Dünya Sağlık Örgütü’ne göre kanser, dünya çapında yaklaşık altı ölümden birinin nedeni. Erkeklerde ve kadınlarda en sık görülen kanserler olan prostat ve meme kanseri, erken teşhis sayesinde yüksek hayatta kalma şansına sahip. Umut verici gelişme çoklu kanser erken teşhis (MCED) testlerinin kullanılması. Hayat ve Sağlık sigortacıları için MCED testleri, poliçe sahiplerinin daha uzun ve sağlıklı yaşamalarını destekleme fırsatları sunabilir.
Günümüzün en büyük ölüm nedenlerinden biri olan kansere yönelik tıbbi müdahaleler hayat kurtarıyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre kanser, dünya çapında yaklaşık altı ölümden birinin nedeni. Kanserin erken evrelerde tespiti hayatta kalma oranlarını artırıyor. Swiss Reasürans Enstitü, “Çoklu Kanserde Erken Teşhis” başlıklı bir rapor yayımladı.
Rapora göre, pankreas ve akciğer kanserleri, özellikle geç tanı nedeniyle hayatta kalma oranlarının oldukça düşük olduğu öne çıkıyor. Buna karşılık, sırasıyla erkeklerde ve kadınlarda en sık görülen kanserler olan prostat ve meme kanseri, erken teşhis sayesinde yüksek hayatta kalma şansına sahip. Rapordan çarpıcı başlıklar şöyle.
ÇOKLU KANSER ERKEN TEŞHİS TESTLERİ
Taramada umut verici bir gelişme, bir tür sıvı biyopsi olan çoklu kanser erken teşhis (MCED) testlerinin kullanılmasıdır. MCED testleri çok çeşitli kanserlerin erken varlığını belirlemek için tasarlanmıştır. Bu kan testleri, potansiyel olarak mevcut, yerleşik tarama yöntemlerinin kanseri tespit etmesinden önce veya hastalar ilk semptomlarla ortaya çıkmadan önce, kanserin varlığını önerebilecek biyobelirteçleri tespit etmeyi amaçlamaktadır. MCED testleri halen geliştirilme aşamasında olsa da, sonuçta birinci basamak tarama ve tamamlayıcı tanı aracı haline gelebilirler.
Hayat ve Sağlık (L&H) sigortacıları için MCED testleri, poliçe sahiplerinin daha uzun ve sağlıklı yaşamalarını destekleme fırsatları sunabilir. MCED testlerinin hedefleri açıktır; kanseri daha erken tespit etmek, bu da daha etkili tedaviye izin verebilir, hayatta kalma oranlarını ve sonuçta yaşam beklentisini artırabilir.
SİGORTACILAR İÇİN FIRSAT
Birinci nesil MCED testleri klinik deneme aşamasındadır ve bazıları halihazırda ticari olarak mevcuttur. Bu alandaki çalışmalar devam etmektedir ve bu testlerin etkinliği ve klinik faydası değerlendirilmeye devam etmektedir.
Bu yeni teknoloji henüz emekleme aşamasında olduğundan, yaygın klinik kullanım açısından hâlâ zorluklar bulunmaktadır. MCED testleri, mevcut altın standart tanı yöntemleri kullanılarak doğrulanamayan kanserin erken belirtilerini ortaya koyabilir; bu nedenle kesin bir tanı konulana kadar tedavi ertelenebilir. Bu testlerin erken versiyonları aşırı teşhise yol açabilir, bu da potansiyel olarak hastada sıkıntıya, gereksiz tedavilerin ve ilgili maliyetlerin artmasına neden olabilir.
L&H sigortacılarının, ürün tasarımı, sigortalama kılavuzları, fiyatlandırma ve talepler üzerindeki potansiyel etkilerini değerlendirmek için MCED testlerine ilişkin risk değerlendirmeleri yapmaları gerekecektir.