Sigorta Gazetesi

İzmir’deki kaza madencilerin sigortasını gündeme getirdi

İzmir’in Kınık ilçesinde Polyak Eynez Enerji Üretim Madencilik’e ait maden ocağında meydana gelen kazada 56 işçi yaralanırken, can kaybının olmaması sevindirici gelişme. Kaza ise patlama ya da göçükten kaynaklanmadı. İzmir’deki kaza Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası’nı gündeme getirdi.

Haber: Oben ÜNÜVAR

İzmir’in Kınık ilçesinde Polyak Eynez Enerji Üretim Madencilik’e ait maden ocağında meydana gelen kazada 56 işçi yaralandı. Can kaybının olmadığı kaza sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulunca soruşturma başlatıldı. Yapılan açıklamaya göre de meydana gelen kazanın patlama veya göçükten kaynaklanmadığı belirtildi.

İzmir’de meydana gelen kaza maden çalışanlarına yönelik Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigortasını gündeme getirdi. Peki, nedir Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası ve kimler sigortadan yararlanabilir?

Soma faciasından sonra yapılan düzenleme ile tüm maden işletmelerine, çalışanlarını, kaza sonrası vefat ve sakatlık risklerine karşı kaza sigortası ile sigortalama zorunluluğu getirildi. Sağlık giderleri ise sigorta kapsamında değil.

MADENLERE SİGORTA DENETİMİ GELDİ

Zorunlu sigorta uygulaması 2015 Mayıs ayında başladı. Buna göre; bir taraftan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı maden işletmelerini denetlerken, diğer taraftan da sigorta şirketleri ocakların güvenli ve standartlara uygunluğunu denetliyor.

Maden işletmesinin asgari sigorta şartlarını sağladığının tespiti üzerine o madendeki tüm çalışanlar kaza sigortası ile sigortalanıyor. Eğer işletme sigorta şirketinin istediği şartlara uygun değilse sigorta yapılmıyor. Sigortası olmayan maden ocağının faaliyeti durduruluyor. Sigorta şirketinin ikinci denetiminde halen güvenli çalışma ortamı yaratılmamışsa, yani sigortanın istediği şartlar yerine getirilmemişse, maden işletmesinin ruhsatı iptal ediliyor. Daha açık bir anlatımla; sigorta varsa maden işletmesi faaliyetine devam ediyor; sigortalanmıyorsa, çalışanlar açısından güvenli olmadığından dolayı ruhsatı iptal ediliyor.

MADENDİ BAŞINA 150 BİN LİRA TEMİNAT

Maden işletmeleri de her bir çalışanı için yıllık 700 lira prim ödeyerek, olası bir kazada vefat ve sakatlık risklerine karşı sigorta yaptırıyor. Sigorta şirketi de bu prim karşılığında kişi başına sakatlık ve vefat durumlarına karşı 150 bin lira teminat veriyor.

Maden işletmesi bir nedenden dolayı zorunlu olmasına karşın sigortayı yaptırmaz ve o madende de herhangi bir kaza meydana gelip, çalışanlar bu kazadan dolayı zarar görürse; devreye Güvence Hesabı giriyor, sakat kalanlara sakatlık tazminatı, kazada ölenlerin yakınlarına da vefat tazminatı ödüyor. Sonra da sigorta yapılmadığından dolayı ödenen tazminatın tamamını maden sahibinden rücu yoluyla geri alıyor.

Bugüne kadar da 120 binin üzerinde maden çalışanı zorunlu sigorta ile sigortalandı. Sigorta şirketleri tarafından yapılan denetimlerde ise neredeyse her iki madenden birinin riskli ve standartlara uygun olmadığı ortaya çıktı.

SİGORTA KAPSAMINA GENELER GİRİYOR?

Sigorta kapsamına da yer altı ve yer üstü kömür madenciliği, kömürden başka yer altı madenciliği faaliyetlerinde bulunan gerçek ve tüzel kişiler, söz konusu faaliyetleri sırasında meydana gelebilecek kazalar sonucu tesislerinde istihdam ettikleri, üretim ve üretim hazırlığı faaliyetinde bulunan personeli için Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası yaptırmak zorunda. Sigorta kapsamında aniden ve hiç beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan gazların solunması, yanık ve ani bir hareket neticesinde adale ve sinirlerin incinmesi, burkulması ve kopması da giriyor.

Sigorta kapsamında verilen ölüm teminatı ile kazanın gerçekleşmesi sonucunda, sigortalının kaza gerçekleştikten sonra 2 yıl içinde hayatını kaybetmesi durumunda sigortalının hak sahiplerine vefat tazminatı ödeniyor. Sürekli sakatlık teminatı ile de kazanın gerçekleştikten sonraki 2 yıl içerisinde sürekli bir sakatlığa yol açması durumunda tıbbı tedavi süreçleri sonunda gerekli ödemeler sigortalının tarafına yapılıyor.

Exit mobile version