SEDDK, trafik sigortaları ile ilgili yeni bir genelge yayımladı ve trafik sigortası satmaktan kaçınan sigorta şirketlerine yönelik yeni kriterleri belirledi. SEDDK’nın yayımladığı genelge kamuoyunda, ‘Trafik sigortasında yeni dönem’, ‘trafik sigortasında azami primleri SEDDK belirleyecek’ şeklinde yanlış anlaşıldı. İşte, doğrusu…
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), trafik sigortaları ile ilgili yeni bir genelge yayımladı ve trafik sigortası satmaktan kaçınan sigorta şirketlerine yönelik kriterleri belirledi. SEDDK’nın yayımladığı genelge kamuoyunda, ‘Trafik sigortasında yeni dönem’, ‘trafik sigortasında azami primleri SEDDK belirleyecek’ şeklinde yanlış anlaşıldı.
2023 yılının Ocak ayında SEDDK, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliğin Poliçe Düzenlemekten Kaçınma Hallerini düzenleyen bir Genelge yayımlamış ve genelgeyle, hangi durumların trafik sigortası satmaktan kaçınma olacağına açıklık getirmişti.
İşte SEDDK, geçtiğimiz günlerde yeni bir genelge yayımlayarak, 2023’ün Ocak ayındaki genelgede değişikliğe gitti ve trafik sigortası satmaktan kaçınma kriterlerini yeniden belirledi.
HANGİ HALLER KAÇINMA SAYILACAK?
Peki, yeni genelge ile neler değişti? SEDDK, poliçe düzenlemekten kaçınma hallerini yeni genelgede tek tek sıraladı.
- Aylık düzenlenen poliçe sayısının, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 30 veya daha fazla azalması kaçınma sayılacak.
- Düzenlenen poliçe sayısı itibariyle aylık pazar payı oranının aynı döneme ilişkin kasko branşı pazar payı oranının yüzde 30 veya daha altında olması kaçınma sayılacak.
- Trafik sigortasında, 7. ve 8. basamakta düzenlenen poliçe sayısına göre asgari poliçe sayısının; 4. basamakta aylık yüzde 30, haftalık yüzde 25… 5. basamakta aylık yüzde 17, haftalık yüzde 15… 6. basamakta aylık yüzde 17, haftalık yüzde 13’ün altında kalması kaçınma hali sayılacak.
- Tüzel kullanım tipindeki motorlu araçlarda aylık ve haftalık düzenlenen trafik sigortası poliçe sayılarının yüzde 7’sinin, aynı dönemde özel kullanım tipinde düzenlenen trafik sigortası poliçe sayılarının yüzde 4’ünün altında kalması kaçınma hali sayılacak.
- Trafik sigortası poliçe primi teklif verme sürecinin uzatıldığının veya makul bir sürede sonlandırılmadığının tespit edilmesi, trafik sigortası poliçesine ilişkin tahsilat sürecinin uzatıldığının veya makul bir sürede sonlandırılmadığının tespiti kaçınma sayılacak.
- Son 12 aylık dönemde kara araçları sorumluluk branşı brüt prim üretiminin toplam brüt prim üretimindeki payı yüzde 50 ve üzerinde olan şirketler için kaçınma hali teşkil etmeyecek.
UYMAYANLARA HANGİ YAPTIRIM UYGULANACAK?
12 Ağustos 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortasında tarife uygulama esasları hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğe göre; poliçe düzenlemekten kaçındığı tespit edilen sigorta şirketlerinin SEDDK tarafından, trafik sigortasında veya tüm sigorta branşlarında poliçe düzenleme ve yenileme yetkisi 3 günden az, 30 günden fazla olmamak üzere geçici olarak durdurulabilecek. Kaçınmanın devam etmesi halinde SEDDK, bu süreler iki katına kadar arttırılabilecek veya diğer tedbirleri uygulayabilecek.
2023 OCAK AYINDAKİ GENELGEDE KAÇINMA HALLERİ NEYDİ?
- Trafik sigortasında son 1 yılda düzenlenen poliçe sayısının, son 3 yılın aynı döneminde düzenlenen ortalama poliçe sayısına göre yüzde 20 veya daha fazla azalması,
- Trafik sigortasında son 3 ayda düzenlenen poliçe sayısının, son 3 yılın aynı döneminde düzenlenen ortalama poliçe sayısına göre yüzde 30 veya daha fazla azılması,
- Trafik sigortasında, son 1 ayda düzenlenen poliçe sayısının, son 3 ayda düzenlenen aylık ortalama poliçe sayısına göre yüzde 30 veya daha fazla azalması,
- Trafik sigortasında, son bir haftada düzenlenen poliçe sayısının, son 3 ayda düzenlenen haftalık ortalama poliçe sayısına göre yüzde 40 veya daha fazla azalması,
- Trafik sigortasında, 7. basamakta düzenlenen poliçe sayısına göre asgari poliçe sayısının; 4. basamakta son 1 ayda yüzde 33, son bir haftada yüzde 25… 5. basamakta son bir ayda yüzde 20, son bir haftada yüzde 15… 6. basamakta son bir ayda yüzde 17, son bir haftada yüzde 13…
- Trafik sigortasında, tüzel kullanım tipindeki motorlu araçlarda son 1 ayda ve son 1 haftada düzenlenen poliçe sayılarının yüzde 7’sinin; aynı dönemde özel kullanım tipinde düzenlenen poliçe sayılarının yüzde 4’ünün altında kalması,
- Sigorta şirketinin son 3 ayda düzenlediği trafik sigortası poliçe sayısının sektör genelinde düzenlenen trafik sigortası poliçe sayısına oranının aynı dönemde şirketin kasko branşında düzenlediği poliçe sayısının kaskoda sektör genelinde düzenlenen poliçe sayısına oranının yüzde 40 veya daha altında olması,
- Trafik sigortası poliçe primi teklif verme sürecinin uzatılmasının veya makul sürede sonlandırılmamasının tespiti,
- Poliçeye ilişkin tahsilat sürecinin uzatılması veya makul sürede sonlandırılmamasının tespiti,
hallerini, SEDDK, poliçe düzenlemeden kaçınma olarak sayacak.