde 76’sı, 2024’teki büyük seçimlerde yapay zekanın siyasi olarak kötüye kullanılması konusunda da endişeli.

Çoğu CEO, kuruluşlarının jeopolitik belirsizliği karar alma süreçlerine entegre etme becerisinden emin olsa da katılımcıların neredeyse yarısı (%48) jeopolitik riskleri yönetmek için aktif süreçlerinde iyileştirme yapılması gerektiğine inanıyor. Aslında, ankete katılan CEO’ların ve PE liderlerinin yüzde 98’i, belirli iş kollarından çıkmak (CEO yanıt verenlerin %32’si ve PE yanıt verenlerin %38’i) veya planlanan bir yatırımı ertelemek (CEO yanıt verenlerin %42’si ve PE katılımcılarının %32’si) dahil olmak üzere yatırım planlarında değişiklikler yapmak zorunda kalıyor.

İLGİLİ HABERLER