Insurance Europe (Avrupa Sigorta Birliği), Avrupa genelinde iklim değişikliğine bağlı kayıpların yalnızca yüzde 25’inin sigorta kapsamında olduğuna dikkat çekerek, iklim koruma açığının üstesinden gelmeye yönelik temel önerilerini sıraladı.
Avrupa genelinde iklim değişikliğine bağlı kayıpların yalnızca yüzde 25’i sigorta kapsamında. Insurance Europe (Avrupa Sigorta Birliği), yaptığı açıklama ile iklim değişikliği karşısında sigorta koruma açığının nasıl üstesinden gelineceğine değiniyor.
Açıklamada, yayınlanan rapora dikkat çekilerek, “Bugün yayınlanan bir rapor, iklim değişikliğinin neden olduğu koruma açığının nasıl azaltılacağına dair tavsiyelerde bulundu. Nihai rapor, ilk olarak 2021’de Avrupa Komisyonu tarafından başlatılan ve sigorta sektörü de dahil olmak üzere çok çeşitli paydaşları bir araya getiren bir girişim olan İklim Dayanıklılığı Diyaloğu’nun sonucudur” denildi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
İklim değişikliğinin neden olduğu doğal afetlerin giderek daha yoğun ve sık hale geldiğini kabul eden rapor, ülkeler arasında büyük farklılıklar olsa da, bugün Avrupa genelinde iklim değişikliğine bağlı kayıpların yalnızca yaklaşık yüzde 25’inin sigorta kapsamında olduğunu belirtiyor.
Raporun eş raportörü olarak görev yapan Insurance Europe’un kişisel ve genel sigorta başkanı Nicolas Jeanmart şunları söyledi: “İklim değişikliği, toplumlarımız için büyük bir zorluk olmasının yanı sıra, sigorta endüstrisinin koruma sağlamadaki kritik rolünü de tehdit ediyor. Sektör geniş ve uygun fiyatlı sigorta sunmaya devam edecekse, hem sera gazı emisyonlarını radikal bir şekilde azaltmalı hem de topluluklarımızdaki dayanıklılığı güçlendirmeliyiz. Sigortacıları, tüketicileri, işletmeleri ve politika yapıcıları dinlemek, öğrenmek ve somut çözümler sunmak için bir araya getirmek, ileriye giden yollardan biridir”
KORUMA AÇIĞINA KARŞI ÖNERİLER
Raporun iklim koruma açığının üstesinden gelmeye yönelik temel önerileri arasında şunlar yer alıyor:
- Risk farkındalığını artırın – tüketiciler için erişilebilir araçlar geliştirin ve her bölgenin ihtiyaçlarına özel daha fazla bilgi sunun.
- Uygun risk değerlendirmelerini sağlamak için veri fırsatlarından yararlanın.
- Poliçe sahiplerine uyum önlemlerini uygulamaları için tavsiyelerde bulunmak ve teşvik etmek.
- Dayanıklılığı artırmak için sorumluluğu paylaşın ve bir dizi paydaşı dahil edin.
- Satın alınabilirlik ve sigortalanabilirlik gibi ikiz zorluğu ele almak için daha yüksek düzeyde karşılıklılık, kamu-özel ortaklıkları ve/veya sübvansiyonları düşünün.