Neova Sigorta Genel Müdürü Özgür Bülent Koç, ‘sigortagazetesi.com’ için yazdı
Değerli Sigorta Gazetesi okuyucuları;
Bu yazımızda, ülkemizde 23,2 milyon kayıtlı motorlu aracın sadece 6,2 milyonunun (%26,7) yaptırdığı, ülkemizde isteğe bağlı, yani herhangi bir hukuki zorunluluk gerektirmeden en fazla satılan, ve de hasar hizmetleri açısından en fazla kullanılan “Kasko” sigortasını, resmi tabirle “Kara Araçları Kasko Sigortasını” anlatacağız.
En basit haliyle, “Trafik Sigortası” sizlerin motorlu aracınızla 3. şahıslara verdiğiniz zararları karşılarken, “Kasko Poliçesi” sizlerin motorlu aracınızda meydana gelecek hasarları ve bu hasarlara bağlı oluşabilecek bazı ek sorumluluk ve hizmetleri kapsamaktadır.
İşte tam da bu yüzden başlığımızı ‘Kasko, Sadece Kasko Değildir’ diye koyduk. Aslında bunun daha doğru tanımı şu: “Kasko Poliçesi, sadece Kasko Sigortası değildir”. Çünkü Kasko poliçeniz, sadece kasko teminatını değil, aracınızla ilgili bir çok diğer teminatlar ve hizmetleri de içermektedir. Şimdi tüm bunları olabildiğince özetleyerek devam edelim.
KASKO POLİÇENİZ HANGİ TEMİNATLARI İÇERİR?
Öncelikle ifade etmeliyiz ki, kasko isteğe bağlı bir sigorta türü olduğundan her şirket farklı uygulamalar yapabilir. Ancak piyasadaki kasko poliçelerinin, özellikle bireysel olanların çok büyük çoğunluğu birbirine yakın olduğundan biz de genelleme yaparak değerlendireceğiz.
Kasko poliçeleriniz genelde şu teminatları içerir:
- Kasko Teminatı: Aracınıza ait hasarlar (Detaylar aşağıda)
- İhtiyari Mali Mesuliyet: Trafik Sigortasının yetmediği 3. Şahıs Zararları
- Ferdi Kaza: Sürücü ve/veya Yolcu için ölüm ve daimi sakatlık
- Hukuksal Koruma: Bu poliçeyle ilgili hukuksal masrafların temini
- Asistans /Yol Yardım: Arıza ve/ veya kaza için çekici/ kiralık araç ve diğer yardım hizmetleri
KASKO TEMİNATINIZ NELERİ KAPSAR?
Ülkemizde yapılan kasko sigortaları aslında;
1) Dar Kasko
2) Kasko
3) Genişletilmiş Kasko ve
4) Tam kasko olmak üzere dört çeşitten biri olmak zorundadır.
Bunların detaylarıyla kafanızı karıştırmadan ifade edersek, ülkemizdeki bireysel kaskoları çok çok büyük kısmı 3) Genişletilmiş Kasko türünden yapılır. 4) Tam Kasko yaptırmanız için “Arıza” ve “Donma” dahil tüm ek teminatların poliçede kapsamda olması gerekir ki ülkemizde bu teminatlar genelde verilmediğinden ve pahalı teminatlar olduğundan poliçelerin hemen hemen tamamı 3) Genişletilmiş Kasko olarak yapılmaktadır. Bu teminata şunlar dahildir:
ANA TEMİNATLAR :
1) Araçlarla Çarpma/Çarpışma
2) Cisimlere Çarpma, çarpışma devrilme, yuvarlanma
3) Üçüncü kişilerin araca verdiği zararlar
4) Yanma ve
5) Çalınma
EK TEMİNATLAR:
- 1) Yurtdışı
- 2) Grev, Lokavt,Halk Hareketi
- 3) Terör,
- 4) Deprem (ve Yanardağ),toprak Kayması, Fırtına, Dolu, Yıldırım
- 5) Sel,
- 6) Sigara Teması
- 7) Yetkisiz Çekici Zararları,
- 11) Anahtar çalınması sonucu Hırsızlık teminatı ,
- 12) Anahtar Kaybı,
- 13) Kemirgen Hayvanların vereceği Zararlar,
Gördüğünüz gibi kasko teminatınız oldukça kapsamlı. Yukarıdaki ek teminatlara ek olarak;
- 8) Kullanım ve Gelir Kaybı ;
- 9) Parlayıcı Madde Taşınması Zararları,
- 10) Yarış Teminatı
- 14) Çürüme, Eskime, Paslanma, Yağsızlık , Susuzluk, Donma,
- 15) Arıza
Teminatları da bulunmakla birlikte,bu teminatların bazıları özel araçlar için (Taksi, yarış arabaları) geçerli olduğundan, bazıları da (Donma, Arıza) pahalı olduğundan genelde talep edilmemekte veya Şirketler tarafından verilmemektedir.
