Sigorta Gazetesi

İşveren çalışanı aşı ve PCR testine zorlayabilir mi?

Aşı zorunlu hale getirilmedikçe, işveren, çalışanını aşıya zorlayamaz, aşı olmuyor diye de iş sözleşmesini sonlandıramaz. Ayrıca ne aşı konusunda ne de test konusunda bugüne kadar emsal teşkil edecek bir yargı kararı da bulunmuyor. Ancak önümüzdeki günlerde hem aşı hem de test konusunda çokça davalar açılacak.

Bir süredir hem işverenlerden hem de çalışanlardan malum konu hakkında çokça soru alıyorum; ‘işveren, çalışana, kovid-19 aşısını zorunlu tutabilir mi, aşı yaptırmayan çalışanı işveren, işten çıkartabilir mi?’. Son günlerde, bunlara bir yenisi daha eklendi; o da, ‘işveren, aşı yaptırmayan çalışana PCR testini zorunlu tutabilir mi?’ sorusu. Malum, 6 Eylül’den itibaren konser, sinema, tiyatro gibi kişilerin toplu olarak bulunduğu faaliyetler ile uçak, otobüs, tren veya diğer toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirecekleri şehirlerarası seyahatler için PCR testi zorunluluğu getirildi. Hal böyle olunca da aşı olmayan çalışanlar, ‘6 Eylül’den itibaren işveren PCR testi ister mi?’ diye merak ediyor.

Aşı ve test konusunun hem sosyal güvenlik boyutu hem de hukuki boyutu var. İşin hukuki boyutunu uzman avukatlara sordum. Kanuni terimlerle kafanızı fazla karıştırmadan, işveren ve çalışanların sorularına açıklık getireyim. Daha iyi anlaşılması için de madde madde anlatayım.

Yasal Zorunluluk Bulunmuyor

Çalışanı İşten Çıkartabilir Mi?

Zorunlu PCR Testi İsteyebilir

Özetleyecek olursam; aşı zorunlu hale getirilmedikçe, işveren, çalışanını aşıya zorlayamaz, aşı olmuyor diye de iş sözleşmesini sonlandıramaz. Ayrıca ne aşı konusunda ne de test konusunda bugüne kadar emsal teşkil edecek bir yargı kararı da bulunmuyor. Ancak edindiğim izlenim şu ki, önümüzdeki günlerde hem aşı hem de test konusunda çokça davalar açılacak.

Okuyucuya önemli not: Aşı hakkım çıkar çıkmaz koşa koşa ilk dozumu da ikinci dozumu da yaptırdım. Şimdi de dört gözle üçüncü doz aşıyı bekliyorum; o hakkım çıksın, yine koşa koşa yaptıracağım. Çünkü, bu salgının aşısız atlatılamayacağının bilincinde olanlardanım. Bu notu neden düştüm? Yukarıda yazdıklarımı birileri başka tarafa çekmesin diye.

Noyan Doğan/Hürriyet Gazetesi

Exit mobile version