Sigorta Gazetesi

‘Kalifiye iş gücü eksikliği ile 10 risk arasında’

Nart Sigorta İcra Kurulu Başkanı Denise Nart, uluslararası ilk 10 risk arasında kalifiye iş gücü eksikliğinin bulunduğunu belirterek, “Kalifiye iş gücü eksikliği yedinci sırada karşımıza çıkıyor. Kalifiye iş gücü eksikliği ilk defa uluslararası ilk on risk sıralamasına girmiş bulunuyor” dedi.

Nart Sigorta İcra Kurulu Başkanı Denise Nart, kalifiye iş gücü eksikliğinin uluslararası ilk 10 risk sıralamasına girdiğini belirterek, kalifiye iş gücü riskine dikkat çekti. Nart Sigorta ve Reasürans Brokerliği’nin iş dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getirdiği Danışmanlar Kurulu Toplantısı’nda konuşan Nart, dünya çapında ilk 2 bin şirketin risk yöneticileriyle yapılan risk algılama anketinin 2022 sonuçlarına değindi.

Nart, anket sonuçlarına göre siber risklerin ilk sırada, iş durmasının ikinci sırada, doğal afetlerin ise üçüncü sırada yer aldığını ifade ederek, “Onu, salgın hazırlıkları takip ediyor. Ardından beşinci sırada yukarıya tırmanan mevzuat ve yönetmelik değişikliği geliyor. Bir önceki sene dokuzuncu sıra bulunan ve bu sene altıncılığa tırmanan iklim değişikliği riski sanırım ilerleyişini sürdürecek. Kalifiye iş gücü eksikliği yedinci sırada karşımıza çıkıyor. Kalifiye iş gücü eksikliği ilk defa uluslararası ilk on risk sıralamasına girmiş bulunuyor” dedi.

TOPLAM PRİM HACMİ 107 MİLYAR TL

Sigorta sektörüne de değinen Denise Nart, dünya sigorta sektörünün 7 milyar dolar prim hacmi ve yüzde 6 büyümeyle yılı kapatacağını kaydetti. Türkiye sigorta pazarının ise ikinci çeyrekte yaklaşık yüzde 95 büyüdüğünü vurgulayan Nart, “Toplam prim hacmi ise 107 milyar TL’ye ulaştı. Detay büyüme eğrilerine baktığımızda en yüksek üretim artışına sahip dallar sağlık, trafik, genel sorumluluk, kasko ve nakliyat sigortaları oldu. Sektörde büyümeyi aşağıya çeken branşlar ise yangın, hayat ve kefalet sigortaları” şeklinde konuştu.

ŞİRKETLER ZORLU SÜREÇTEN GEÇİYOR

Denise Nart, Türk sigorta şirketlerinin son zamanların en zorlu süreçlerinden birini yaşadığını da vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sektör yılın ikinci çeyreğini 939 milyon TL zararla kapattı. Ekonomide yaşanan sıkıntılar, özellikle bazı branşlarda yapılan mevzuat düzenlemeleri sigorta sektöründe ciddi zararlar yazılmasına sebep oluyor. Yüksek enflasyon ve düşük faiz kombinasyonuyla birlikte tüm şirketlerin finansal karlılığı erimekte. Ekonomik çalkantılar reel piyasaları zorluyor. Geçtiğimiz sene yaşanan ve hala devam eden ikame araç ve çekici krizi hem sigorta sektörünü hem de asistans sektörünü ciddi şekilde etkiliyor. Artan maliyetlerle, fiyat rekabeti nedeniyle Türkiye’nin en büyük şirketlerinden bir tanesi Turassist Türkiye’den çekilme kararı aldı. Diğer taraftan Türk sigorta sektöründeki yabancı şirketlerde bir azalma söz konusuyken çok sayıda yerli oyunculara ve yeni kuruluşlara şahit olmaktayız. Gelecekte katılım sigorta şirketlerinin artacağını düşünmekteyiz. Yabancı ayrımı yapılmaksızın birçok sigorta kuruluşun katılım sigorta şirketleri kurduğunu gözlemlemekteyiz. Bir başka trend de bazı sigorta şirketlerinin sadece sağlık ürünü satan sigorta şirketleri kurma çabasında olmaları. Bu yönde adımların önümüzdeki dönemde devam edeceğini düşünmekteyiz.”

TÜRKİYE PAZARININ ÜZERİNDE BÜYÜDÜK

Denise Nart, Nart Sigorta’daki gelişmelere de değinerek, Lloyds üyeliği sonrasında son dört yıldır Türkiye pazarının çok üzerinde bir büyüme gösterdiklerini kaydetti. 60 bin bireysel ve kurumsal müşterileri arasında dünyanın ve Türkiye’nin 14 farklı lider kuruluşuna hizmet verdiklerini belirten Nart, son iki yıldır kar odaklı büyüdüklerini ifade ederek, “Gelirlerimizin yüzde 50’sini global şirketlerden ve uluslararası faaliyet gösteren Türk şirketlerden elde ettik. Dünyada ve Türkiye’de 14 sektör lider kuruluş bizimle çalışmakta. Hedeflerimizin başında 115 çalışanımız ve yeni taşındığımız binamızla verimli, kalitesi yüksek hizmet vererek yüzde 100’üzerinde büyümek geliyor. Diğer hedefimiz Türkiye’deki altı büyük sanayi şehrindeki yaygınlığımızı yeni şubeler açarak sağlamak. Aynı zamanda Avrupa Başkanı olduğum ve İsviçre merkezinde yönetim kurulunda bulunduğum 136 ülkede ağı bulunan, global çapta bağımsız bir sigorta brokeri olan Brokerslink’in Avrupa, Afrika veya Orta Asya’daki faaliyetlerini ve müşteri sayısını artırmak yine hedeflerimiz arasında” dedi.

Exit mobile version