KASKO TEMİNATINIZ NELERİ KAPSAMAZ?
- Savaş ve Nükleer Savaş sonucu oluşan zararlar ödenmez. (Bu durumlarda sigorta teminatı tüm sigorta türlerinde durmakta ve hasar ödenmemektedir.)
- Ehliyetsiz veya yetersiz ehliyetle yapılan kazalar teminat kapsamı dışındadır.
- Alkol veya uyuşturucu madde etkisinde yapılan kazalar ödenmez.
- Aracınız, aileniz veya sorumlu olduğunuz birisi tarafından kaçırılırsa ödenmez.
- Aracınız herhangi bir kara, deniz, ray veya hava taşıması sırasında hasar görürse ödenmez. (Bu durum taşımacının sigortası kapsamındadır.) (Aracınızın kaza/arıza sebebiyle çekilme durumu hariç, bu durum teminata dahildir.)
- Aracınızda istiap haddinden fazla yolcu veya yük olduğu sırada meydana gelen kazalar ödenmez.
- Genel Şartlarda belirtilen zorunlu haller hariç, kaza sonrasında sebepsiz yere kaza yeri terk edilirse hasar ödenmez.
PEKİ, NE YAPACAĞIZ?
Özetlemek gerekirse, ülkemizde motorlu taşıt sahibi veya sürücüsü iseniz, kasko teminatından sorun yaşamamak için şunlara dikkat etmeniz gerekmektedir.
- Alkollü araç kullanmamalı, kullandığınız araca göre yeterli ehliyete sahip olmalı ve istiap haddini aşmamalısınız.
- Kaza yaparsanız olay yerini sebepsiz terk etmemelisiniz.
Buraya kadar bahsettiğimiz hususlar, Karayolları Trafik ve Sigortacılık Kanunlarıyla Kasko Genel Şartları çerçevesindeki genel uygulamalar. Bunların dışında, poliçe ve şirket bazında farklı uygulanabilen ve maalesef sigortalıların yeterince bilgilenmediği veya unuttuğu başka uygulamalar da var. Onları da dikkat edilmesi gerekli diğer hususlar olarak madde madde sıralayarak yazımızı bitiriyoruz.
3- MUAFİYETLER: Şirketiniz poliçede size özel bazı muafiyetler uygulayabilir. Örneğin 1.000 TL’ye kadar olan hasarlar ödenmez gibi.
4- ÖZEL BELİRLEMELER: Şirketiniz poliçenizi:
a- Sadece belli kişilerin kullanımı (Örneğin sadece siz ve eşiniz gibi)
b. Sadece belli mesafeler altında (Yıllık 10.000 km’ye kadar gibi)
c. Sadece belli günlerde ve (Sadece Hafta sonu kullanma gibi)
d. Sadece belli servislerde (Anlaşmalı özel servis veya XYZ Yetkili Servisinde) geçerli olmak üzere düzenlemiş olabilir.
5- ARACINIZI BAŞKASINA KİRAYA VERME: Eğer hususi aracınızı başkasına kiraya, korsan taksi kullanımına veya kurye/kargo işine kiraya verirseniz hasarınızı eksik alacağına sdair muafiyet uygulanıyor olabilir.
Bunlar poliçenin ön yüzünde en az 14 punto ile yazılmak zorundadır. O yüzden lütfen poliçeniz elinize geçtiğinde mutlaka bir kez göz gezdirin ve muafiyet uygulaması var mı diye bakın.
Kazasız ve sağlıklı günler dileğiyle…
Yazarın Diğer Yazılarını Okumak İçin Aşağı Kaydırın
Trafik Sigortası Nedir, Ne Değildir?
Öncelikle ve mutlaka zorunlu trafik sigortanızı tabii ki yaptırmalısınız. Alkollü araç kullanmamalı, kullandığınız araca göre yeterli ehliyete sahip olmalı ve istiap haddini aşmamalısınız. Tüm hususlara dikkat etmiş olsanız da, trafik sigortanız zararı karşılamayacak ya da yeterli olmayacaktır.
