SEDDK Başkanı Davut Menteş, “Serbest tarifeye geçiş bir süreç. Bizim de arzumuz bu yönde” diyerek, trafik sigortasında serbest tarifeye geçilememesinin nedenlerini anlattı.
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Davut Menteş, trafik sigortasında serbest tarifeye geçilememesinin nedenlerini anlattı. Menteş, günde ortalama 120 bin trafik poliçesi düzenlendiğini, 30 milyonun üzerinde araç olduğunu belirterek, geçen sene 29 milyon trafik poliçesi düzenlendiğini ve yüzde 80’nin üzerinde sigortalılık oranı olduğunu söyledi.
ÜÇ SENE ÖNCE NEYSE BUGÜN DE O
Davut Menteş, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) düzenlediği ‘Türkiye’de Sanayinin Sigortalanması: Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ toplantısında yaptığı konuşmada trafik sigortası hakkında da değerlendirmelerde bulundu.
Trafik sigortası ile ilgili gündemin bu yılın başından itibaren alevlendiğini ifade eden Menteş, “Konu egzajere ediliyor. Bazı aracılar hiçbir sigorta şirketinin sigorta yapmadığını söylüyor. Günün sonunda bakıyorsunuz günlük 120 bin poliçe yapılıyor. Üç sene önce poliçeleşme oranı neyde bugün de o. Günün sonunda poliçeleşiyor” dedi.
YETERLİ PİYASA DERİNLİĞİ OLUŞMADI
Davut Menteş, trafik sigortasında serbest tarifeye geçiş arzusunda olduklarını, 2017 yılından bu yana trafik sigortasında tarife uygulandığını vurgulayarak, şunları söyledi:
“Serbest tarifeye geçemememizin en önemli nedeni, 22 trafik ruhsatı bulunan şirket var. Pazarı yüzde 75’i ilk 8 şirkette. Dolayısıyla serbest tarifeye geçiş alanında yeterli piyasa derinliği olmadığı için bir anda fiyatların yukarı gidebileceğini düşünebiliriz. Piyasanın daha derinleşmesi, güçlü oyuncuların pazardan yüksek pay alması serbest tarifeye geçmemiz için ana koşullardan biri. Son iki ayda yaptığımız düzenlemeler 7 şirketin yüzde 75 pay alması yerine 15 şirkete yaymak. Buna dönük tedbirler aldık. Birkaç şirkette birikmesini istemiyoruz. Tedbirlerin sonuçlarını inleyeceğiz.”