Sigorta Gazetesi

İşte, sağlık teknolojisinde gelecek trendleri

Sağlık Teknolojisi Healthtech 2022 Raporu yayınlandı. Healthtech pazarının 2025 yılına kadar yüzde 25’lik bir büyüme ile yaklaşık 660 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye’de, 2016 yılından bu yana healthtech alanına yapılan yatırımlarda dikkat çekici bir artış gözlemleniyor. Raporda healthtechin gelecekte kullanım alanları 6 ana başlık ve 14 farklı alanda sıralanıyor.

Healthtech pazarının 2025 yılına kadar yüzde 25’lik bir büyüme ile yaklaşık 660 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye’de, 2016 yılından bu yana Healthtech alanına yapılan yatırımlarda dikkat çekici bir artış gözlemlenirken, özellikle teknolojinin gelişmesi, yapay zekanın ve makine öğreniminin günlük hayatta daha fazla rol alması bu alana verilen önemi arttırmış durumda.

GOOINN’in Derinlemesine Sağlık Teknolojisi Healthtech 2022 Raporu yayınlandı. Rapor, Covid-19 pandemisinin; tüm sağlık sistemini temelden dönüştüren ve dijitalleştirilmiş sağlık hizmetlerini geliştiren healthtech pazarının hızla ve büyük ölçekte geliştirilmesinde ve benimsenmesinde büyük bir katalizör görevi gördüğünü ortaya koydu. Raporuna göre, 2016 yılından bu yana global olarak 5,5 kat artış yaşanan ve 2019 yılında 175 milyar dolar değerinde olan healthtech pazarının 2025 yılına kadar yüzde 25’lik bir büyüme ile yaklaşık 660 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Raporda, küresel pandeminin sanal hizmetlere olan talebi artırmasıyla 2021 yılında healthtech sektörüne yapılan yatırımların 34 milyar dolar ile rekor kırdığı belirtiliyor. Buradaki en büyük yatırım 2.4 milyar dolar ile akıl sağlığı (mental health) alanına yapıldığı görülüyor.

TÜRKİYE’DE YATIRIMLARDA ARTIŞ

Türkiye’de ise, 2016 yılından bu yana healthtech alanına yapılan yatırımlarda dikkat çekici bir artış gözlemleniyor. Özellikle teknolojinin gelişmesi, yapay zekanın ve makine öğrenmesinin günlük hayatta daha fazla rol alması bu alana verilen önemi arttırmış durumda. 2020 yılına kadar yapılan yatırımlar ise, pandemiden sonra iki katına çıktı. Türkiye’de aktif olan startup sayısı satın almalar ile birlikte bugün 538 iken, 2008 ile 2022 yılları arasında bu alana 40.98 milyon dolar yatırım yapıldığı gözlemlendi. Diğer yandan, çevrimiçi sağlık hizmetleri ve mindfullnes alanında hizmet veren startuplara olan ilginin fazlalaştığı da bir gerçek.

Raporda, healthtechin gelecekte kullanım alanları 6 ana başlıkta 14 farklı alanda sıralanıyor: Ana başlıklar; yönetim, cerrahi, ilaç geliştirme, fitness, tanı&hata azaltma ve akıl sağlığı. 14 farklı alan ise; telehealth, mHealth, giyilebilir cihazlar, genomik, robotik cerrahi, anti-aging, assistive tech, fertility tech, gen tedavisi, tıbbi dış iskelet ve protez, mental health tech, nanotıp, nöroteknoloji ve sleep tech olarak sıralandı.

EN ÇOK KULLANILAN 14 TEKNOLOJİ

Raporda ayrıca, gelişen teknolojilerden faydalanarak derinlemesine sağlık hizmeti vermek için en çok kullanılan 14 sağlık teknolojisi şu şekilde sıralanıyor; Uzaktan Hasta İzleme (Remote Patient Monitoring, RPM), Yapay Zeka, Blokzincir, Makine Öğrenimi, Internet of Things (IoT), Giyilebilir Teknoloji, Sanal ve Artırılmış Gerçeklik (Virtual and Augmented Reality), Büyük Veri Analitiği, Ses Tanıma, Chatbot, Robotik Teknoloji, Mobil Uygulamalar, Biyobaskı ve Nöroteknoloji.

Healthtech 2022 raporuna göre; uzaktan teşhis, bakım noktası testi (point of care testing), moleküler ve genetik testler, mobil sağlık uygulamaları, giyilebilir teknolojiler, tamamlayıcı tanı testleri, ses teknolojisi, sağlıkta yapay zekanın kullanımı, kapalı devre insülin pompaları, taşınabilir diyaliz makineleri, dijital terapötikler (DTx) ve elektronik sağlık kaydı (Electronic Health Records, EHR) gibi trendler sağlık teknolojilerinin geleceğini şekillendirecek.

GELECEKTE BİZLERİ NELER BEKLİYOR?

Raporda, gelecekte sağlık teknolojilerinin birçok farklı alanda hayatımıza girmesiyle bizi nasıl bir dijitalleşmenin beklediği şu şekilde öngörülüyor:

Exit mobile version