Sigorta Gazetesi

Karaya oturan gemi sigortacıların kabusu oldu

Süveyş Kanalı’nda, karaya oturan gemi, kanal geçişini trafiğe kapatırken, dünya ticaretini de durdurdu. Geminin yaklaşık 100 milyon dolara sigortalı olduğu tahmin ediliyor. Sigortacılar ise gemiyi yakın takibe aldı. Geminin kara oturması nedeniyle iş kaybı yaşayanlar da yakın takipte.

Editör: Serdar YİĞİTOL

Dünya deniz ulaşımı ve ticaretinin en önemli geçişlerinden biri olan Süveyş Kanalı’nda, geçen salı sabahı, Panama bandıralı Ever Green isimli 400 metre uzunluğunda, 59 metre genişliğinde, 224 bin tonluk yük gemisi yan dönerek karaya oturdu; kanal geçişi trafiğe kapanırken, dünya ticareti de durdu. Geminin yaklaşık 100 milyon dolara sigortalı olduğu tahmin ediliyor.

Dünya Ticaretinin Yaklaşık Yüzde 12’si Kanaldan Sağlanıyor

Süveyş Kanalı, dünya deniz ticaretinde önemli bir konuma sahip. Her gün küresel konteyner gemisi trafiğinin yaklaşık yüzde 30’u kanaldan geçerek yakıttan tüketim mallarına kadar her türlü malı taşıyor. Dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 12’si kanaldan geçerek sağlanıyor.

Geminin karaya oturması ile birlikte dünya ticareti de durdu. En az 33 geminin geçişi bloke olurken, kanalın kuzey ve güney girişlerinde gemiler birikti. Ham, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ve perakende malları taşıyan onlarca gemi çarşamba günü kanaldan geçemedi ve bu da küresel pazarlarda arzları aksattığı söyleniyor. Petrol analiz firması 13 milyon varil ham petrol taşıyan on tankerin etkilenebileceğini belirtirken, petrol fiyatlarının yüzde 2’den fazla arttığı vurgulanıyor.

100 Milyon Dolara Sigortalı

İşin sigorta boyutu ise tartışılmaya başlandı. Uzmanlar, sigorta şirketlerinin gemiyi yakından izlediğini belirtiyor. Geminin kargosu gereği takip edildiği vurgulanıyor. Uzmanlar, iş kaybı, gelir kaybı gibi sigortaların devreye girip girmeyeceği konusunda olayın yakın takip edildiğini söylüyor. Londra’daki sigorta komisyoncusu Marsh ise geminin yaklaşık 100 milyon dolara sigortalı olmasının muhtemel olduğunu belirtiyor.

Exit mobile version