Neova Sigorta Genel Müdürü Özgür Bülent Koç, ‘sigortagazetesi.com’ için yazdı
Değerli ‘sigortagazetesi.com’ okuyucuları,
Bu yazıda, ülkemizde 23,2 milyon kayıtlı motorlu aracın yaptırmak zorunda olduğu, ancak 18,4 milyon aracın yaptırdığı, halkımızın “Zorunlu Trafik Sigortası” olarak bildiği ama resmi adı “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası” olan ürün hakkında önemli bilgiler vermeye çalışacağız.
Konu aslında geniş ve detaylı, ancak biz burada sizlerin en rahat anlayacağı ve aklında kalacağı şekilde özetlemeye gayret edeceğiz.
Şunun altını çizelim; Trafik Sigortanız sizi her durumda ve limitsiz korumaz. Dolayısıyla trafik sigortam var nasıl olsa diye rahat olmamalı, poliçenizin limitlerini ve kapsamını bilmeniz gerekmektedir.
O zaman başlıkta gibi gidelim, Trafik Sigortası neleri ne kadar kapsar, neleri kapsamaz bakalım:
TRAFİK SİGORTANIZ NELERİ VE NE KADAR KAPSAR?
- Motorlu aracınızla karayolunda yapmış olduğunuz bir kazada, karşı tarafa verdiğiniz ve sorumlu olduğunuz maddi hasarı ve değer kaybını
- Bir araca zarar vermişseniz 41.000 TL’ye kadar,
- Kaza başına toplam 82.000 TL’ye kadar, (Yani birden çok araca veya yok kenarındaki banket, direk veya binaya verilen toplam zarar)
- Zarar gören üçüncü kişilerin bakıcı giderleri 410.000 TL’ye kadar, (Tedavi giderlerinin tamamı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır)
- Kaza sonucu Sürekli Sakat Kalan üçüncü kişiye veya ölen kişinin destekten yoksun kalanlarına
- Kişi başı 410.000 TL’ye kadar
- Kaza başına Hususi Oto kullanıcısı iseniz 2.050.000 TL, Otobüs kullanıcısı iseniz 4.100.000 TL’ye kadar
kapsamaktadır.
Ülkemizdeki araçların değerini düşündüğünüzde, özellikle maddi hasarlarda daha yüksek ihtimalle, bazı özel durumlarda ise bedeni zararlarda trafik sigortanızın tazminat limiti hasarı karşılamaya yetmeyebilir. Yetmediği durumda da zarar gören taraf kalan kısmı sizden hukuki yollarla tahsil etme imkânı doğar. Bu duruma düşmemek için kasko sigortanız varsa yeterli miktarda ihtiyari mali mesuliyet sigortası ek teminatı alma veyahut tek başına satılan (hatta limitsiz olarak bile verilen) ihtiyari mali mesuliyet sigorta poliçesi satın almanız yerinde olacaktır.
TRAFİK SİGORTANIZ NELERİ KAPSAMAZ?
- Kendi aracınıza vermiş olduğunuz zararları karşılamaz (Bunun için kasko sigortası yaptırmanız gerekir)
- Eşinizin, sigortalının usul ve fürunun (Yani anne-baba, dede-nine, çocuk ve torunlarının), sigortalıya evlat edinme ilişkisiyle bağlı olanların, sigortalının birlikte yaşadığı kardeşlerinin, mallarına gelen zararlar karşılanmaz. (Bu demek ki siz arabanızla yukarıda sayılan yakınlarınızın malına zarar verirseniz trafik sigortası karşılamaz). Bunun sebebi anılan akrabalarınızın hukuken üçüncü şahıs sayılmamalarıdır.
- Manevi tazminat talepleri Trafik sigortası tarafından karşılanmaz. (Bu teminat için kasko sigortanız varsa ek teminat talep etmeniz, ya da ihtiyari mali mesuliyet sigortası yaptırmanız gerekir.)
- Motorlu bisikletlerin kullanılmasından ileri gelen zararlar karşılanmaz (Bu araçlar motorlu kara aracı olarak kabul edilmemektedir)
- Gelir kaybı, kâr kaybı, iş durması ve kira mahrumiyeti karşılanmaz. (Yani taksi veya kiralık araç gibi ticari araçlara zarar vermeniz durumunda, karşı tarafın aracı tamir süresince kullanamamasından ötürü uğradığı gelir kaybı trafik sigortası tarafından karşılanmaz)
- %100 kusurlu kaza yaparak sakat kalan sürücüye veya vefat eden sürücünün ailesine trafik sigortası tazminat ödemez. (Bunun için kasko sigortasına ek ferdi kaza veya bireysel olarak ferdi kaza sigortası yaptırmanız gerekmektedir.)
