Sigorta Gazetesi

‘Kaliteli reasürans ve sigortanın maliyeti var’

Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar ve Corpus Sigorta Genel Müdürü Murat Şişli, son dönemde sanayicilerin sigorta şikayetlerine yönelik açıklamalar yaptı ve reasürans pazarındaki gelişmeleri birlikte değerlendirdi. Yaşar, sigortacılıkta açık koasürans döneminin başladığını belirtirken; Şişli, kaliteli reasüransa, kaliteli sigortaya erişimin bir maliyeti olduğunu, bunun da ödenmesi gerektiğini vurguladı.

Editör: AYTAÇ NALLAR

Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar ve Corpus Sigorta Genel Müdürü Murat Şişli, son dönemde özellikle sanayicilerin sigorta şikayetlerine yönelik açıklamalar yaptı ve reasürans pazarındaki gelişmeler ve bunun sigorta şirketleri ile sigortalılara yansımalarını birlikte değerlendirdi.

Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, sigorta, sanayicilerin sigortalarında fiyatın değil, primlerin arttığını, bunun da nedeninin varlık değerindeki artışlar ile sigorta şirketlerinin maliyetlerinden artışlardan kaynaklandığını söyledi. Yaşar, fiyat artışı ile prim artışının karıştırıldığını, ikisini farklı kavaramlar olduğunu kaydetti.

Ahmet Yaşar, 2024 başından itibaren reasürans cephesinde de değişiklikler olduğunu ve bunun hem sigorta şirketlerine hem de sanayicilere yansıdığını ifade ederek, yeni dönemde artık açık reasürans kavramının ortaya çıktığını, poliçe düzenlenirken sigorta şirketlerinin o risk için kullandırabildikleri kapasiteyi ortaya koymak durumunda olduklarını söyledi.

YAŞAR: AÇIK KOASÜRANS DÖNEMİ BAŞLADI

Bugün tesislerin ve sanayicilerinin varlıklarının değerinin arttığını vurgulayan Yaşar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sigortacılar buralara teminat verirken birkaç sigortacı bir araya gelerek teminat vermeye başlıyor. Ama bu bir araya gelme; tekel oluşturdular, kartel oluşturdular, hep birlikte fiyatları, koşulları belirlediler şeklinde değil. Şirketler teminat kapasitelerini birleştirerek, o riske ortaklaşa teklif veriyorlar. Bunun da sigortacılık tekniğindeki adı açık koasürans; yani birlikte yapılan iş manasında. Bugüne kadar uygulama kapalı koasürans şeklindeydi. Önce bir sigorta şirketi poliçeyi kesiyordu, arkasında ise başka bir sigorta şirketi vardı. Sigorta şirketi teminatı başka bir şirketle paylaşıyordu. Reasürans şirketleri artık bunu istemiyor. Bunu sigortalı da görsün, ben de göreyim diyorlar. Her bir şirket ayrı ayrı teminat verdiğinde bu reasürans şirketinde bir kümül oluşturuyor. Bir anlamda reasürans şirketi bize verdiği teminatı limitliyor.”

ŞİŞLİ: İYİ RİSKE ÖNCELİK VERİYORUZ

Corpus Sigorta Genel Müdürü Murat Şişli, şirket olarak dünyanın büyük reasürans şirketleri ile çalıştıklarını, bunun da bir maliyeti olduğunu, bugün Türk sigorta pazarında yaşanan sıkıntıların temelinde de bunun olduğunu söyledi. Şişli, “Kaliteli reasüransa, kaliteli sigortaya erişimin bir maliyeti var ve bunun ödenmesi gerekiyor. Tüm sektör için konuşmak gerekirse bizim sektörümüz açıkçası Türkiye’de çok kilit bir rol oynuyor ve evet; fiyatlarımız artıyor, fakat bu ülkedeki enflasyon ve dünyadaki enflasyonla doğru orantılı olarak artıyor aslında. Yani onun üstünde bir artış yok” dedi.

Murat Şişli, sigortalamada, risk yönetimini doğru yapan sigortalılara öncelik verdiklerini ifade ederek, şunları söyledi:

“Tesisleri faaliyette bulundukları endüstri kolu içerisinde minimum gereklilikleri sağlayan, gerekli yatırımları yapan, gerekli yatırımlarını yapmış ya da bunlar için gerekli planlamalarını yapmış olan şirketlere öncelik veriyoruz. Yani iyi risklere öncelik veriyoruz açıkçası. Çünkü her risk iyi risk değil. Biz buna önleyici sigortacılık diyoruz. Kendi bünyemizde risk mühendisi arkadaşlarımız var, sigortalılarımıza bu birimimizdeki arkadaşlarımızı gönderiyoruz ve o riskleri için o faaliyette bulundukları fabrika, faaliyette bulundukları makineler için bir hizmet sunuyoruz. Bu açıkçası çok eski bir uygulama.”

Exit mobile version