Sigorta Gazetesi

İşte, Türkiye’nin Tasarruf Finansı Haritası

Birevim, Tasarruf Finansı Haritasını çıkarttı. Ülke genelinde kişi başı aylık tasarruf miktarı ortalaması 719 TL. Yaklaşık her 4 kişiden 1’i borçlu. Kredi kullanmama oranı yüzde 36, kredi dışı borçluluk oranımız yüzde 11. En yüksek tasarruf yapma oranı yüzde 39 ile İzmir. En genç tasarrufa başlama yaşı 25-26 ile Konya. Tasarruf araçlarında ise en yüksek evde nakit tutma oranı yüzde 25 ile Ankara. En yüksek kişi başı aylık tasarruf miktarına 1.645 TL ile Bursa ve en düşük kişi başı aylık tasarruf miktarına 490 TL ile Adıyaman sahip.

Editör: Aytaç NALLAR

Birevim, “180 Günde Tasarruf Seferberliği” kapsamında Türkiye’nin ‘Tasarruf Finansı Haritası’nı çıkartıyor. Bu amaçla, Türkiye temsili genel ve iller bazlı olmak kaydıyla ayrı ayrı gerçekleştirilen “Tasarruf ve Finans Davranışlarına Yönelik Tutum Araştırmaları” projesinde, şu ana kadar Türkiye geneli ve 8 ilin özel araştırmaları sonuçlandırıldı. Türkiye temsili ve Ankara, İzmir, Bursa, Konya, Samsun, Trabzon, Giresun ve Adıyaman özel araştırmalarında ilginç sonuçlar elde edildi.

Birevim’in yaptığı araştırmanın satış başları şöyle:

İşte, 8 İlin Tasarruf Haritası

8 ile yönelik yapılan Tasarruf Finansı Haritası’nın, iller bazında sonuçları da satır başları ile şu şekilde:

Pandemi Tasarrufu Nasıl Etkiledi?

Araştırmalarda pandeminin etkileri de soruşturuldu. Konya yüzde 77,5 ile tasarrufları en çok azaldığını düşünen il oldu. Konya’yı, yüzde 68 ile Bursa izledi.

Pandemiden dolayı tasarruflarının azaldığını düşünenlerin en düşük oranı yüzde 13 ile Trabzon’dan çıktı. Ankara yüzde 17, Samsunlular yüzde 28, Adıyamanlılar yüzde 30, Giresunlular yüzde 40, İzmirliler yüzde 50 azaldığını düşünüyor. Bu kriterde Trabzonluların yüzde 75’inin ve Adıyamanlıların yüzde 63’ünün bu dönemde tasarruflarının artığını düşünmeleri dikkat çekici bir sonuç oldu.

“Tasarruf Amaçları, Yatırım Amaçlarına Paralel”

Birevim Genel Müdürü Mahir Orak

Araştırma hakkında açıklamalar yapan Birevim Genel Müdürü Mahir Orak, Türkiye genelinde tasarruf yapma oranının yüzde 72’ye çıktığını belirterek, şunları söyledi: “Geri kalan yüzde 28’lik kısım ise, imkanlarını zorlamaları durumunda tasarruf edebileceklerini belirtmişlerdir. Türk insanın tasarruf amaçları, yatırım amaçlarına paralel çıktı. Bu sonuç bile, insanımızın tasarrufu bir yatırım aracı olarak görmeye başladığını gösteriyor. Türk insanının en önemli tasarruf yapma amacı yüzde 50 ile konut sahibi olmaktır. Bunu yüzde 22 ile araba sahibi olmak takip ediyor. Türkiye genelinde banka vadesiz mevduat hesabı kullanma oranı yüzde 40, vadeli mevduat kullanma oranı ise yüzde 23’tür. Tasarruf araçları arasında altın yüzde 22 ve evde nakit ise yüzde 12 oranında kullanılıyor. İnsanımızın ülke genelinde kişi başı aylık tasarruf miktarı ortalaması 719 TL ve imkanların zorlanması halinde tasarruf edilebilecek aylık kişi başı miktar ise ortalama 657 TL’dir. Türk insanın yatırım için kullandığı araçlar, açık ara denebilecek farklarla konut ve otomobildir. Yani tasarruf amaçlarına paraleldir.”

Exit mobile version