- 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre karayolu sayılan alanlar ve diğer alanlardan genel trafiğe açık yerler ile karayoluyla trafik bağlantısı olan yerler dışında olan kazalar teminata girmez. (Yani karayolu dışında kalan yerlerde, örneğin dağda, ormanda, tarla vb. yerlerde trafik sigortası çalışmaz)
TRAFİK SİGORTASI HANGİ DURUMLARDA TAZMİNATI ÜÇÜNCÜ ŞAHISLARA ÖDEYİP SİZE RÜCU EDER?
- Ehliyetiniz yoksa veya yetersizse, yaptığınız kaza sonucu ödenen tazminat size rücu edilir.
- Trafikte ağır kusur işlemişseniz, yani bilerek ters yöne girmiş veya kırmızı ışıkta geçmişseniz. (Bu durumda kasti olarak ağır kusur işlendiğinin sürücü tarafından itirafı veya mahkeme tarafından tespiti gerekecektir.)
- Hususi araçsanız 0.50 promil, diğer araçlarda 0.21 promil üstü alkol almışsanız, yaptığınız kaza sonucu ödenen tazminat size rücu edilir.
- Yetkisiz taşıma yapıyorsanız, yani;
- Taşıma belgenizin dışında yolcu taşıyorsanız
- Aracınızın istiap haddinden fazla yolcu taşıyorsanız
- Tehlikeli madde taşıma belgeniz yokken taşıyorsanız, ödenen tazminat size rücu edilir.
- Kaza yaptığınız yeri sebepsiz terk ederseniz, ödenen tazminat size rücu edilebilir.
PEKİ NE YAPACAĞIZ?
Buraya kadar anlattıklarımız biraz aklınızı karıştırmış olabilir. Özetlemek gerekirse, ülkemizde motorlu taşıt sahibi veya sürücüsü iseniz, şunlara dikkat etmeniz gerekmektedir.
- Öncelikle ve mutlaka zorunlu trafik sigortanızı tabii ki yaptırmalısınız. (Ülkemizdeki motorlu araçların %20’sinde zorunlu trafik sigortası maalesef bulunmamaktadır)
- Alkollü araç kullanmamalı, kullandığınız araca göre yeterli ehliyete sahip olmalı ve istiap haddini aşmamalısınız.
- Karayolu dışında trafik sigortanızın geçerli olmadığını aklınızdan çıkarmamalısınız, ayrıca kaza yaparsanız olay yerini sebepsiz terk etmemelisiniz.
- Yukarıdaki tüm hususlara dikkat etmiş olsanız da, aşağıdaki durumlarda trafik sigortanız zararı karşılamayacak ya da yeterli olmayacaktır:
- Bir araca 41.000 TL’den fazla maddi zarar verirseniz, ya da toplamda kaza başına 82.000 TL’den fazla maddi zarar verirseniz,
- Bir kişiye 410.000 TL’den fazla, kaza başına toplamda 2.050.000 TL’den fazla bedeni zarar verirseniz,
- Zarar verdiğiniz taraf sizden manevi tazminat talebinde bulunursa,
- Taksi, dolmuş vb. ticari araç veya kiralık araca zarar verdiğinizde karşı tarafın tamir süresince uğradığı gelir kaybı sizden talep edilirse.
Yukarıda bahsedilen ilk üç maddeyi kontrol etmek sizin elinizde, ancak 4. Maddede sayılan hususlar sizin elinizde değil. Öyle ya, çarptığınız aracın değerini veya kişinin gelirini seçemeyeceğiniz gibi, zarar verdiğiniz tarafın sizden gelir kaybı veya manevi tazminat isteyip istemeyeceğini de bilemezsiniz.
Bu durumları da teminat kapsamına almak için ise;
- Kasko sigortanız varsa, yüksek miktarda “ihtiyari mali mesuliyet” teminatı alıp, buna manevi tazminat ve gelir kaybı teminatlarını da ekletmelisiniz.
- Kasko sigortanız yoksa, tek başına satılan ve hatta limitsiz olarak bile verilebilen “İhtiyari Mali Mesuliyet Sigorta Poliçesi” satın almalısınız.
Bana soracak olursanız en kolayı, 200 TL civarında bir yıllık primle (Hususi otomobiller için) Limitsiz İhtiyari Mali Mesuliyet Poliçesi alıp rahat etmek olacaktır.
Kazasız ve sağlıklı günler dileğiyle…